A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

ЛИТВИНЕЦЬКИЙ ЛІЦЕЙ: КОЖЕН ДЕНЬ НАПОВНЮЄМО НОВИМИ ЗНАННЯМИ

Дата: 19.05.2021 12:41
Кількість переглядів: 440

Як повідомила педагог Комунального закладу «Литвинецький ліцей» Ірина Драгун, вихованці цього навчального закладу навчаючись, щодня поповнюють свої запаси новими навичками та знаннями. І щодня поруч із ними – досвідчені вчителі-педагоги, які разом із найціннішим – знаннями – щедро діляться із школярами своєю любов’ю, досвідом, умінням любити світ, відкриваючи щодень його нові грані.

***

Так, цьогорічний травень для вихованців Литвинецького ліцею розпочався своєрідним девізом-віршем:

«В дні травневі, мріями багаті,

Коли щастя хлюпає з пісень,

Ми щороку зустрічаєм свято -

День примирення - найщасливіший день».

Так, напередодні Дня пам’яті та примирення, який традиційно в Україні відзначається 8 травня, із вихованцями КЗ «Литвинецький ліцей» педагоги провели годину-спогад, під час якої всі разом переглянули документальні свідчення гіркої сторінки минулого - історії часів Другої світової війни та душею доторкнулися до великого подвигу нашого народу.

Також литвинецькі ліцеїсти-п’ятикласники з нагоди Дня пам'яті та примирення і 76-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні взяли участь у покладанні квітів до пам’ятного знака воїнам-десантникам.

9 травня Україна традиційно вшановує День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Ці історичні дати – 8 і 9 травня - оповиті смутком за мільйонами невинних життів, які забрала жорстока війна.

У селі Литвинець 9 травня традиційно відбувся мітинг пам’яті біля братської могили, що знаходиться в центрі села (по вул.Центральна). У ньому взяли активну участь і вихованці нашого ліцею.

Зворушливою для юних литвинчан була зустріч із сім'єю Абдужабарова Бадрутдіна Пайдуллаєвича - внука загиблого на околиці нашого села в роки війни Магамєдова Абаса Магамєдовича. Через 75 років, дякуючи наполегливості внуків, в архівах була знайдена похоронка їхнього діда. Потім – копітка співпраця у цьому напрямку з Черкаським обласним краєзнавчим музеєм та з колишнім учителем історії Литвинецької ЗОШ, членом Національної спілки краєзнавців України Володимиром Баранником та незмінним поціновувачем історії рідного краю Іваном Протасенком. Нарешті через довгі роки внук із правнуками змогли прийти на місце поховання їхнього діда.

До речі, Абдужабаров Бадрутдін Пайдуллаєвич – учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Тож йому було особливо цікаво оглянути оновлений до сумної дати стенд, присвячений учасникам ліквідації страшної аварії у нашому ліцеї. Наш гість згадав людей - наших односельців, з якими перетиналися їхні шляхи під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, - П.М. Драгуна, П.П. Міхневича та Ю.Г. Вовка.

 

У селі Ковалях із нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні теж відбулося традиційне вшанували воїнів, які покояться у місцевій братській могилі, покладанням квітів та урочистою хвилиною мовчання. Такими заходами дітям прививаються знання минувшини Батьківщини та патріотизм, а також виховується повага та гордість за подвиг, що його здійснили діди і прадіди, полеглі заради миру та майбутніх поколінь.

***

З любов’ю до довкілля, до світу, в якому живемо, було організовано в Литвинецькому ліцеї виставку малюнків до Дня Землі. Головним організатором виставки стала керівник художнього гуртка Альона Олександрівна Харченко-Літус, яка разом зі своїми вихованцями підійшли максимально відповідально, творчо та водночас - задушевно до заходу, який допомагає дітям відчути всю важливість турботи про оточуючий нас світ.

***

«І зійде сонце,

Наче кругла паска,

Мов писанка,

Розквітне вся земля -

Радіймо, друзі,

Великодня казка

Гаївкою хай серце звеселя!» - із такими закликами-віршами готували литвинецькі ліцеїсти великодню виставку писанок та малюнків.

***

В житті кожної дитини домашні тварини-улюбленці відіграють велику роль.  І нехай вони потребують багато душевної теплоти й особливого догляду, та чи не дітлахи найкраще розуміють їхню мову і поведінку. «Любіть і дбайте про своїх вихованців і у відповідь вони подарують вам взаємність», - коментують свої світлини в обіймах із чотирилапими улюбленцями школярі-п’ятикласники з Литвинця і щедро діляться тими фотознімками із своїми однолітками та педагогами.

***

У 2021 році світове співтовариство та все прогресивне українство відзначає 150-річчя від дня народження відомої поетеси Лесі Українки. Литвинецькі школярі теж долучилися до вшанування таланту великої співвітчизниці. Так, учитель музики Костянтин Сторчоус та вчителька української літератури Людмила Супрун із учнями 7 класу провели виховний тематичний захід під назвою «Моя душа ніколи не забуде того дарунку, що весна дала». Під час такої культурно-освітньої акції діти пірнули в чарівний світ пісень на слова Лесі Українки.

 

Текст – Віра Загородня, фото – Ірина Драгун

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь