A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

ЯК У СИНЯВЦІ МАСНИЦЮ ГУЛЯЛИ

Дата: 14.03.2021 15:46
Кількість переглядів: 593

У суботу, 13 березня ц.р., у селі Синявка, що входить до Козарівського старостинського округу Бобрицької сільської ради проводилося свято «Масниця іде, весну несе».

 

ЗИМУ ПРОВОДЖАЛИ, ВЕСНУ ЗУСТРІЧАЛИ…

Отже, до Синявки у суботу поспішали не лише представники усіх сторостинських округів Бобрицької сільської ради, а й гості із міста Канева, представники сусідніх територіальних громад – Ліплявської та Степанецької. І, як відгукувалися місцеві жителі вже під кінець свята, - Масниця вдалася на славу. За словами старожилів – такі заходи тут хтозна коли й проводилися. Дякували організаторам та всім, хто долучився до підготовки святкової події, не лише місцеві жителі, а всі, кому цього дня випала нагода долучитися до проводів зими та зустрічі весни. Мабуть, весна – це таки справжня жінка-українка: із барвистими шатами-нарядами, із умінням і приготувати, і подати, і припросити, і теплотою за увагу та повагу нагородити. Отож, цього дня усі господині мали нагоду похвалитися своїми кулінарними талантами, а ще – потішити очі кожного чоловіка своєю красою, яку підкреслювали барвисто-уквітчані хустки.

 

ТОЖ СПІВАЙ, МОЯ РОДИНО, ЩОБИ ЖИТО УРОДИЛО…

Яке ж то свято без пісні, жартів, танців? Чого-чого, а пісень-вітань-танців-жартів-посмішок на святі таки не бракувало! Звичайно, для привітання спочатку, як і годиться, дали слово очільниці Бобрицької територіальної громади Олені Штефан, далі – старості Козарівського старостинського округу Володимиру Литвиненку, депутату сільської ради Миколі Фесенку. Дружніми оплесками глядачі підтримували-дякували аматорам сцени, які не шкодували заради свята ані свого часу, ані голосу, ані таланту.  

А далі – лунали над Синявкою пісні і їх несло на весно-крилах у кожну хату, у кожне серце. Сповнені сонця співаків та читців гумору гуртів «Наддніпряночка» (с.Григорівка), «Тростянецькі молодички» (с.Тростянець), «Литвинчаночка» (с.Литвинець), "Вербиченька" (с.Грищинці), аматорських колективів Курилівського, Потапцівського та Синявського сільських клубів додавали тепла і весняного настрою. Подарунки-презенти та щиросердечні вітання учасникам концерту і всім присутнім від депутатів Черкаської обласної ради Олександра Воскобойніка і Володимира Братанича передав депутат Бобрицької сільської ради Микола Фесенко.

 

ЗВЕНИ, ВЕСЕЛА ПІСНЕ, СЕРПАНКОМ ВЕСНЯНИМ, ХАЙ БУДЕ НИНІ ВЕСЕЛО ДОРОСЛИМ І МАЛИМ!

Свято Колодія (Масниці) вдалося по-справжньому родинним – тут вистачало уваги, розваг та веселощів і дорослим, і дітлахам. Зокрема, особливою родзинкою святкового концерту були виступи юних місцевих талантів. Не менш активними були молоді синявчани і під час проведення конкурсів та розваг, що проводилися після концерту. Відрадно, що юне покоління активно долучається до підготовки та проведення народних гулянь – таким чином виховується повага до традицій, любов до Батьківщини.    

 

 

ЧИМ БІЛЬШЕ НА МАСНИЦЮ МЛИНЦІВ СПЕЧУТЬ, ТИМ БАГАТШИМИ ВСІ В ДОМІ БУДУТЬ!

Після концерту проводився конкурс млинців. Журі визначило переможців за різними номінаціями. Так, грамоту у номінації «Найсмачніший млинець» отримали умілі господині Козарівського  старостинського округу. «Найситніший млинець» - по праву у чарівних газдинь Грищинецького старостинського округу. «Млинець із родзинкою» вміло приготували майстри кулінарії із Бобрицької сільської ради (центральна садиба). «Млинці з перчинкою» - смачне творіння досвідчених господинь Пшеничницького старостинського округу. А «Млицем-улюбленцем публіки» стали смаколики жіночок-квіточок із Григорівського старостинського округу. Найвправніші господині із Литвинецького старостинського округу вибороли першість на "Найоригінальніший млинець".   

 

ОСЬ І МАСНИЦЯ ПРИЙШЛА – ДРУЗЯМ ЗУСТРІЧ ПРИНЕСЛА

Святкове велелюддя продовжувало радо зустрічати весну – конкурсами, розвагами, танцями, святковими селфі і простим людським спілкуванням, за яким скучили після довгого випробування зимовими холодами та карантинами. Звичайно, протиепідемічних заходів ніхто не відміняв, і про дотримання соціальної дистанції та носіння масок усіх присутніх організатори попереджали неодноразово. Проте жодна маска не приховає радісний вогник у очах, жодна епідемія не заборонить кожного вірити у краще, тому, мабуть, із недугою тут найбільше боролися саме позитивними емоціями, жартами, посмішками, теплими побажаннями. Навіть опудало Марени спалювали з усмішками та надією на весну – на краще, на розвій усього доброго.

 

ОЙ, СПАСИБІ КОЛОДІЮ, ЩО ЗІБРАВ ДОКУПИ – ГОСТЮВАЛИ, ЦІЛУВАЛИСЬ, АЖ ЗЛИПАЛИСЬ ГУБИ!

Жарти – жартами, а щодо того, що цього дня на святі Масниці в Синявці не було жодного голодного гостя – то факт незаперечний. Адже столи старостинських округів ломилися від наїдків та їхнього різноманіття, тож тут пригощали і млинцями, і варениками, і пирогами та іншими кулінарними шедеврами усіх-усіх. А ще для всіх учасників заходу організатори і спонсори свята влаштували пригощання смачнющою кашею (КЗ «Козарівська початкова школа»), тушкованими курячими гомілками (ПрАТ «Миронівська птахофабрика»), млинчиками з різними начинками (титар Григорівського храму Олексій Решетар), а також глінтвейном, іншими смаколиками.

 

Текст, фото - Віра Загородня
Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь