A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

ІЗ ІСТОРІЇ СІЛ ГРОМАДИ. ВСТАНОВЛЕНО ІМ’Я ЩЕ ОДНОГО УРОДЖЕНЦЯ СЕЛА ЛИТВИНЕЦЬ, ЯКИЙ ЗАГИНУВ НА ФРОНТАХ НІМЕЦЬКО-РАДЯНСЬКОЇ ВІЙНИ

Дата: 07.05.2021 22:44
Кількість переглядів: 515

Федір Савович Синельник народився далекого 9 лютого 1903 року в селянській з діда-прадіда, литвинецькій родині Сави Федоровича та Дарії Антонівни.

 

У 1910 році його родина разом із іншими 20 родинами переселилася до Пензенської губернії (Росія). Саме там - у селі Голодаєвка Чембарського повіту в 1916 році Федір Савович здобув освіту, закінчивши 2-класне земське училище.

 

Роки революційного протиборства привели його до історичної батьківщини - у складі експедиційного загону 12-ї армії він воював проти підрозділів Нестора Махна, отаманів Зеленого та Голого поблизу м.Миронівка, м.Ржищів, м.Богуслава (нині – Київської області) та селища Стеблів (нині – Звенигородського району на Черкащині).

 

У 1924 році, закінчивши Харківську школу червоних старшин ім. ВУЦВКа, Федір Синельник здобуваєє військову освіту. Свою службу він проходив на різних посадах у 99-й та 100-й стрілецьких дивізіях. У 1937-38-х роках закінчив та очолював Одеські курси удосконалення комскладу запасу РСЧА.

 

У 1938 році Федора Савича, єдиного уродженця села Литвинець, було нагороджено медаллю «20 років РСЧА», якою нагороджувалися особи кадрового командного та керівного складу армії.

 

Після проходження в 1939 році Вищих офіцерських курсів «Вистріл» наш земляк у 1941-1942 роках займає посади заступника та начальника Чернівецького мінометного, Київського піхотного та Ленінськ-Кузнецького кулеметного училищ.

 

1943 року Федір Савович Синельник навчається у Військовій академії імені Фрунзе. Після її закінчення він направляється в розпорядження Військової ради Ленінградського фронту. 22 лютого 1944 року наш земляк отримує під своє командування 657-й стрілецький полк 125-ї стрілецької дивізії, разом із якими бере участь у важких боях поблизу Нарви.

 

12 квітня 1944 року його бойовий шлях був перерваний тяжким пораненням хребта, яке виявилося смертельним.

 

Литвинчанин, полковник Федір Савович Синельник помер 23 квітня 1944 року та був похоронений на Піскарьовському цвинтарі міста Санкт-Петербург (Росія).

 

ПАМЯТАЄМО – ПЕРЕМАГАЄМО

 

Володимир БАРАННИК,

член Національної спілки краєзнавців України

 

ДОВІДКОВО. Володимир Васильович Баранник – вчитель історії Драбівецького НВК Новодмитрівської територіальної громади Золотоніського району Черкаської області. В минулому – вчитель історії Литвинецької ЗОШ І-ІІІ ступенів (колишнього Канівського району) Черкаської області. Під час роботи в нашому краї Володимир Васильович у складі туристсько-краєзнавчого клубу «Вік» Будинку школярів та юнацтва, що був створений та успішно функціонував при Литвинецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів, поринув разом із своїми вихованцями в пошукову роботу. Завдяки його наполегливості, старанню та невтомності в пошуках полеглих на території сіл Литвинець і Ковалі було повернуто із забуття імена багатьох наших співвітчизників. Вихованці Володимира Васильовича, займаючись у туристсько-краєзнавчому клубі «Вік», за свої здобутки неодноразово нагороджувалися відзнаками всеукраїнського рівня. Зокрема, роботи учасників клубу «Вік» здобували першість у конкурсах на тему: «Історія міст і сіл України», «Моя Батьківщина – Україна», «Шляхами подвигу та слави», «Ми пам’ятаємо», «Краса і біль України».

 

Вихованці Володимира Баранника – колишні випускники Литвинецької школи – завжди із вдячністю згадують свого учителя і наставника,  залюбленого в історію сіл, які стали йому рідними, не зважаючи на нинішню його віддаленість від Канівщини. А ще – щоразу передають йому свої вітання та побажання подальших успіхів у благородній справі – вихованню патріотизму підростаючого покоління та натхнення в відкритті все нових і нових сторінок історії нашої України.

 

Віра Загородня


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь