A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ ІНФОРМУЄ!!!

Дата: 10.03.2020 15:26
Кількість переглядів: 1416

Головне управління ДПС у Черкаській області

Сектор  комунікацій

18002, Черкаси, вул.Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, факс: 540-531; e-mail: ck.zmi@tax.gov.ua

Декларування-2020: легалізуйте доходи від «квартирантів»

Актуальний коментар Головного управління ДПС у Черкаській області щодо декларування доходів  від надання в оренду майна.

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує,  що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (пп. 164.2.5 п. 164.2 статті 164 Податкового кодексу України).

Так, громадяни  які здають нерухомість в оренду, зобов'язані сплачувати податки. Тому кожен громадянин, який не є підприємцем, але здає нерухоме майно в оренду (нежитлова нерухомість, квартири, будинки чи навіть кімнату в оренду, довгострокову або подобову) має сплатити з отриманого доходу податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18 % та 1,5 % військового збору.

Звертаємо увагу, що подати декларацію про майновий стан та доходи необхідно до 1 травня цього року до податкової інспекції за місцем реєстрації.

Відповідно до пп. 170.1 Податкового кодексу України під час нарахування доходу фізичній особі від надання нею в оренду об'єктів нерухомості необхідно враховувати розмір орендної плати, зазначений в договорі оренди, який має бути не меншим, ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди.

            Мінімальна сума орендного платежу визначається за Методикою визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затвердженою постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1253 «Про затвердження Методики визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб», виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом самоврядування села, селища, місця, на території яких вона розташована. 

До прикладу, у м. Каневі затверджена мінімальна вартість місячної оренди одного квадратного метру загальної площі нерухомого майна без врахування податку на додану вартість в таких розмірах для приміщень, що використовуються під некомерційну діяльність, у тому числі для проживання фізичних осіб - 10,5 грн; виробничу діяльність - 21,1 грн; комерційну діяльність - 31,6 грн.

            Так, якщо договір оренди об'єктів нерухомості посвідчувався нотаріально, нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку - орендодавця. Форма Повідомлення про нотаріальне посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості затверджена постановою КМУ від 29.12.2010 р. №1242 «Про затвердження зразка повідомлення про нотаріальне посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості» 

За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

Суб'єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов'язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтери), зобов'язані надіслати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку, за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Форма інформації затверджена наказом Міністерства Фінансів України від 13.05.2017 р. №497 «Про затвердження форми Інформації суб’єктів господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (рієлтерів), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди)». За порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації ріелтер несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

 

Посилання на Постанову КМУ  № 1253

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1253-2010-%D0%BF

 

Посилання на Постанову КМУ  №124

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1242-2010-%D0%BF

 

Посилання на наказ Мінфін № 497

 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0700-17

 

Головне управління ДПС у Черкаській області

Сектор  комунікацій

18002, Черкаси, вул.Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, факс: 540-531; e-mail: ck.zmi@tax.gov.ua

Питання платників податків Черкащини

щодо запровадження програмних РРО

 

Головне управління ДПС у Черкаській області надає відповіді на питання платників податків Черкащини щодо запровадження програмних РРО.

Також, нагадаємо, що  Законами України від 20.09.2019 №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» визначено ряд особливостей застосування реєстраторів розрахункових операцій.

 

Якщо термін експлуатації традиційного касового апарату не закінчився чи потрібно переходити на програмний РРО?

Суб’єкт господарювання може продовжувати використовувати традиційний касовий апарат до закінчення строку його служби, а в подальшому вирішити  чи  продовжувати користуватись традиційним касовим апаратом чи скористатись безкоштовною програмою від ДПС, або іншою альтернативною програмою.

Законом від 20.09.2019 №128-ІХ передбачено, що контролюючий орган забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання.

Так, з 01 січня 2020 року податкова запустила MVP (minimum viable product) для тестування безкоштовного програмного PPO “пРРОсто”. Це лише MVP версія тестування.

Безкоштовне повнофункціональне рішення від ДПС з 1 квітня 2020 року.

 

Чи потрібно купувати принтер для друку чеків?

Користувачам необов’язково купувати принтер. Програмний РРО видаватиме електронний чек, який також можна буде надіслати покупцю на електронну пошту, або основні комунікаційні месенджери за номером телефону.

 

Які переваги програмного РРО?

Використання  РРО стає простішим, дешевшим, швидшим та зручним для бізнесу. Безкоштовне повнофункціональне рішення від ДПС з 1 квітня 2020 року.

Програмний РРО:

можна буде встановити на будь-який гаджет і зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні;

передбачає виключно онлайн реєстрацію через Електронний кабінет та онлайн передачу (отримання) даних;

Z-звіт створюється в автоматичному режимі, без ризику санкцій за його не створення для платника;

дозволяє виключити послуги інформаційних еквайєрів, якими передаються дані РРО, що коштує платникам мінімум 200 грн щомісяця для кожного РРО;

дозволяє працювати в режимі offline  (до 36 годин разово та не більше 168 годин протягом календарного місяця), а потім надіслати звіт в ДПС;

ДПС надаватиме інформаційну підтримку та допомогу у користуванні новими програмними РРО;

суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО в залежності від своїх потреб.

Платники податків зможуть розробити свій програмний продукт та використовувати його, або обрати один з наявних на ринку відповідно до власних потреб, вартість яких набагато менше за традиційний касовий апарат.

 

Як працюватиме кешбек?

Механізм «кешбек» запроваджується передусім для боротьби з «нефіскальними» чеками, коли окремими несумлінними платниками споживачам надаються чеки, які не є фіскальними, проте на вигляд схожі на них. Кешбек запрацює не раніше 1 жовтня 2020 року.

Процедура повернення коштів “кешбек” така:

купуючи товар на суму, яка перевищує 850 грн, перевіряєте чек на сайті;

якщо його там немає, подаєте скаргу в електронному кабінеті; 

якщо чек не був фіскалізований, продавця штрафують, а ви повертаєте вартість покупки та залишаєте собі товар.

Для прикладу:

Ви придбали товар (на суму 850 грн. і більше), отримали чек, перевірили на сайті ДПС. Чек виявився ФІСКАЛІЗОВАНИЙ відповідно - кешбеку не буде!

Якщо чек НЕ ФІСКАЛІЗОВАНИЙ.

Ви пишете скаргу на сайт ДПС через електронний кабнет. Далі податкова перевіряє продавця і якщо виявиться, що порушень НЕМАЄ, не виникає підстав для кешбеку.

Якщо ж ПОРУШЕННЯ Є, в такому разі з бюджету виплачують суму, яка дорвнює 100% вартості проданих з порушенням товарів, АЛЕ лише після сплати продавцем штрафу.

Але, звертаємо увагу!!!! Покупець не зможе використовувати систему «кешбек» у нечесній конкурентній боротьбі

Для подання скарги про недійсний фіскальний чек заявник має ідентифікувати себе через електронний кабінет.

Застосувати штраф лише по факту надходження скарги буде неможливо - податкові органи мають довести, що продавець дійсно допустив порушення – встановити відсутність або недостовірність такого розрахункового документа

Податкова служба насамперед оцінюватиме достовірність документів, доданих до скарги, а не лише правомірність дій продавця стосовно покупця

Оскаржувати чек можна за умови загальної покупки на суму понад 850 грн.

 

Розяснювальна  робота триває!

Головне управління ДПС у Черкаській області

Сектор  комунікацій

18002, Черкаси, вул.Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, факс: 540-531; e-mail: ck.zmi@tax.gov.ua

 

Гаджети як альтернатива касовим апаратам

 

Головне управління ДПС у Черкаській області пропонує дайджест щодо переваг програмного РРО.

Використання  РРО стає простішим, дешевшим, швидшим та зручним для бізнесу. Безкоштовне повнофункціональне рішення від ДПС з 1 квітня 2020 року.

Програмний РРО:

можна буде встановити на будь-який гаджет і зекономити на придбанні традиційних касових апаратів та їх обслуговуванні;

передбачає виключно онлайн реєстрацію через Електронний кабінет та онлайн передачу (отримання) даних;

Z-звіт створюється в автоматичному режимі, без ризику санкцій за його не створення для платника;

дозволяє виключити послуги інформаційних еквайєрів, якими передаються дані РРО, що коштує платникам мінімум 200 грн щомісяця для кожного РРО;

дозволяє працювати в режимі offline  (до 36 годин разово та не більше 168 годин протягом календарного місяця), а потім надіслати звіт в ДПС;

ДПС надаватиме інформаційну підтримку та допомогу у користуванні новими програмними РРО;

суб’єкт господарювання на свій власний вибір може використовувати або класичний, або програмний РРО в залежності від своїх потреб.

Платники податків зможуть розробити свій програмний продукт та використовувати його, або обрати один з наявних на ринку відповідно до власних потреб, вартість яких набагато менше за традиційний касовий апарат.

Головне управління ДПС у Черкаській області

Сектор  комунікацій

18002, Черкаси, вул.Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, факс: 540-531; e-mail: ck.zmi@tax.gov.ua

 

РРО: повернення коштів “кешбек”

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що Законом України від 20.09.2019р. №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» викладено у новій редакції статтю 25 Закону України від 06.05.2095р. №265, а саме  щодо визначення механізму «кешбек», який  передусім запроваджується для боротьби з «нефіскальними» чеками, коли окремими несумлінними платниками споживачам надаються чеки, які не є фіскальними, проте на вигляд схожі на них. Кешбек запрацює не раніше 1 жовтня 2020 року.

Схема повернення коштів “кешбек” така:

купуючи товар на суму, яка перевищує 850 грн, перевіряєте чек на сайті;

якщо його там немає, подаєте скаргу в електронному кабінеті; 

якщо чек не був фіскалізований, продавця штрафують, а ви повертаєте вартість покупки та залишаєте собі товар.

Скажімо, ви придбали товар (на суму 850 грн. і більше), отримали чек, перевірили на сайті ДПС. Чек виявився ФІСКАЛІЗОВАНИЙ, виданий на повну суму, відповідно - кешбеку не буде!

Якщо чек НЕ ФІСКАЛІЗОВАНИЙ.

Ви пишете скаргу на сайт ДПС через електронний кабнет. Далі податкова перевіряє продавця і якщо виявиться, що порушень НЕМАЄ, не виникає підстав для кешбеку.

Якщо ж ПОРУШЕННЯ Є, в такому разі з бюджету виплачують суму, яка дорвнює 100% вартості проданих з порушенням товарів, АЛЕ лише після сплати продавцем штрафу.

Відзначимо, що покупець не зможе використовувати систему «кешбек» у нечесній конкурентній боротьбі.

Для подання скарги про недійсний фіскальний чек заявник має ідентифікувати себе через електронний кабінет.

Застосувати штраф лише по факту надходження скарги буде неможливо - податкові органи мають довести, що продавець дійсно допустив порушення – встановити відсутність або недостовірність такого розрахункового документа

Податкова служба насамперед оцінюватиме достовірність документів, доданих до скарги, а не лише правомірність дій продавця стосовно покупця

Оскаржувати чек можливо за умови загальної покупки на суму понад 850 гривень.

 

Посилання на Закон №128-IX https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/128-20

Головне управління ДПС у Черкаській області

сектор  комунікацій

18002, Черкаси, вул. Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, факс: 540-531; e-mail: ck.zmi@tax.gov.ua

 

 

Оподаткування доходів репетиторів

 

Актуальний коментар Головного управління ДПС у Черкаській області про порядок оподаткування доходів репетиторів.

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що з 1 січня 2020 року розпочалася кампанія декларування, за якою окремі категорії громадян зобов'язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи (далі - податкова декларація) та визначити податкові зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору, та/або мають право подати декларації для отримання податкової знижки.

Річну податкову декларацію про доходи за минулий рік зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2020 року громадяни, котрі отримали доходи, з яких торік  не сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Дохід, отриманий педагогом-репетитором за навчання, підлягає обов’язковому декларуванню.

Вчителям, викладачам та особам, які надають репетиторські послуги, варто враховувати наступне:

відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України дохід з джерелом їх походження з України – будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх на території України. Якщо викладач-репетитор не є фізичною особою – підприємцем, але постійно надає репетиторські послуги фізичним особам, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Кодексу).

Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2019 рік викладач-репетитор подає до 1 травня 2020 року за місцем податкової адреси (реєстрації) чи онлайн з використанням електронного підпису. Суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військового збору, зазначену в річній податковій декларації такий викладач-репетитор самостійно сплачує до 1 серпня 2020 року.

Слід зазначити, що доходи від репетиторства відповідно до п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу України, оподатковуються:

податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків;

військовий збір за ставкою 1,5 відсотків.

Репетиторські послуги це, зокрема підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових, дипломних робіт тощо.

За бажанням, викладач – репетитор може здійснити державну реєстрацію та проводити діяльність як фізична особа – підприємець.

Також звертаємо увагу на системи оподаткування: загальну та спрощену.

 

Особливості загальної системи оподаткування:

  • потрібно мати реєстратор розрахункових операцій, тобто касовий апарат;
  • ФОП на загальній системі оподаткування може займатися видами діяльності, які заборонені підприємцям на спрощеній системі;
  • підприємець не має обмежень щодо кількості найманих працівників, обсягів реалізації та доходів;
  • обсяг податків залежить від отриманого доходу. Тобто, якщо за звітний період немає заробітків, підприємець не сплачує платежі, крім єдиного внеску у розмірі не меншому за мінімальний страховий внесок. Тобто не менше 1039,06 грн. в 2020 році.

При загальній системі оподаткування сплачуються:

  • ЄСВ – не менше 1039,06 грн./міс;
  • ПДФО (податок на доходів фізичних осіб) – 18% від чистого оподатковуваного доходу (Розрахунок ПДФО: сукупний чистий доход (різниця між доходом і  документально підтвердженими витратами), 18% від цієї різниці – розмір ПДФО кожного окремого місяця;
  • військовий збір – 1,5% від доходу, з якого справляється ПДФО.

 

Спрощена система оподаткування

Викладач – репетитор за умови реєстрації  ФОП при обранні спрощеної системи може перебувати на другій або третій групі єдиного податку:

Група ФОП

Розмір платежу

(2020 рік)

Вид діяльності

Обмеження

Звітність

(за себе)

Сплата єдиного податку

та ЄСВ

(за себе)

2 група

Єдиний податок у межах 20% від мінімальної заробітної плати, тобто не більше 944,60 грн./міс.

 

ЄСВ – 22% від мінімальної заробітної плати, тобто  не менше 1039,06 грн./міс.

Здійснюють господарську діяльність із надання послуг

Використовують працю не більш ніж 10 найманих осіб, які перебувають з ними в трудових відносинах.

Дохід не перевищує 1,5 млн.грн./рік

Податкова звітність подається раз на рік протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року

 

 

Звіт з ЄСВ подається до ДПС не пізніше 9 лютого року, наступного за звітним

Єдиний податок –щомісяця авансом не пізніше ніж 20 числа поточного місяця

 

 

 

ЄСВ – щокварталу до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок

3 група

Платники ПДВ:

Єдиний податок за ставкою 3% від доходу у разі сплати ПДВ; ПДВ

ЄСВ – не менше 1039,06 грн./міс.

 

Неплатники ПДВ:

Єдиний податок за ставкою 5% від доходу

ЄСВ – не менше 1039,06 грн./міс.

Будь-які види діяльності, крім заборонених для відповідних ФОП – платників єдиного податку

Дохід не перевищує

5 млн.грн./рік без ПДВ

Звітність: щокварталу

Дохід не перевищує

5 млн.грн./рік

 

Податкова звітність подається не пізніше 40 календарних днів, які слідують за останнім календарним днем звітного кварталу

 

Звіт з ЄСВ подається до ДПС не пізніше 9 лютого року, наступного за звітним

Протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий квартал.

 

 

ЄСВ – щокварталу до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок

 

Головне управління ДПС у Черкаській області нагадує, що декларування доходів пов’язано із виконанням фізичними особами – платниками податку вимог ст.67 Конституції  України та норм Податкового кодексу України та сподівається що громадяни, які надають послуги з репетиторства, є сумлінними, виявлять свою громадянську позицію і сплатять податки.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь