A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

МІНІМАЛЬНІ ГАРАНТІЇ З ОПЛАТИ ТА НОРМУВАННЯ ПРАЦІ У СФЕРІ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА: ПРО ДІЮ ПОЛОЖЕНЬ ЗМІН І ДОПОВНЕНЬ ДО ГАЛУЗЕВОЇ УГОДИ НА 2017-2021 РОКИ

Дата: 08.06.2021 16:17
Кількість переглядів: 1755

22 квітня 2021 року було підписано Зміни і доповнення до Галузевої угоди між Мінрегіоном України, Об’єднанням організацій роботодавців «Всеукраїнська конфедерація роботодавців житлово-комунальної галузі України» та Центральним комітетом профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України на 2017-2021 роки (далі - Зміни і доповнення до угоди).

 

У Змінах і доповненнях (Розділ 3 «Оплата та нормування праці», пункт 3.1), підпункт 3.1.2 викладено в новій редакції:

 

«3.1.2 Мінімальну тарифну ставку (оклад) за просту некваліфіковану працю у розмірі прожиткового мінімуму, встановленому для працездатних осіб, а мінімальну тарифну ставку робітника І розряду з 1 червня 2021р. в розмірі не менше 180 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За умов подальшої зміни законодавчо встановленого розміру прожиткового мінімуму переглядаються мінімальна тарифна ставка (оклад) за просту некваліфіковану працю та мінімальний розмір тарифної ставки робітника І розряду з часу його запровадження з дотриманням встановлених цією Угодою співвідношень розмірів тарифних ставок та посадових окладів».

 

Також Змінами і доповненнями до Угоди встановлено у Додатку 2 діапазон коефіцієнтів співвідношень мінімальної тарифної ставки робітника І розряду (місячної тарифної ставки) за видами робіт до встановленої Галузевою угодою мінімальної тарифної ставки робітника І розряду (далі - коефіцієнти співвідношень).

 

Коефіцієнти співвідношень Додатку 2 Галузевої угоди збільшено на 5%.

 

Збільшення зазначених коефіцієнтів викликано необхідністю регулювання співвідношень в оплаті праці робітників у підгалузях житлово-комунального господарства, у т.ч. підгалузей, які мають найнижчі коефіцієнти співвідношень (невиробничі види робіт, посадка і догляд за зеленими насадженнями тощо) та враховуючи різний рівень фінансових можливостей підприємств і ситуацію, що склалася на конкретному підприємстві галузі.

 

З огляду на викладене підприємства галузі встановлюють тарифні ставки і оклади відповідно до вимог Змін і доповнень до угоди з дотриманням вимог законодавства щодо встановлення мінімальної заробітної плати з урахуванням фінансових можливостей підприємства та положень колективного договору.

 

Положення Змін і доповнень до Галузевої угоди діють безпосередньо і є обов'язковими для всіх суб'єктів, що перебувають у сфері дії Сторін, які підписали ці зміни і доповнення.

 

При цьому положення колективного договору обов’язкові для підприємств, де його укладено, а де не укладено - положення Змін і доповнень до Галузевої угоди є обов’язковими лише для тих підприємств, що перебувають у сфері дії сторони профспілкового органу.

 

Пунктом 1.3. діючого тексту Угоди визначено, що Галузева угода поширюється на працівників, які працюють на умовах найму на підприємствах, в об’єднаннях, компаніях, товариствах, організаціях і установах житлово-комунальної галузі, що перебувають у сфері дії Сторін соціального діалогу, які підписали угоду, на виборних та найманих працівників Профспілок.

 

Слід зазначити, що мінімальні гарантії з оплати та нормування праці у сфері житлово-комунального господарства, згідно із чинним законодавством, мають бути враховані при формуванні тарифів на оплату житлово-комунальних послуг.

 

О. РОМАНЮК, голова ЦК профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України

Фото без опису

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь