A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

Деклараційна кампанія - 2020

Дата: 16.02.2020 10:02
Кількість переглядів: 670

  • Головне управління ДПС у Черкаській області

    Сектор  комунікацій

    18002, Черкаси, вул.Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, факс: 540-531; e-mail: ck.zmi@tax.gov.ua

     

    Деклараційна кампанія – 2020: Граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи у 2020 році

     

    Актуальний коментар Головного управління ДПС у Черкаській області щодо граничних строків подання податкової декларації про майновий стан і доходи у 2020 році.

    10.02.2020 - для фізичних осіб - підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) (протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року).

    У разі якщо фізична особа - підприємець (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, такі доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи зазначаються в річній податковій декларації, що подається у строк, визначений п.п. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 Кодексу

    30.04.2020 - для громадян, які зобов’язані подати декларацію (до  01 травня року, що настає за звітним).

    30.04.2020 - для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (до  01 травня року, що настає за звітним).

    31.12.2020 - для громадян, які мають право на податкову знижку (по 31 грудня (включно)  наступного за звітним податкового року).    

    30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності – для фізичних осіб – підприємців, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням.

    У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням останнім базовим податковим звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

    Не пізніше 60 календарних днів, що передують виїздудля платників податку - резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання.

    Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем  (п. 49.20 ст. 49 Кодексу).

    При отриманні іноземних доходів: у разі відсутності у платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до ст. 13 Кодексу, то згідно з п.п. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Кодексу такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. Заява подається до 01.05.2020 (граничний термін подання декларації).

    Звертаємо увагу, що платники податків подають декларацію про майновий стан і доходи за новою формою. Зміни до форми податкової декларації внесені наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

     

    Декларацію про майновий стан і доходи платники податків подають до державної податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси (реєстрації).

     

     

    Посилання на наказ Міністерства фінансів №177 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0728-19
  •  
  • управління ДПС у Черкаській області
  •   комунікацій
  1. Черкаси, вул.Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, факс: 540-531; e-mail: ck.zmi@tax.gov.ua

 

ТОП – питання платників податків Черкащини

щодо щодо запровадження програмних РРО

 

Головне управління ДПС у Черкаській області продовжує роз’яснювальну роботу для платників податків щодо новацій у сфері застосування РРО.

Нагадаємо, що  Законами України від 20.09.2019 №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» визначено ряд особливостей застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Надаємо відповіді на ТОП – питання платників податків Черкащини щодо щодо запровадження програмних РРО.

Що таке Програмний РРО?

Програмний РРО — це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої (комп'ютер, смартфон, планшет) та в якому фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу.

Що таке фіскальний сервер?

Це сервер, через який реалізується фіскальна функція, знайома нам зі звичайних РРО і призначений він для реєстрації звичних для нас розрахункових операцій.

Такий сервер здійснює:

-реєстрацію Програмних РРО;

-електронних розрахункових документів;

-електронних фіскальних звітів та електронних фіскальних звітних чеків;

-збереження даних щодо проведеної операції з присвоєнням фіскальних номерів;

-та через електронний також надає доступ до інформації про розрахункові операції, проведені з використанням Програмних РРО, а також інтеграцію з Програмними РРО.

Скільки кошує програмне РРО від ДПС?

ДПС надаватиме свій програмний продукт безкоштовно та здійснюватиме його безкоштовне обслуговування та підтримку в технічному стані.

Які види РРО можна застосовувати у 2020 році&

Суб’єктам господарювання, які здійснюють розрахункові операції готівковими коштами (платіжними картками, платіжними чеками, жетонами тощо) у 2020 році пропонується альтернатива щодо виду застосовуваних РРО, тобто можна буде використовувати як звичайний (класичний РРО), так і програмний РРО.

Всі розрахункові операції реєструватимуться на фіскальному сервері ДПС, тобто кожному розрахунковому документу, створеному програмним РРО, присвоюватиметься певний унікальний номер (код).

Що таке режим офлайн для програмних РРО?

Законом України від 20.09.2019 р. № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» для програмних РРО передбачено можливість застосування режиму офлайн.

Режим офлайн — це режим, що застосовується на період втрати зв’язку між програмним РРО та фіскальним сервером контролюючого органу.

На період відсутності зв'язку між програмним РРО та фіскальним сервером контролюючого органу проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 год, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери з діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу.

Використовувати такі фіскальні номери суб'єкт господарювання зможе не більше 168 год протягом календарного місяця.

Без зарезервованих фіскальних номерів із цього діапазону використовувати програмний РРО офлайн не можна.

Протягом години після встановлення зв'язку програмного РРО із фіскальним сервером здійснюється передання копій, створених програмним РРО розрахункових документів з присвоєними їм у режимі офлайн фіскальними номерами, до фіскального сервера контролюючого органу. Такі розрахункові документи мають бути передані до моменту передачі електронного фіскального звіту, електронного фіскального звітного чека за день, коли було сформовано такі розрахункові документи.

Зазначені розрахункові документи мають зберігатися програмним РРО до моменту отримання від контролюючого органу підтвердження про доставку розрахункових документів.

Коли РРО не застосовується?

Фізична особа — підприємець, яка перебуває на третій групі спрощеної системи оподаткування, при здійсненні розрахункових операцій виключно у безготівковій формі (шляхом перерахування коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку, а також шляхом внесення готівки через касу банку для подальшого перерахування на розрахунковий рахунок) може не застосовувати РРО незалежно від виду діяльності та обсягу, отриманого протягом календарного року доходу.

 

Розяснювальна  робота триває!

Головне управління ДПС у Черкаській області

Сектор  комунікацій

18002, Черкаси, вул. Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, факс: 540-531; e-mail: ckHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua".HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"zmiHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"@HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"taxHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua".HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"govHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua".HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"ua

Зміни у декларації з ПДВ

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує платників ПДВ, що з 1 січня 2020 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 20.11.2019р. №488  «Про внесення змін до форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість та визнання таким, що втратив чинність, наказу Державної податкової адміністрації України від 29 HYPERLINK "https://docs.dtkt.ua/doc/z0483-11"березня 2011 року №167» (далі – Наказ №488).

Наказом №488 внесені зміни до Форми податкової декларації з ПДВ, форми уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок, а також Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.

Так, актуалізовано формат для зазначення інформації щодо платника ПДВ,  деталізовано порядок відображення у розділі І декларації «Податкові зобов’язання» обсягів операцій з вивезення товарів за межі митної території України. Відповідно, додано нові рядки 2.1. та 2.2., в яких відображаються операції, що оподатковуються за нульовою ставкою та ті, що звільнені від оподаткування.

З рядка 5 декларації, виділено окремий рядок 5.1 для зазначення обсягів операцій, які звільнені від оподаткування

У новій редакції викладено  (Д6) додаток 6 декларації. Скасовано «Звіт про суми податкових пільг» та встановлено, що суб’єкти господарювання мають відображати інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності.

Замість частини третьої таблиці 1, в якій відображалися операції, які звільнені від оподаткування, впроваджено таблицю 2 «Розрахунок сум податку на додану вартість, не сплаченого суб'єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг».

Таблиця 2 (Д6) заповнюється у разі здійснення у звітному (податковому) періоді операцій з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування ПДВ. Інформація зазначається у розрізі податкових пільг, які використовуються платником податку.

Таблиця «Розрахунок показників щодо належності підприємства (організації) до підприємства (організації) інвалідів» викладена у новій редакції.

У новій редакції викладено форму Розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ для осіб, не зареєстрованих платниками податку на вартість. Вона, зокрема, передбачає нарахування самостійно платником суми штрафу у зв'язку з виправленням помилок у разі, якщо внаслідок уточнення збільшується сума нарахованих податкових зобов'язань.

Таким чином, особам, не зареєстрованим як платники податку,  надана можливість відкоригувати задекларовані податкові зобов’язання з ПДВ, що нараховані отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України.

Отже, подання податкової звітності за формою, яка враховує зміни, внесені Наказом №488, вперше здійснюється за звітний період січень 2020 року, (граничний термін подання 20.02.2020), І квартал 2020 року (граничний термін подання 12.05.2020).

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, зі змінами, внесеними Наказом №488, подається починаючи з 1 січня 2020 року.

 

 

Посилання на наказ Мінфіна № 488  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1285-19

 

Головне управління ДПС у Черкаській області

Сектор  комунікацій

18002, Черкаси, вул.Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, факс: 540-531; e-mail: ck.zmi@tax.gov.ua

 

Продовжено дію нульової ставки  ПДВ для підприємств, заснованих

громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю

 

Головне управління ДПС у Черкаській областіінформує,що Законом України від 05 грудня 2019 року № 344-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для діяльності підприємств та організацій, заснованих громадськими об'єднаннями осіб з інвалідністю» (далі – Закон № 344) продовжено дію пільги для підприємств, заснованих громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю.

Так, до 01.01.2025 продовжено дію нульової ставки ПДВ для операцій з постачання товарів (крім підакцизних товарів) та послуг (крім послуг, що надаються під час проведення лотерей і розважальних ігор та послуг з постачання товарів, отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податку здійснювати постачання товарів від імені та за дорученням іншої особи без передання права власності на такі товари), що безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями громадських об'єднань осіб з інвалідністю, які засновані громадськими організаціями осіб з інвалідністю і є їх власністю, де кількість осіб з інвалідністю, які мають там основне місце роботи, становить протягом попереднього звітного періоду не менше 50 відсотків середньооблікової кількості штатних працівників, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить протягом звітного періоду не менше 25 відсотків суми загальних витрат на оплату праці, що відносяться до складу витрат виробництва (пункт 8 підрозділу 2 розділу XX ПКУ).

При цьому у порівнянні з попередньою редакцією пункту 8 підрозділу 2 розділу XX ПКУ у тексті зазначеного пункту ПКУ слова «інвалід», «дитина-інвалід», «громадські організації інвалідів» в усіх відмінках і числах замінено відповідно словами «особа з інвалідністю», «дитина з інвалідністю», «громадськіоб'єднання осіб з інвалідністю» у відповідному відмінку і числі.

В абзаці третьому пункту 8 підрозділу 2 розділу XX ПКУ приведено у відповідність найменування Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» до чинного - «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

Таким чином, підприємствам та організаціям громадських об'єднань осіб з інвалідністю до 01.01.2025 подовжили право на застосування нульової ставки ПДВ до операцій з постачання товарів/послуг, місцем постачання яких згідно зі статтею 186 розділу V ПКУ визначено митну територію України, за умови відповідності критеріям, визначеним у пункті 8 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

 

Посилання на  Закон №344-IXhttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/344-20


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь