A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

СТИХІЙНІ ПІДПАЛИ МОЖУТЬ ПРИЗВЕСТИ ДО ВИНИКНЕННЯ ПОЖЕЖІ ТА КАТАСТРОФІЧНИХ НАСЛІДКІВ ДЛЯ ПРИРОДИ І ЛЮДЕЙ

Дата: 09.04.2021 15:53
Кількість переглядів: 549

Із приходом весни всі господарі починають активно прибирати та благоустроювати присадибні ділянки, громадські пасовища, сінокоси тощо. Часто ті, хто ніби-то намагаються дати лад на таких ділянках, вдаються до дуже небезпечних та шкідливих і для людини, і для всього довкілля заходів – випалювання рослинних рештків та сухої трави, сухостоїв, залишків листя у лісосмугах та біля доріг, соломи, сміття біля населених пунктів і т.ін.

 

Ігнорування громадянами правил пожежної безпеки при спалюванні сміття і сухої рослинності, необережному поводженні з вогнем під час перебування на відкритих територіях, біля торфовищ та у лісопаркових масивах призводить до різкого зростання кількості пожеж у екосистемах. Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні.

Спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, пошкодження нижніх частини дерев, кущів та верхніх частин коріння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору.

Нагадуємо, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність (ст. 77-1 КУПАП “Самовільне випалювання рослинності або її залишків”) та кримінальна (ст. 245 КК України “Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу”). Порушення вимог ст. 77-1 КУПАП “Самовільне випалювання рослинності або її залишків”, відповідно до ст. 242-1 КУПАП, не відноситься до компетенції ДСНС України, а входить до повноважень органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, а ст. 245 КК України відноситься до компетенції органів внутрішніх справ.

Дії з самовільного спалювання сухої трави є порушенням вимог Законів України “Про охорону атмосферного повітря” (ст.16), “Про охорону навколишнього природного середовища” (ст.12; 22) та правил пожежної безпеки. Адже за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу згідно статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь