A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

ЧЕРГОВА СЕСІЯ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ: ВИРІШУВАЛИ ПИТАННЯ БЮДЖЕТУ, МЕДИЦИНИ, ОСВІТИ І ЗЕМЛІ

Дата: 30.04.2021 22:44
Кількість переглядів: 617

На чергову сесію Бобрицької сільської ради, що відбулася у середу, 28 квітня ц.р., загалом було винесено близько дев’яноста питань. З них десять питань стосувалися поточних питань із життя громади, пов’язаних з бюджетом, медициною, освітою, а все решта – близько вісімдесяти – з землею. Про все – по черзі.

 

Першим на розгляд депутатів Бобрицької сільської ради було винесено питання затвердження звіту про виконання бюджету Бобрицької сільської територіальної громади за 1 квартал 2021 року. Із поясненнями щодо основних показників звіту виступала начальник фінансового відділу виконавчого комітету Бобрицької сільської ради Лідія Сасько. Після короткого обговорення депутати проголосували за те, аби затвердити звіт.

 

Наступне питання із порядку денного – про створення цільового фонду Бобрицької сільської ради та затвердження положення про цільовий фонд  - теж озвучувала та роз’яснювала Лідія Михайлівна. За її словами – це питання носить швидше технічний характер, адже без створення такого фонду та без затвердження положення про нього неможливо проводити фінансову діяльність, спрямовану на проведення ремонтних робіт об’єктів громадського користування, приміром – упорядкування та опорядження території братських могил тощо.

 

Логічним продовженням другого питання було питання про затвердження Програми про використання коштів цільового фонду Бобрицької сільської ради на період 2021-2022 років, що було винесено в третій пункт порядку денного сесії. І, відповідно, пояснення по вищезгаданій програмі теж надавала начальник фінансового відділу виконавчого комітету Бобрицької сільської ради Лідія Сасько. Депутати своїм голосуванням затвердили обидва рішення.

 

Для роз’яснень деяких моментів четвертого питання – про затвердження Положення про медичний пункт тимчасового базування та створення медичних пунктів тимчасового базування на території Бобрицької сільської ради – запросили очільницю Комунального некомерційного підприємства «Канівський центр первинної медико-санітарної допомоги» (далі – КНП «Канівський ЦПМСД») Наталію Горьову. За словами Наталії Василівни, на сьогодні саме таке трактування назв колишніх ФАПів – єдиний вихід із ситуації. Так, згідно із сучасними вимогами законодавства (зокрема, так званих ДБНів – авт.), жоден із медичних пунктів (і навіть нещодавно побудованих) не можуть повністю відповідати вимогам, що виписані в законодавстві щодо сучасних медичних закладів. Зокрема, закон вимагає обов’язкову наявність у сільських медпунктах усіх умов для прийому людей з інвалідністю та обмеженими можливостями. Тобто, заклад має бути обов’язково оснащений пандусом, іншими пристосуваннями і таке інше. Все б ніби й нічого, але в бюджеті громади (і не лише Бобрицької – авт.) наразі немає значних коштів задля проведення ремонтів та облаштування тих же пандусів. Якщо поглянути на проблему глобальніше, навіть сільська дорога не сприяє вже тому, аби інвалід на візку дістався до медпункту самотужки. Депутати Василь Тертичний та Микола Пустовий виступили з наріканнями на сучасний стан медицини загалом у державі. Головний лікар КНЗ «Канівський ЦПМСД» Н.Горьова у свою чергу розповіла про заплановані уже найближчим часом виїзні прийоми медичних працівників у населених пунктах, де взагалі відсутні медичні пункти, а також розповіла присутнім про важливість вакцинації від COVID-19 та закликала всіх убезпечити себе і своїх близьких від цієї недуги саме методом вакцинування та святкування Великодня в домашніх умовах, відмовившись від відвідування багатолюдних зібрань у храмах тощо.

 

Четверте питання, як і п’яте, – про передачу в оперативне управління та на баланс КНП «Канівський ЦПМСД» легкового автомобіля, що його нещодавно отримала Бобрицька громада, - депутати затвердили своїм голосуванням.

 

Із роз’ясненнями з шостого питання – про делегування повноважень із надання адміністративних та дозвільних послуг у сфері містобудування й архітектури на території Бобрицької сільської ради – виступили Бобрицький сільський голова Олена Штефан та начальник відділу містобудування, архітектори, комунальної власності, земельних відносин та ЖКГ Олександр Підгайний. Суть питання полягає в тому, що при затвердженні вищевказаних повноважень буде спрощено отримання певних дозволів та оформлення документів для пересічних громадян. Так, обласні профільні  установи зможуть надавати дозволи чи погодження, а вже тут – у Центрі надання адміністративних послуг Бобрицької громади можна буде взяти необхідний витяг. При цьому відпаде необхідність їхати до міста Черкаси. Рішення, відповідно, було прийнято одностайним голосуванням.

 

Далі депутати такою ж одностайністю проголосували «за» затвердження Переліку об’єктів нерухомого комунального майна, що перебуває у власності Бобрицької сільської ради. Пояснення щодо цього переліку надала Бобрицький сільський голова О.Штефан.

 

Розгляд питання «Про затвердження програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2021-2025 роки»  викликав серед депутатів деякі сумніви щодо можливостей виділення коштів із місцевого бюджету для співфінансування програми при умові, що долучитися до неї та побудувати чи капітально відремонтувати власну оселю захочуть відразу багато молодих сімей. Проте після недовгої дискусії депутати вирішили таки затвердити програму з надією, що це, у свою чергу, допоможе омолоджувати села громади.

 

Дев’ятим пунктом у порядку денному було питання «Про внесення змін до рішення сільської ради «Про бюджет Бобрицької територіальної громади на 2021 рік». Після пояснень начальника фінансового відділу виконавчого комітету Лідія Сасько та кількох уточнень депутати затвердили це рішення.

 

Гарячу дискусію на сесійному засіданні викликав розгляд десятого питання – про проведення консультацій із громадськістю щодо припинення шляхом ліквідації або реорганізації КЗ «Потапцівський ліцей». Із цього питання доповідала начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Анна Бабенко. В обговоренні взяли активну участь депутати Г.Погрібна та М.Пустовий. Так, за словами Ганни Миколаївни, сьогодні треба звертати увагу на діяльність закладів, де навчається мала кількість учнів. (Довідково: у Потапцівському ліцеї наразі навчаються 25 учнів). На думку Г.Погрібної, якщо з такою кількістю дітей працюють десять вчителів і серед учнів немає жодного відмінника, то виникає сумнів щодо якості навчання. Та й діти в мало-наповнених школах не мають тих можливостей, які є в школах із середньою наповненістю. Адже там є можливість займатися в гуртках, різних секціях тощо. У свою чергу депутат Микола Пустовий висловився про те, що село існує до тих пір, поки в ньому є школа. І довезення дітей до школи через кілька сіл – це щоденне випробування для дітлахів. До того ж, школа в Потапцях, дійсно, відповідає всім вимогам для повноцінного навчання. А коли звідти підуть діти, то приміщення запустіє і, зрештою, зруйнується. Голосування встановило істину – рішення таки було прийняте.

 

До одинадцятого пункту із загальною назвою «Про регулювання земельних відносин» було винесено всю решту – близько 80 питань за заявами громадян щодо розгляду земельних питань. Із прийнятими у цьому плані рішеннями по кожній із заяв можна буде ознайомитися на сайті громади після оприлюднення відповідних рішень у встановлений законодавством термін.

 

Текст, фото – Віра Загородня

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь