A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

ВЕЛИКЕ ПРИБИРАННЯ ПО-БОБРИЦЬКИ: БЛАГОУСТРОЮВАЛИСЯ ЛИТВИНЕЦЬ-БОБРИЦЯ-ГРИЩИНЦІ-КУРИЛІВКА. ЕСТАФЕТУ ПЕРЕДАЛИ ТРОСТЯНЦЮ

Дата: 10.04.2021 11:10
Кількість переглядів: 1145

П’ятницю, 9 квітня ц.р., у кількох населених пунктах Бобрицької територіальної громади попередньо було оголошено Днем благоустрою територій, зокрема, - тамтешніх громадських місць, кладовищ, тощо.

 

ЛИТВИНЕЦЬ

На прибирання місцевого цвинтаря зібралося близько тридцяти місцевих жителів – активістів і патріотів села, працівників Литвинецького старостату, Бобрицької сільської ради, КЗ «Литвинецький ліцей», Закладу дошкільного виховання «Сонечко» та Комунального закладу «Центр надання соціальних послуг Степанецької сільської ради об’єднаної територіальної громади Черкаського району Черкаської області», а також працівники фельдшерського пункту та представники місцевого будинку культури – загалом близько тридцяти осіб.

 

Стараннями литвинчан було опорядковано територію самого цвинтаря та підготовлено місця для встановлення паркану. Всі разом вигрібали старе листя та рослинні рештки, обрізали гілля, молоду поросль самосійних дерев та кущів, прибирали старі пластикові прикраси. За словами Литвинецького сільського старости Катерини Горохової, усі працювали дуже старанно та з запалом – адже це їхня земля, це – святе для кожного місце, яке береже пам’ять про всіх, хто знайшов тут спочинок. Вивозили сміття у спеціально відведені місця тракторами Комунального підприємства «Добробут» та місцевого активіста Івана Туза, який теж долучився до акції з благоустрою території свого села.

 

Разом із тим, Катерина Петрівна повідомила, що наразі в селі ведеться активна роз’яснювальна робота щодо охорони довкілля шляхом відмови від пластикових прикрас на Великодніх поминальних заходах. Натомість просять саджати та прикрашати могили живими квітами, таким чином ніби нагадуючи тим, хто відійшов у інші світи, що пам’ять про них справді жива.

 

ГРИЩИНЦІ

Фронт робіт, що був запланований на п’ятничну акцію – 9 квітня ц.р. - в Грищинцях, справді вражав своїми об’ємами (про плани – читайте тут: https://bobrycka-gromada.gov.ua/news/1617883501/). Проте, за словами Грищинецького сільського старости Надії Возної, саме у п’ятницю вдалося зробити майже все. Зокрема, місцеві жителі та активісти, яких зібралося на акцію більше тридцяти осіб, розчистили сад, що знаходиться в центрі села – вигребли старе листя, пообрізали гілля, вивезли сміття до спеціально  відведених місць. Транспортом забезпечував директор Комунального підприємства «Добробут» Микола Пустовіт – цього дня він працював на благо громади власним трактором, бо ж комунальна техніка підприємства цього дня працювала у Литвинці.

 

Разом грищинчани оновили рідні вулиці, посадивши кущі форзиції, що їх надало Державне підприємство «Канівське лісове господарство» за сприяння депутата Бобрицької сільської ради і водночас – працівника цього підприємства Вячеслава Яценка. Прорідили і підрізали декоративні кущі, що розташовані навпроти магазину у центрі села.

 

До речі, за словами Надії Володимирівни, деревину, яку отримали після вирізання та обрізки старих дерев і гілля, передали на потреби місцевого храму, зробивши таким чином добру справу для місцевих вірян.

 

Коли впоралися біля сміття, гілля, дерев тощо, сіли гуртом до смачнючої каші. Тішилися, що спільними зусиллями зробили добру справу для громади.

 

КУРИЛІВКА

У Курилівці цього дня взяли участь у благоустрої території села працівники Курилівського сільського будинку культури та сільської бібліотеки, місцевого старостату та Комунального підприємства «Добробут». Загалом – чотири особи. І хоча кількість учасників акції була не чисельною, зате було зроблено добрий шмат роботи. Так, курилівчани прибрали територію в центрі села на проміжку від клуба до церкви та сільської ради. Зокрема, вигребли старе листя і рослинні рештки, пересадили кущ, пообкопували дерева.

 

П’ятничний захід, за словами учасниці акції, завідуючої Курилівським сільським будинком культури Ніни Забоєнко, став своєрідним початком заходів з благоустрою рідного села. Попереду – побілка дерев та парканів, прибирання інших громадських місць Курилівки.

 

 

БОБРИЦЯ

П’ятничний ранок у Бобриці збирав усіх, хто вирішив долучитися до акції з благоустрою рідного села, біля місцевого цвинтаря. Всі, хто виділив час для цього заходу, відразу приступали до роботи – вигрібали стару траву, вирізали молоду поросль дерев та кущів, опоряджували могили, вивозили сміття в відведені для цього місця тощо. Загалом в акції взяло участь більше 30 місцевих жителів – здебільшого це люди старшого віку. Серед учасників заходу були і працівники місцевих установ.

 

Ось думки окремих учасників великого прибирання по-бобрицьки.

 

Любов Бугай:

  • Я корінна бобричанка. На цьому кладовищі поховано багато нашого роду: батьки, свекри, діди. Щороку беру участь у таких заходах. Це – святе для кожного з нас місце.

 

Лідія Федоренко:

  • Проживаю в Бобриці більше сорока років. Тут – на цвинтарі - знайшли спочинок мій чоловік, свекруха, внучок. Щороку стараюся брати участь у прибиранні. Хіба що не приходжу, коли на роботі. Вважаю це святим обов’язком кожного.

 

Вадим Пелих:

  • Я – працівник КП «Добробут» Бобрицької сільської ради. Тож тут сьогодні – і за робочою необхідністю, і за покликом душі. Такі місця мають бути завжди в порядку. Адже тут покоїться прах наших предків – дідів-бабів. Маємо турбуватися про їх збереження.

 

Віра Лисенко:

  • Проживаю в Бобриці більше сорока років. На цьому кладовищі покояться мати, свекри, баби-діди, мій син. Пам’ятаючи про них, щороку приходимо, аби впорядкувати могили, прибрати територію.

 

Тетяна Бебешко:

  • Маю 76 років. У Бобриці проживаю вже 53 літа. Тут поховані мої свекри. Ми – живі, маємо пам’ятати про тих, кого немає в живих, відтак - турбуватися про місця їх спочинку.

 

Надія Аніщенко:

  • Мій чоловік – родом із Бобриці. Тут, на цвинтарі, поховані мої свекри. Завжди долучаюся до заходів із його прибирання – я вважаю це для себе і для кожного живого святим обов’язком.

 

Ольга Лукашова:

  • Я родом із Таджикистану. У Бобриці проживаю вже більше тридцяти років. На цьому кладовищі похований мій чоловік, мої свекри. Свого часу українська земля стала для мене і згодом – моїх дітей - другою рідною землею. Я – російськомовна, але жодного разу не чула від односельців докори з приводу своєї мови чи ще щось. Маю серед українців дуже хороших знайомих, добрих сусідів. Дивлячись на сьогоднішню акцію, хочу зазначити, що, на жаль, сьогодні сюди не прийшли молоді люди. Ми маємо вділяти більше уваги вихованню у молодих поваги до свого роду. Можливо, саме й власним прикладом участі в таких заходах. Те, що маємо сьогодні, – байдужість молодих до всього, що відбувається довкола. Так не має бути. Треба якомога більше працювати і залучати до цього наших дітей, онуків.

 

Ніна Гончар:

  • Я – корінна бобричанка. На цьому кладовищі – мої батьки, діди, куми, інші близькі і рідні люди. Загалом – багато нашого роду знайшли тут свій останній спочинок. Щороку беру участь у прибиранні святого місця. Це має бути громадським обов’язком для кожного жителя села – без виключення. Звичайно, і сьогодні, як на мене, тут мало би бути набагато більше людей.

 

Таїсія Прошак:

  • Я проживаю в Бобриці із 1983 року. На місцевому цвинтарі покояться мої свекри, тітка – весь чоловіковий рід. Прикро, що спостерігаю сьогодні на прибиранні малолюддя. Хотілося б, щоб більше було і молодих жителів, адже тут знаходяться могили рідних кожного жителя села. А святе місце треба завжди підтримувати в порядку, аби мертві відчували, що живі про них пам’ятають. І, звичайно ж, треба вкотре нагадати всім, хто буде брати участь у Великодніх поминальних заходах: не приносьте на кладовища пластикові (штучні) квіти, принесіть чи посадіть живі – то буде і пам’ять про померлих, і турбота про нас, живих.

 

Наостанок. Як повідомила Грищинецький сільський староста Надія Возна, естафету «Великого прибирання по-бобрицьки» сьогодні, в суботу, продовжили жителі Тростянця. Подробиці – у найближчих публікаціях.

 

У підготовці фоторепортажу брали участь Надія Возна (фото), Катерина Горохова (фото), Людмила Півень (фото), Віра Загородня (текст і фото)

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь