A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

ВІДДІЛ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ: ЗАБЕЗПЕЧИТИ КОЖНІЙ ЛЮДИНІ БЕЗПЕРЕШКОДНИЙ ДОСТУП ДО СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ

Дата: 07.08.2021 16:35
Кількість переглядів: 628

Одне з головних завдань удосконалення системи соціального захисту в умовах децентралізації – забезпечити кожній людині безперешкодний доступ до соціальної підтримки, адміністративних послуг соціального характеру за місцем свого проживання. Тепер саме у громаді приймаються заяви та документи для призначення соціальної допомоги.

Із метою забезпечення виконання повноважень у сфері соціального захисту населення з 18 січня 2021 року у Бобрицькій сільській раді створено відділ соціального захисту населення (далі - Відділ). Відділ здійснює забезпечення призначення та виплати соціальної допомоги, компенсацій та інших соціальних виплат, встановлених законодавством України, надання субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Основними завданнями відділу є:

- забезпечення прав та соціальних гарантій одержувачів всіх видів державної допомоги та соціальних виплат;

- прийом громадян із питань надання всіх видів державної допомоги та соціальних виплат;

- надання консультацій та роз’яснень громадянам, що звернулися на прийом, визначення права заявника на призначення всіх видів державної допомоги та соціальних виплат;

- проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення з питань, що належать до компетенції відділу;

- вжиття заходів щодо надання соціальної допомоги та компенсацій вразливим верствам населення громади, що фінансуються за рахунок коштів місцевого бюджету.

На території Бобрицької сільської ради проживають 2084 пільговиків, з них: 123 ветерана війни (в тому числі - 53 учасники бойових дій АТО, 3 особи з інвалідністю внаслідок війни АТО, 2 члени сімей загиблих АТО), 335 дітей війни, 244 пільговики мають статус потерпілих від аварії на ЧАЕС, 209 осіб із інвалідністю (діти з інвалідністю 5), 39 багатодітних сімей, в яких 126 дітей, 960 пенсіонерів, 48 внутрішньо переміщених осіб та 28 осіб, яким виповнилося 90 і більше років.

Із 09.03.2021р. запроваджено програмний комплекс «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада» (ПК Соціальна громада). ПК Соціальна громада забезпечує прийом заяв та документів від громадян на призначення соціальних допомог, житлових субсидій, пільг за місцем їх проживання та передачу їх в електронному вигляді органу соціального захисту населення, що суттєво спрощує і пришвидшує обмін та опрацювання інформації, забезпечує зручність для мешканців територіальної громади, особливо віддалених від органів соціального захисту населення. В ПК Соціальна громада введено інформацію щодо отримувачів адміністративних послуг соціального характеру на 274 особи громади. Оформлено та передано до сектору УСЗН Черкаської РДА 389 паперових справ.

Пільгове перевезення в Бобрицькій сільській раді здійснює перевізник Товариство з обмеженою відповідальністю “М+М”. Відділ соціального захисту населення Бобрицької сільської ради уклав договір із ТОВ “М+М” про відшкодування коштів за транспортні послуги із перевезення пільгових категорій громадян. Договір укладено на період січень-червень 2021 року на суму 570 000 грн.. Станом на 01.07.2021р. відшкодовано коштів за пільгове перевезення на суму 408,3 тис.грн. (станом на 01.08.2021р. - 503,3 тис.грн).

Тринадцятьом громадянам, постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС 1, 2 категорії, проведено відшкодування вартості проїзду міжміським транспортом один раз на рік до будь-якого населеного пункту України та у зворотному напрямку (без урахування пересадок) на загальну суму 13,4 тис. грн. (16,9 тис.грн. - 16 осіб станом на 01.08.2021р.).

На санаторно-курортне лікування пільгової категорії громадян на 2021 рік Бобрицька територальна громада виділила кошти в сумі 150 тис. грн. (середня вартість санаторно-курортної путівки в 2021 році становить 10,6 тис.грн.). Нині на обліку у Відділі перебувають 8 осіб пільгової категорії. Послуги із санаторно-курортного лікування отримала 1 особа з інвалідністю внаслідок війни на загальну суму 8,3 тис.грн.

Державною програмою «Пільги на медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено кошти в сумі 98 220 тис. грн. Згідно з договорами, заключеними між відділом соціального захисту населення Бобрицької сільської ради та КП «Лікарняна аптека» Канівського району, відшкодовано кошти на придбання ліків за рецептами лікарів у сумі 19,9 тис.грн. – 16 особам, послуги з безкоштовного та пільгового зубопротезування надано на загальну суму 12,3 тис.грн. – 2 особам. (25,6 тис.грн. - станом на 01.08.2021р.).

Оформлено виплату до 5 травня відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» 45 учасникам бойових дій АТО на суму 67,1 тис.грн.

На закупівлю ліків, що надаються безоплатно пільговим категоріям населення за рецептом лікаря для учасників АТО з місцевих бюджетів у 2021 році ОТГ передбачено 7 тис. грн., відшкодовано 7 тис.грн. (станом на 01.08.2021р. -7,5 тис.грн.).

На забезпечення ліками осіб відповідно до постанови КМУ №1303 від 17.08.1998р. «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів, у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювання» в поточному році виділено кошти в сумі 24,5 тис.грн., профінансовано 11,7 тис.грн. (станом на 01.08.2021р. - 14,3 тис.грн.).

Об?єднаною територіальною громадою надається одноразова матеріальна допомога громадянам, які опинилися в складних життєвих обставинах, та іншим категоріям громадян. На 2021 рік виділено кошти в сумі 694,5 тис.грн. Здійснено фінансування матеріальної допомоги за І півріччя 2021 року 143 особам на суму 433,5 тис.грн. (станом на 01.08.2021р. відшкодовано 527,5 тис. грн. 170 ос.).

Відділом здійснюється щомісячна виплата соціальних послуг на загальну суму 2 тис.грн. (станом на 01.08.2021р. - 2,4 тис.грн.).

Із 1 червня 2021 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України, яка спрощує процедуру отримання технічних засобів реабілітації людьми з інвалідністю. Особам з інвалідністю розширено можливості для подачі документів для отримання технічних та інших засобів реабілітації - такі особи з інвалідністю подають документи до відділу соціального захисту населення Бобрицької сільської ради. Наразі прийнято і оформлено документів на 6 осіб з інвалідністю.

На офіційному сайті Бобрицької сільської ради Відділ розмістив 17 інформацій про пільговий проїзд осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, про порядок надання санаторно-курортних послуг для пільгової категорії громадян та інформація щодо призначення житлових субсидій, пільг та інше.

Наталія МАЛЮК,

начальник Відділу соціального захисту населення Бобрицької сільської ради

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь