A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

БОБРИЦЬКІ ЛІЦЕЇСТИ ПРАКТИКУВАЛИСЯ В НАДАННІ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ІЗ ВОЛОНТЕРКОЮ АЛЛОЮ ХАПУГІНОЮ

Дата: 20.05.2021 08:31
Кількість переглядів: 400

Практичні заняття з надання першої медичної допомоги цими днями провела з учнями 7, 8 та 9 класів та вчителями волонтерка і учасник бойових дій у зоні проведення АТО, бобричанка Алла Хапугіна. За її словами, проведення таких занять із ліцеїстами планувалися ще минулого навчального року, проте карантинні заходи по COVID-19, на жаль, відтермінували майже на рік навчання. Алла Юріївна свого часу освоїла основні ази надання першої (долікарської) допомоги на підготовчих спеціальних курсах в часи Майдану та згодом – на навчальних спец-курсах, що їх проводили американські військові медики. Практику жінка проходила в екстремальних – бойових – умовах. Відтак, сьогодні залюбки ділиться знаннями та досвідом із підростаючим поколінням.

- Заняття із вихованцями та їх вчителями-наставниками у Бобрицькому ліцеї було попередньо оговорено із завучем Наталією Миколаївною Романюк, - розповідає А. Хапугіна. – Бачили б ви із яким запалом діти бралися до участі в практичних заняттях! Їм цікаво було все – від дрібниць і до надзвичайних ситуацій та невідкладних заходів у такі моменти. На нашому першому занятті ми розібрали найпоширеніші в щоденному житті ситуації, коли необхідна допомога сторонніх, як-то приміром, підвищений чи понижений тиск і погане самопочуття людини, пов’язане із такими порушеннями здоров’я. Із цікавістю школярі слухали та засвоювали матеріал про надання допомоги при втраті свідомості, кровотечах, складних травмах тощо, а також знайомилися з основами десмургії (десмургія - розділ хірургії, який вивчає види пов'язок, покази та протипоказання до застосування та методи їх накладання, догляду – авт.). У розпорядженні учнів були сучасні засоби для зупинки кровотеч, які я маю у власному користуванні, – турнікети, перев’язувальні пакети та аптечку першої невідкладної допомоги, що відповідають сучасним європейським стандартам (турнікет або джгут - засіб для тимчасової зупинки кровотечі з магістральних судин шляхом колового перетискання кінцівки та стискання її тканин (в першу чергу судин – авт.).

Уже на наступних заняттях професійний військовий медик Алла Хапугіна планує навчати бобрицьких ліцеїстів як виконувати прийоми штучного дихання та закритого масажу серця, купірування епілептичного приступу та інші не менш актуальні і потрібні в повсякденному і подальшому житті методи надання першої долікарської допомоги.

Текст – Віра Загородня, фото – Алла Хапугіна та її вихованці

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь