Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

Канівське відділення УВД ФССУ у Черкаській області повідомляє!

Дата: 21.05.2020 12:52
Кількість переглядів: 650

Канівське відділення УВД ФССУ у Черкаській області повідомляє про законодавчі зміни у виплатах Фонду на період дії карантину!

 

На період карантину Фонду соціального страхування України тимчасово відстрочили виплати за окремими статтями видатків і розширили перелік причин непрацездатності, за якими ФССУ здійснює фінансування.

 

1. Про відсточення виплат Фондом:

Верховною Радою України були парийняті зміни в частині тимчасового відстрочення на період дії карантину окремих страхових виплат, які здійснюються Фондом. Так, Фондом нараховуються та будуть здійснені після завершення карантину:

  • видатки на забезпечення потерпілих на виробництві лікарськими засобами і виробами медичного призначення;
  • фінансування доглядів (спеціальний медичний догляд, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування);
  • фінансування додаткового харчування;
  • виплати одноразових допомог.

Відповідні зміни затверджено Законом України від 13.04.2020 №553 «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік».

Одноразові виплати в разі нещасного випадку на виробництві або встановлення профзахворювання для постраждалих і членів їх родин призначаються Фондом відповідно до діючих нормативно-правових актів, але будуть виплачені в 30-денний строк з дня закінчення карантину.

Оскільки потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, особи з інвалідністю потребують системного і регулярного забезпечення виробами медичного призначення та ліками, а особи з інвалідністю 1-ї групи потребують ще й необхідного догляду за ними (який їм призначено згідно висновку МСЕК), виконавчою дирекцією Фонду було направлено пропозиції щодо внесення змін до законодавства з метою включення до переліку виплат, які здійснює ФССУ у період карантину, одноразових допомог, а також фінансування лікарських засобів, виробів медичного призначення, доглядів, додаткового харчування.

 Водночас, робочими органами виконавчої дирекції Фонду налагоджується співпраця з аптечними закладами щодо заключення додаткових угод про відшкодування Фондом коштів за відпущені ними ліки і медвироби після закінчення карантину.

 

2. Про розширення видів виплат Фондом:

З 15 травня 2020 року набули чинності зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, якими регламентовано видачу лікарняних листків застрахованим особам на період перебування в обсервації, на самоізоляції під медичним наглядом. За відповідними лікарняними листками із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11» ФССУ здійснить застрахованим особам компенсацію 50% середнього доходу незалежно від тривалості страхового стажу, починаючи з шостого дня непрацездатності (перші 5 днів фінансує роботодавець). Строк видачі таких листків непрацездатності відповідно до діючих нормативно-правових актів і галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я складає 14 днів.

Також з 19 травня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», згідно з яким на період самоізоляції під меднаглядом і перебування у закладах охорони здоров’я медичні працівники отримають від Фонду соціального страхування України компенсацію 100% втраченого ними заробітку. Розмір допомоги для медичних працівників не залежить від тривалості страхового стажу, фінансування здійснюється на підставі лікарняного листка із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11». При оформленні заяви-розрахунку, роботодавець вказує причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19.

Фізичні особи-підприємці і самозайняті особи, які тимчасово звільнені від сплати ЄСВ з метою їх підтримки на період дії протиепідемічних заходів, продовжують вважатись застрахованими особами та мають право на виплати і допомоги від ФССУ.

Нагадуємо, що з метою оперативної комунікації та забезпечення інформованості страхувальників, застрахованих осіб, потерпілих на виробництві про діяльність Фонду соціального страхування України, усі можуть приєднатися до телеграм-каналу ФССУ t.me/socialfund, а також на офіційному сайті Фонду за посиланням http://www.fssu.gov.ua.

З питаннями та наданням консультацій також можна звертатися до Канівського відділення УВД ФССУ у Черкаській області за тел.: (04736) 3-21-14, 3-12-83 (щодо оплати листків непрацездатності), 3-23-88 (щодо виплат потерпілим на виробництві).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь