A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує!

Дата: 02.03.2020 14:33
Кількість переглядів: 897

Головне управління ДПС у Черкаській області

Сектор  комунікацій

18002, Черкаси, вул.Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, факс: 540-531; e-mail: ck.zmi@tax.gov.ua

 

Робота з програмним РРО

 

Головне управління ДПС у Черкаській області продовжує розяснювальну роботу щодо нових правил застосування РРО у 2020 році.

Нагадаємо, що  Законами України від 20.09.2019 №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» визначено ряд особливостей застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) фізичними особами-підприємцями.

Зупинимось на темі щодо роботи Програмного РРО.

Звертаємо увагу, щодо відповідно до статті 5 Закону №128-IX у разі виходу з ладу РРО та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, але не більше 7 робочих днів, відключення електроенергії проведення розрахункових операцій на цей період здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного реєстратора розрахункових операцій. На період виходу з ладу програмного реєстратора розрахункових операцій проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту усунення несправностей.

Також для програмних РРО передбачено можливість застосування режиму офлайн.

На період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером контролюючого органу проведення розрахункових операцій здійснюється в режимі офлайн, що може тривати не більше 36 годин, із створенням електронних розрахункових документів, яким присвоюються фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу.

Суб’єкт господарювання може використовувати фіскальні номери із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, не більше 168 годин протягом календарного місяця.

Порядок визначення діапазону, видачі, резервування, використання фіскальних номерів, що присвоюються електронним розрахунковим документам під час роботи програмного реєстратора розрахункових операцій в режимі офлайн, встановлюється фіскальним сервером контролюючого органу.

Контролюючий орган на запит покупця через Електронний кабінет, що функціонує відповідно до статті 421 Податкового кодексу України, щодо перевірки справжності та достовірності розрахункового документа надає інформацію про суб’єкта господарювання, господарську одиницю та зарезервований фіскальний номер розрахункового документа.

Використання програмного реєстратора розрахункових операцій у період відсутності зв’язку між програмним реєстратором розрахункових операцій та фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, забороняється.

Протягом години після встановлення зв’язку із фіскальним сервером контролюючого органу здійснюється передача копій створених програмним реєстратором розрахункових операцій розрахункових документів з присвоєними їм у режимі офлайн фіскальними номерами до фіскального сервера контролюючого органу. Такі розрахункові документи мають бути передані до моменту передачі електронного фіскального звіту, електронного фіскального звітного чека за день, коли були сформовані такі розрахункові документи.

Такі розрахункові документи мають зберігатися програмним реєстратором розрахункових операцій до моменту отримання від контролюючого органу підтвердження про доставку розрахункових документів.

Посилання на Закон №128-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/128-20

Посилання на Закон №129-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/129-20

 

Головне управління ДПС у Черкаській області

Сектор  комунікацій

18002, Черкаси, вул.Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, факс: 540-531; e-mail: ckHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua".HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"zmiHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"@HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"taxHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua".HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"govHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua".HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"ua

Доходи-2019, які необхідно декларувати

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що з 1 січня 2020 року стартувала кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2019 році.

Звертаємо увагу, що річну податкову декларацію про доходи за минулий рік громадяни зобов’язані  подати до 1 травня 2020 року.

Нагадуємо мешканцям Чекащини, що обов’язок щодо подання декларації у платників податків виникає при отриманні:

- від продажу або надання в оренду рухомого та нерухомого майна;

- від провадження господарської діяльності або незалежної професійної діяльності (крім фізосіб-підприємців платників єдиного податку);

- від продажу власної сільськогосподарської продукції;

- не від податкових агентів, а також інші доходи, не оподатковані протягом року;

- основна сума боргу за кредитом платника податку, прощеного кредитором за його самостійним рішенням;

- у вигляді спадщини та подарунків;

- від продажу цінних паперів та корпоративних прав;

- отримані від фізичних осіб - платників єдиного податку четвертої групи відповідно до умов цивільно-правового договору;

- іноземні доходи.

Також звертаємо увагу на способи подання податкової декларації про майновий стан і доходи.

Відповідно до п.49.3 ст.49 Податкового кодексу України податкова декларація про майновий стан і доходи подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором):

особисто або уповноваженою на це особою;

- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

Звертаємо  увагу,  що у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації,  а при поданні податкової декларації в електронній формі, - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

 

Головне управління ДПС у Черкаській області

сектор  комунікацій

18002, Черкаси, вул.Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, факс: 540-531; e-mail: ck.zmi@tax.gov.ua

 

 

Обережно шахраї!

 

Головне управління ДПС у Черкаській області попереджає платників податків, що на Черкащині поновилися факти шахрайських телефонних дзвінків ніби-то від імені керівництва податкової служби з «пропозиціями» перерахувати кошти на банківські картки.

Зокрема, неабияку активність зловмисників зафіксовано у Звенигородському та Золотоніському районі Черкаської області. Невідомі особи телефонують з номерів 0986035113 та 0683625152 і за так зване не проведення перевірки або лояльність до платника податків пропонують директору підприємства чи підприємцю сплатити певну суму на картку відповідного банку.

Головне управління ДПС у Черкаській області неодноразово повідомляло, що керівництво та працівники податкової служби Черкащини не звертаються до суб’єктів господарювання з подібними «проханнями» та при виконанні функціональних повноважень чітко дотримуються вимог чинного законодавства України.

Тож податкова служба застерігає: будьте пильними та обачними, уважно перевіряйте інформацію та не дозволяйте аферистам вводити себе в оману. Про подібні випадки шахрайства просимо повідомляти Головне управління Національної поліції у Черкаській області за телефоном: 102.

 

Головне управління ДПС у Черкаській області

Сектор  комунікацій

18002, Черкаси, вул.Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, факс: 540-531; e-mail: ckHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua".HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"zmiHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"@HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"taxHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua".HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"govHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua".HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"ua

 

Платникам єдиного внеску

на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

 

Головне управління ДПС у Черкаській  області інформує платників податків, що 19.01.2020 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 21.10.2019 № 436 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Наказ № 436), яким внесено зміни до наказу Міністерства фінансів України від 24.11.2014 № 1162 «Про затвердження Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників».

Звертємо увагу, що члени фермерських господарств, які взяті на облік в контролюючих органах як платники єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до дня набрання чинності цим наказом, подають до контролюючого органу за місцем проживання заяви за формою № 12-ЄСВ з приміткою «Зміни» та підтвердні документи щодо дати набуття членства у фермерському господарстві (договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, статут фермерського господарства тощо) протягом двох місяців з дня набрання чинності Наказу№ 436.

Також у новій редакції викладено форми заяв:

  • про взяття на облік платника єдиного внеску за формою № 1 ЄСВ;
  • про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою № 7 ЄСВ;
  • про взяття на облік платника єдиного внеску (члена фермерського господарства) за формою № 12 ЄСВ.

Посилання на наказ  Міністерства фінансів України від 21.10.2019 №436 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1278-19

Головне управління ДПС у Черкаській області

Сектор  комунікацій

18002, Черкаси, вул.Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, факс: 540-531; e-mail: ck.zmi@tax.gov.ua

 

Застосовування РРО  з 19 квітня 2020 року

 

Головне управління ДПС у Черкаській області продовжує розяснювальну роботу щодо нових правил застосування РРО у 2020 році.

Нагадаємо, що  Законами України від 20.09.2019 №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» визначено ряд особливостей застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) фізичними особами-підприємцями.

Так, з 19 квітня 2020 року платники зможуть використовувати  програмні РРО. Податкова  надасть безкоштовне рішення, яким можна буде користуватися в частині фіскалізації торговельних операцій.

Звертаємо увагу, що Законом України від 20.09.2019 №129-ІХ, підрозділ 10 «Інші перехідні положення» розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України доповнено пунктом 53, яким передбачено перехідні положення застосування РРО  з 19.04.2020 р. до 01.10.2020 р.

"53. До 1 жовтня 2020 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень, крім тих, які здійснюють:

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних  послуг у сфері охорони здоров’я.

З 1 жовтня 2020 року до 1 січня 2021 року реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг";

діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

У разі перевищення платником єдиного податку другої - четвертої груп (фізичною особою - підприємцем) в календарному році обсягу доходу 1000000 гривень, застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов’язковим. Застосування реєстратора розрахункових операцій та/або програмного реєстратора розрахункових операцій починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку".

З 1 січня 2021 року використання РРО стане обов’язковим для всіх платників єдиного податку другої – четвертої груп.

 

Роз’яснювальна робота триває.

 

Посилання на Закон №128-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/128-20

Посилання на Закон №129-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/129-20

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь