A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

НЕ СМІТИ! ЗЕМЛЯ – НАША СПІЛЬНА ДОМІВКА

Дата: 13.04.2021 11:46
Кількість переглядів: 3086

Останнім часом обабіч доріг, на околицях населених пунктів та й у лісових масивах доводиться спостерігати купи сміття і різного непотребу. Тоді все єство пересічного громадянина починає просто волати: не робіть такого, нелюди!

Так, життя в цивілізації передбачає збільшення кількості відходів та сміття, але окрім нас на цій планеті ще є люди. І мають бути в майбутньому. Це будуть наші діти-внуки. Але чому вони мають отримати після нас у спадок не Землю, а просто велетенське сміттєзвалище?

 

Для тих, кому байдуже щодо майбутнього, нагадаємо про теперішню відповідальність щодо порушення загальноприйнятих правил благоустрою населених пунктів та забруднення довкілля.  
Так, стаття 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» передбачає, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Тобто, на громадянина може бути накладений штраф від 340 до 1360 грн., зокрема, максимальний штраф за порушення у сфері благоустрою становить 80% мінімальної заробітної плати громадян.

 

Згідно з чинним законодавством, громадяни населених пунктів зобов’язані складувати побутові відходи, старе листя, органічні рештки тощо в індивідуальних господарствах на території присадибної ділянки у компостних ямах або купах для подальшого використання їх як органічного добрива.

Заборонено вивозити і вивантажувати, влаштовуючи стихійні звалища, відходи, траву, гілки, деревину, листя, сміття, використану тару, зокрема, пластикові пляшки у невідведених для цього місцях, а саме: на вулицях, прибудинкових територіях, біля річок та водойм, у лісосмугах, ярах і канавах. Протизаконними та такими, що підпадають під адміністративну відповідальність, є засмічення папером, недопалками, різним поліетиленовим непотребом, іншими відходами та предметами вулиць, площ, парків та скверів, пляжів та інших громадських місць. Ті особи, які бездумно випалюють суху природну рослинність або її залишки теж ризикують бути притягнутими до відповідальності та поплатитися за свої дії штрафом.

Контроль за дотриманням законодавства у сфері благоустрою території населених пунктів громади здійснюється екологічною інспекцією та Національною поліцією України. Проведення перевірок територій із складенням відповідних актів та протоколів перебуває у компетенції й органу місцевого самоврядування. Подальше вирішення справи про забруднення території та відшкодування шкоди внаслідок порушення законодавством установлених норм і правил з ініціативи органу місцевого самоврядування може відбуватися в суді і, звісно, - за рахунок винного.

Як пояснила Бобрицький сільський голова Олена Штефан, наразі в екстреному порядку розробляється технічна документація для встановлення відеонагляду та технічного контролю за місцями найбільшого скупчення сміття, різних відходів тощо. Тож уже найближчим часом для тих, хто дбаючи про чистоту у власному обійсті, викидає сміття до найближчого яру чи лісосмуги, така бездумність обернеться серйозними проблемами із законом та матеріальними втратами для сімейного бюджету.

Текст, фото – Віра Загородня

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь