A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

Закон №466-ІХ: новації щодо стягнення податкового боргу

Дата: 06.07.2020 11:32
Кількість переглядів: 478

  • управління ДПС у Черкаській області
  •   комунікацій
  1. Черкаси, вул.Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, факс: 540-531; e-mail: ck.zmi@tax.gov.ua

 

 

Закон №466-ІХ: новації щодо стягнення податкового боргу

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує, що Законом України від 16 січня 2020 року №466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі -  Закон №466-ІХ) внесені зміни до Податкового Кодексу України (далі – Кодекс) щодо стягнення податкового боргу.

Зокрема, закріплено право податкових органів (центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його територіальні органи):

  • аналізувати фінансовий стан платника податків, що має податковий борг, та стан забезпечення такого боргу податковою заставою (п.20.1.1 ст.20 Кодексу);
  • звертатися до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу або його частини за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі. (п. 20.1.34-1 ст. 20 Кодексу)

Розширено підстави звільнення майна платника податків – боржника з податкової застави, а саме з дня отримання:

  • контролюючим органом підтвердження не лише повного погашення суми податкового боргу, а й повного погашення розстрочених (відстрочених) грошових зобов’язань та процентів за користування розстроченням (відстроченням) (п.п.93.1.1 ст. 93 Кодексу);
  • платником податків згоди контролюючого органу на відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, відповідно до  статті 92 Кодексу.

Також, з 60 до 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) боржнику податкової вимоги скорочено строк, протягом якого не провадяться стягнення коштів та продаж майна боржника. (п. 95.2 ст. 95 Кодексу)

Крім того, з одного несплаченого задекларованого боржником грошового зобов’язання на суму, що перевищує 5 мільйонів гривень, до кількох несплачених задекларованих грошових зобов’язань на таку ж суму змінено умову, за якою стягнення коштів за рахунок готівки, що належить такому боржнику, та/або коштів з його рахунків у банках здійснюється за рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу без звернення до суду. (п. 95.5 ст. 95 Кодексу)

З двох місяців до одного місяця звужується строк, протягом якого боржник має право самостійно здійснити оцінку заставленого майна шляхом укладення договору з оцінювачем. (п. 95.12 ст. 95 Кодексу)

Збільшено з 1 мільйону до 10 мільйонів суму, заявлену до розстрочення, відстрочення, або суму розстрочених, відстрочених грошових зобов’язань чи податкового боргу, щодо яких переносяться строки сплати (виходить за межі одного та/або більше бюджетних років), рішення щодо яких приймається керівником (його заступником або уповноваженою особою) центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. (п. 100.9 ст. 100 Кодексу)

 Стягнення заборгованості з частини чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань здійснюється у порядку, визначеному ст. 59, 60 глави 4, ст. 87 101 глави 9 розділу II Кодексу.

 

Посилання на Закон України №466-ІХ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/466-20

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь