A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

Канівське відділення УВД ФССУ у Черкаській області повідомляє!

Дата: 21.05.2020 12:52
Кількість переглядів: 589

Канівське відділення УВД ФССУ у Черкаській області повідомляє про законодавчі зміни у виплатах Фонду на період дії карантину!

 

На період карантину Фонду соціального страхування України тимчасово відстрочили виплати за окремими статтями видатків і розширили перелік причин непрацездатності, за якими ФССУ здійснює фінансування.

 

1. Про відсточення виплат Фондом:

Верховною Радою України були парийняті зміни в частині тимчасового відстрочення на період дії карантину окремих страхових виплат, які здійснюються Фондом. Так, Фондом нараховуються та будуть здійснені після завершення карантину:

  • видатки на забезпечення потерпілих на виробництві лікарськими засобами і виробами медичного призначення;
  • фінансування доглядів (спеціальний медичний догляд, постійний сторонній догляд, побутове обслуговування);
  • фінансування додаткового харчування;
  • виплати одноразових допомог.

Відповідні зміни затверджено Законом України від 13.04.2020 №553 «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік».

Одноразові виплати в разі нещасного випадку на виробництві або встановлення профзахворювання для постраждалих і членів їх родин призначаються Фондом відповідно до діючих нормативно-правових актів, але будуть виплачені в 30-денний строк з дня закінчення карантину.

Оскільки потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, особи з інвалідністю потребують системного і регулярного забезпечення виробами медичного призначення та ліками, а особи з інвалідністю 1-ї групи потребують ще й необхідного догляду за ними (який їм призначено згідно висновку МСЕК), виконавчою дирекцією Фонду було направлено пропозиції щодо внесення змін до законодавства з метою включення до переліку виплат, які здійснює ФССУ у період карантину, одноразових допомог, а також фінансування лікарських засобів, виробів медичного призначення, доглядів, додаткового харчування.

 Водночас, робочими органами виконавчої дирекції Фонду налагоджується співпраця з аптечними закладами щодо заключення додаткових угод про відшкодування Фондом коштів за відпущені ними ліки і медвироби після закінчення карантину.

 

2. Про розширення видів виплат Фондом:

З 15 травня 2020 року набули чинності зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, якими регламентовано видачу лікарняних листків застрахованим особам на період перебування в обсервації, на самоізоляції під медичним наглядом. За відповідними лікарняними листками із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11» ФССУ здійснить застрахованим особам компенсацію 50% середнього доходу незалежно від тривалості страхового стажу, починаючи з шостого дня непрацездатності (перші 5 днів фінансує роботодавець). Строк видачі таких листків непрацездатності відповідно до діючих нормативно-правових актів і галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я складає 14 днів.

Також з 19 травня 2020 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», згідно з яким на період самоізоляції під меднаглядом і перебування у закладах охорони здоров’я медичні працівники отримають від Фонду соціального страхування України компенсацію 100% втраченого ними заробітку. Розмір допомоги для медичних працівників не залежить від тривалості страхового стажу, фінансування здійснюється на підставі лікарняного листка із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11». При оформленні заяви-розрахунку, роботодавець вказує причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19.

Фізичні особи-підприємці і самозайняті особи, які тимчасово звільнені від сплати ЄСВ з метою їх підтримки на період дії протиепідемічних заходів, продовжують вважатись застрахованими особами та мають право на виплати і допомоги від ФССУ.

Нагадуємо, що з метою оперативної комунікації та забезпечення інформованості страхувальників, застрахованих осіб, потерпілих на виробництві про діяльність Фонду соціального страхування України, усі можуть приєднатися до телеграм-каналу ФССУ t.me/socialfund, а також на офіційному сайті Фонду за посиланням http://www.fssu.gov.ua.

З питаннями та наданням консультацій також можна звертатися до Канівського відділення УВД ФССУ у Черкаській області за тел.: (04736) 3-21-14, 3-12-83 (щодо оплати листків непрацездатності), 3-23-88 (щодо виплат потерпілим на виробництві).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь