A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

Податок на доходи фізичних осіб – збільшено ставки від продажу трьох і більше автомобілів,  не оподаткування об’єктів незавершеного будівництва, оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній

Дата: 18.08.2020 11:10
Кількість переглядів: 538

  • Головне управління ДПС у Черкаській області
  • Сектор  комунікацій
  • 18002, Черкаси, вул.Хрещатик, буд.235, тел.: 33-91-34, e-mail: ckHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua".HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"zmiHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"@HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"taxHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua".HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"govHYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua".HYPERLINK "mailto:ck.zmi@tax.gov.ua"ua
  •  
  • Податок на доходи фізичних осіб – збільшено ставки від продажу трьох і більше автомобілів,  не оподаткування об’єктів незавершеного будівництва, оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній
  •  
  • Головне управління ДПС у Черкаській області завершує цикл публікацій щодо основних змін в адмініструванні податку на доходи фізичних осіб, внесених Законом України від 16.01.2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі - Закон №466-IX), які набрали чинності з 23 травня 2020 року.
  • Так, Законом №466-IX внесено зміни в оподаткування іноземних доходів.

 

Згідно нової редакції п.п. 170.11.1 Кодексу Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) - «у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов'язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 Кодексу, крім доходів, визначених підпунктом 167.5.4 пункту 167.5 статті 167 Кодексу, що оподатковуються за ставкою, визначеною підпунктом 167.5.4 пункту 167.5 статті 167 Кодексу, крім прибутку від операцій з інвестиційними активами, що оподатковується в порядку, визначеному пунктом 170.2 статті 170 Кодексу, та крім прибутку контрольованих іноземних компаній, що оподатковується в порядку, визначеному пунктом 170.13 статті 170 Кодексу».

Законом №466-IX доповнено Кодекс новими пунктами 170.13 «Оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній» та 170.131 «Оподаткування доходів контрольованих іноземних компаній», які визначатимуть прибуток або його частку контрольованої іноземної компанії з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб, а також види неоподатковуваних доходів контрольованих іноземних компаній (наберуть чинності з 01.01.2020 року).

Розширено перелік об’єктів нерухомості, продаж (обмін) яких не обкладається податком на доходи фізичних осіб.

Зокрема до переліку об’єктів нерухомості, продаж (обмін) яких не обкладається податком на доходи фізичних осіб включено об’єкти незавершеного будівництва.

Підпункт 172.1 статті 172 Кодексу викладено у такій редакції «дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи об'єкт незавершеного будівництва таких об'єктів, земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

 Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину. Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

Також змінами уточнено, що дохід від продажу (обміну) об'єкта незавершеного будівництва оподатковується у порядку, визначеному для об'єктів нерухомого майна.

Дохід від продажу (обміну) третього та наступних об'єктів рухомого майна оподаткуванню за ставкою 18 відсотків.

З 23 травня 2020 року змінився  порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об'єктів рухомого майна (пункт 173.2 статті 173 Кодексу).

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об'єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків. А дохід, отриманий від продажу (обміну) третього та наступних об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою 18 відсотків.

Звертаємо увагу, як і раніше не підлягає оподаткуванню дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда.

Посилання на Закон України №466-ІХ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/466-20

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь