A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

НА ІВАНА НА КУПАЛА ЩОБ ВАС ДОЛЯ ВІДШУКАЛА. АБО ЯК У ЛИТВИНЦІ ЗАПАЛЮВАЛИ КУПАЛЬСЬКІ ВОГНІ

Дата: 08.07.2021 23:32
Кількість переглядів: 399

У середу, 7 липня ц.р., жителі села Литвинець зустрічали гостей із усіх населених пунктів Бобрицької громади, а також із сусідніх громад. Надвечір до тамтешнього стадіону поспішали всі бажаючі відпочити душею і тілом, та відзначити в колі рідних, друзів, знайомих та односельців свято Івана Купала.

 

Забігаючи наперед, скажемо: святкування вдалося по-справжньому всенародним, вседоступним, а ще – змістовним, насиченим позитивною енергетикою, чудовими враженнями та відпочинком після трудового дня. А тому й дякували і гості, і жителі Литвинця організаторам-натхненникам заходу – Бобрицькому сільському голові Олені Штефан, її заступниці з питань діяльності виконавчих органів Людмилі Коробочці, начальнику  відділу освіти, культури, молоді та спорту Анні Бабенко і її надійним помічницям – директору КЗ «Інклюзивно-ресурсний центр» Юлії Арсеєнко і директору Литвинецького сільського будинку культури Надії Туренко, а також Литвинецькому сільському старості Катерині Гороховій, директору КП «Добробут» Миколі Пустовіту та всім, хто цього дня, не шкодуючи сил і часу, долучилися до культурно-масової роботи і разом з усіма влаштували справжню незабутню феєрію, зіткану з пісень, жартів, веселощів та розваг. Про все – по порядку.

 

Розпочалося святкування із купальських забав, де дружно перетягували канат, змагалися в спритності і дотепності, випробовували власні сили та залюбки вихвалялися силою і вправністю.

 

Свято продовжила ведуча Юлія Арсеєнко словами: «В час прекрасний, в час крилатий, просимо до нас на свято. На Івана, на Купала щоб вас доля відшукала!» Очільниця Бобрицької громади О.Штефан привітала усіх присутніх та побажала всім добра, щастя, любові, і звичайно – міцного здоров’я, достатку кожній родині, процвітання – всій громаді і нашій Україні.

 

Як і годиться за народними традиціями, дівчата плели вінки та прикрашали Марену, аби потім на купальському вогнищі пошлюбувати її з опудалом Купали. Линули понад сільськими просторами дзвінкоголосе і туго сплетене перевесло музики і слів: місцевий аматорський колектив «Литвинчаночка» вітав усіх піснею «Ой, зійдімося, роде», а далі – стелилося лугом «Ой, на Івана, ой, на Купала…»

 

Ті переливи пісень підхоплювали як естафету аматорські вокальні колективи «Наддніпряночка» (Григорівський сільський будинок культури), «Тростянецькі молодички» (Тростянецький сільський клуб), «Вербиченька» (Грищинецький сільський будинок культури), а також самобутні аматори сцени із Синявського будинку культури. У проміжках між жартівливими піснеспівами проводився конкурс на кращий купальський віночок, попурі аматорів-гармоністів, безпрограшна лотерея.

 

Справжньою родзинкою свята був виступ на святковій сцені Заслуженої артистки України, солістки Національного заслуженого академічного народного хору України імені Григорія Верьовки Оксани Демешко, яка цього дня завітала на захід разом із Заслуженою працівницею культури України, викладачем Канівського фахового коледжу культури і мистецтв Олександрою Прошак. За дуже вдалу і професійну імпровізацію Оксані Демешко всі гості дякували дружніми рукоплесканнями та захопленими вигуками: «Хочемо ще!»

 

Було на святі і традиційне тріо: Водяник зі своїми подружками русалоньками. Посперечавшись та побешкетувавши із хвилину, всі втрьох дозволили всім присутнім розпочати купальний сезон, забави та розваги на воді.

 

Не обминули увагою на святі і тих, хто носить давнє ім’я Іван – їм дісталися окрім вітань і побажань всіляких гараздів, ще й подарунки від громади. Привітали усі присутні і найстарішу жительку села Литвинець Галину Володимирівну Глушко та місцевого сільського активіста й цьогоденного іменинника Івана Михайловича Протасенка.

 

«…У ніч купальську, тиху, запалюють вогні, щоб відігнати лихо від чистої душі. Усе живе навколо єднається в цей час, щоб сила зла ніколи не панувала в нас», - віршами закликала ведуча всіх присутніх до купальського вогнища. А ще – від щирого серця бажала всім оновлення, очищення від хвороб, невичерпного заряду бадьорості, нових сил для праці, а закоханим – любові та злагоди. Учасники свята взялися за руки і повели кругом вогнища дружній і багаточисельний хоровод. Як зізнавалися потім учасники гуртового танцю довкола вогню, кожен із них ніби передавав один одному заряд неймовірно теплої та позитивно-дружньої енергії. Трималися за руки і старші, і зовсім юні, а енергія купальського вогнища розпалювала в їхніх серцях любов і радість, силу для звершень та надію на краще.

 

Силою й неймовірною енергетикою учасники свята заряджалися ще й тоді, коли смакували кожен рух, кожну позицію виконавців вогняного шоу. Видовище було по-справжньому неперевершеним! І мабуть, чи не найбільшим був шквал позитивних емоцій та захоплення у цей день на Литвинецькому стадіоні у дітлахів – у їхньому розпорядженні були безкоштовні розваги на батуті та повітряній гірці, а також смакування солодкою ватою, що їх подарував на цей вечір громаді на благодійній основі голова Фермерського господарства «Тертичний», депутат Бобрицької сільської ради Василь Іванович Тертичний. На переконання батьків юних і непосидючих любителів розваг, задоволені дитячі посмішки – це найбільше багатство і вдячність, на яку заслуговує благодійник В.Тертичний.

 

Усі гості свята Івана Купала смакували кашу, що її з любов’ю приготували працівники культури села Литвинець. Всі дружно прицмакували біля каші: «Така смачнюща вдалася! Хай здоровиться всім, хто подбав про людей!», а потім – дружно ставали в коло біля сцени, аби потанцювати і повеселитися.

 

…Сонце дивилося не перший сон за горизонтом, півні не наважувалися заважати своїм завзятим «кукуріку» шанувальникам Івана Купали, а на стадіоні у Литвинці святкова дискотека єднала в танцях усіх, хто вірить у чудо-цвіт папороті і в щасливе майбутнє.

*  *  *

А напередодні святкування Івана Купала в Литвинці, традицію відзначати це свято гуртом – громадою села – підтримали в Потапцях та Козарівці. Як повідомили Потапцівський сільський староста Наталія Березенко та Козарівський сільський староста Володимир Литвиненко, під час святкування всі гуртом співали пісень, водили хороводи довкола купальського вогнища та плигали через нього, аби вогняною силою очистити все негодяще, що було в минулому. Святкували весело, дружно. Так само – дружно і щиро – дякували організаторам заходів та тим, хто доклав зусиль, аби разом відзначити народне традиційне свято.

 

Текст, фото – Віра Загородня, Юлія Арсеєнко, Наталія Березенко, Володимир Литвиненко

 

Більше світлин на купальську тему – в мережі Фейсбук за посиланням:

https://www.facebook.com/bobrycaotg


Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь