A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

СХОДКА СЕЛА У ГРИЩИНЦЯХ: ЗЕМЛЯ, ВОДА І… СОБАКИ

Дата: 20.03.2021 11:11
Кількість переглядів: 683

У п’ятницю, 19 березня ц.р., у Грищинецькому клубі відбулася сходка жителів села. Зібрання відбулося за участю Бобрицького сільського голови Олени Штефан та Грищинецького старости Надії Возної. На сходку також запросили представника Дніпровської філії ТОВ "НВФ "Урожай" (наразі - ВП "Ліпляве" ТОВ "НВФ "Урожай") Ольгу Галюк (яка, до речі, є і депутатом Бобрицької сільської ради), адже найголовнішим питанням, що планувалися до розгляду всією громадою, були саме взаємовигідні відносини із орендарем тутешніх земельних паїв.

 

При розгляді першого питання – оренда землі Дніпровською філією ТОВ «НВФ «Урожай» - місцеві активісти не шкодували ані емоцій, ані голосу. Всі запитання можна було б систематизувати у два основні блоки: щодо підняття орендної плати за паї (земельні ділянки) та укладення нових договорів на найближчу перспективу (до 7 років). Кожен хотів висловити свою думку і акцентувати увагу присутнього представника орендаря саме на власній ситуації, через те раз-за-разом в залі зчинявся лемент, галас та, відповідно, виникали непорозуміння.

 

Після бурхливого обговорення і з’ясувань подробиць було вирішено кожному окремо жителю звертатися безпосередньо до представника орендаря задля конкретного вирішення питання - і щодо подовження договору, і щодо умов оплати тощо. До речі, як показала сходка, – жителі села мають обмаль інформації щодо земельного законодавства, зокрема – про права і обов’язки власників земельних паїв у світлі закону про ринок землі, що має вступити в дію вже цього літа. З іншого боку, селян теж треба зрозуміти: для багатьох із них шмат землі є одним із небагатьох джерел доходів, адже із роботою на селі наразі негусто. Але галасом чи лементом ще жодне питання не вдавалося розв’язати. Треба домовлятися мирно, так би мовити – знаходити консенсус. Можливо, виходом із ситуації було би письмове колективне звернення селян із проханням переглянути орендну плату за землю в бік збільшення і, водночас, долучитися до деяких соціальних проектів задля покращення життя громади в обмін на гарантію обрати орендарем їхніх паїв на найближчу перспективу саме це товариство. Головне – аби все було за законом та взаємовигідно.  

 

Наступним питанням, що виносилося на розгляд учасників сходки, було збалансування вартості водопостачання у зв’язку із запланованим підвищенням ціни на енергоносії з 1 квітня ц.р. За словами Грищинецького старости Надії Возної, наразі через затримку зі сплатою певною частиною жителів села не вистачає коштів на те, аби розрахуватися за електроенергію, спожиту на водопостачання за період до 1 березня ц.р. Надія Володимирівна за пропозицією присутніх оприлюднила список боржників та закликала їх розрахуватися якомога швидше, аби не допустити ситуації, коли село залишиться без води. Після обговорення питання грищинчани вирішили підняти вартість послуг із постачання води із 1 квітня 2021 року до 40 гривень із кожного проживаючого в домоволодінні (незалежно від наявної живності).

 

Далі розглядали питання безгосподарного утримання домашніх собак, які, перебуваючи на безприв’язному утриманні, збиткуються над домашньою живністю сусідів (давлять курей), лякають дітей та дорослих, а влітку – витоптують городину. Як боротися із чотирилапими порушниками громадського спокою? – із таким запитанням селяни зверталися і один до одного, і до депутата Бобрицької сільської ради Миколи Фесенка та Бобрицького сільського голови Олени Штефан. За словами Олени Василівни, вихід із ситуації лише один: спочатку попередити нерадивого односельця про неправомірність безгосподарного утримання домашніх тварин, а при повторному випадку – телефонувати за номером 102 і викликати поліцію, аби вже правоохоронці допомагали впоратися із ситуацією, коли люди зазнають і матеріальних збитків, і моральних та фізичних травм.

 

Текст, фото – Віра Загородня      

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь