A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

МОЄ СЕЛО – НАЙКРАЩЕ МІСЦЕ НА ЗЕМЛІ. АБО ЯК У КОЗАРІВЦІ СВЯТКУВАЛИ ДЕНЬ СЕЛА

Дата: 15.08.2021 14:32
Кількість переглядів: 7782

«Моє рідне село! Моя добра велика родина!

Процвітання тобі побажаю я знову і знов.

Хай щаслива зоря, земляки мої, вас не покине,

Нехай з вами завжди будуть віра, надія й любов!»

Із таких добрих слів віншувань зі святом розпочалося святкування Дня села у Козарівці. Святкували всі чотири населені пункти, що входять до складу Козарівського старостинського округу Бобрицької територіальної громади, – Бересняги, Козарівка, Синявка та селище Орловець.

 

Спершу господарі свята вручили хліб-сіль та надали перше слово очільниці Бобрицької громади О.Штефан. Виступаючи перед присутніми, вона привітала усіх із днем села, святом Першого Спаса – Медовим Спасом та Маковієм і подякувала організаторам й усім благодійникам за таке чудове дійство. Також Олена Василівна привітала усіх іменинників цього дня – М.М. Яремчук, Л.В. Мироненко, Т.В. Бовшик, Я.П. Скрипку, В.В. Вакуловича і серед них - Козарівського сільського старосту В.Литвиненка. Водночас, виступаюча подякувала всім, хто долучився до втілення в життя ідеї про створення спортивно-розважального «Арт-простору» у Козарівці, що цього дня вже готовий до прийому відвідувачів. До речі, до початку свята у приміщенні Арт-простору побували разом із сільським старостою сільський голова О.Штефан, депутат Черкаської обласної ради В.Братаніч та заступниця сільського голови Л.Коробочка. Усі були задоволені від побаченого та разом зійшлися на думці: проект, дійсно, вдалий і буде дуже потрібним тутешній молоді та й усім жителям села.

Принагідно: виступаючи на велелюдді, Олена Василівна закликала усіх жителів сіл та гостей пройти якомога швидше щеплення від коронавірусної інфекції та убезпечити себе і своїх близьких від моральних та матеріальних втрат у разі захворювання.

 

А далі – лунали піснеспіви у виконанні місцевих зірок помостів та гостей свята. Усім артистам глядачі щедро аплодували та іноді підбадьорювали схвальними вигуками: «Молодці!» і «Браво!». А на імпровізовану сцену по черзі ступали як місцеві знаменитості – юні таланти Аня, Віка та Люба Лаврищук, Настя Кисельова та Наташа Маришева, ветерани козарівських помостів Тетяна Сасько та Валентина Давиденко, місцева поетеса Поліна Писаренко, так і гості – аматорський колектив Грищинецького будинку культури «Вербиченька» (художній керівник Костянтин Сторчоус), учасник художньої самодіяльності Тростянецького будинку культури Іван Басистий, а також гурт «Куми» із Тальнівщини (до речі, один із учасників цього гурту родом із синявсько-козарівських країв).

 

Присутній на святі депутат Черкаської обласної ради від ВО «ЧЕРКАЩАНИ» Володимир Братаніч також щиро вітав усіх присутніх та вручив від директора ТОВ «НВФ «УРОЖАЙ», депутата Черкаської обласної ради Олександра Воскобойніка подарунок - пуфики для відпочинку у спортивний зал «Арт-простір», який цього дня розпочав працювати в тестовому режимі.

 

Юним даруванням, які чарували усіх глядачів своїм чудовим співом, депутат Бобрицької сільської ради, керівник Канівської громадської приймальні депутатів Черкаської облради О.Воскобойніка та В.Братаніча Микола Фесенко дарував подарунки, а також бажав їм досягнути висоти всеукраїнських та світових помостів, аби гідно прославити рідний край.

 

Господарі свята добре попрацювали як над організацією заходу, так і над сценарієм. Приємно було відзначити усім, хто був присутній, що тут, як і ведеться в наших селах, знають і пам’ятають про кожного односельця. Так, на урочистостях загадали відомих на всю країну та видатних людей – вихідців із сіл Козарівського осередку: Героя Радянського Союзу, кавалера бойової нагороди США – медалі «Срібна зірка» та інших високих відзнак О.П.Волошина, Героя Радянського Союзу, кавалера інших високих відзнак П.М. Голодняка, академіка лазерної Академії наук СРСР, директора Московського науково-дослідного інституту ім.Баумана, автора 10 книг, 270 наукових публікацій та більше 70 винаходів А.М. Сафонова, геолога і краєзнавця Г.Й. Оссовського. Згадали і про людей, яких теж поправу можна назвати героями – учасників війни в Афганістані, ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС та учасників бойових дій на Сході. Як заклинання лунали слова пісні, присвяченої цій мужній когорті:

«Хай будуть вдома, а не на війні,

Чоловіки, що дорогі мені.

Вас треба на роботі і в сім’ї,

Вас треба друзям і близьким своїм -

Вам треба поле сіять навесні,

Нехай ніхто не буде на війні…».

 

Привітали всі односельці і своїх старожилів – О.Є.Немлій (96 років) та М.А. Дрозача (85 років). Відзначили вітаннями-побажаннями і подружні пари, які у цьому році святкують річниці весілля, - Р.В. та Ю.В. Яцевичів (10 років), О.В. та Н.А. Радченків (15 років), І.І. та В.Б. Слюсаренків (30 років), М.Й. та Л.В. Дудковських (35 років), В.І. та С.М. Фурсів (35 років), В.П. та О.І. Лисиць (40 років), В.С. та В.Ф. Белівських (40 років).

 

Про цьогорічних ювілярів сіл Козарівського старостинського округу теж не забули. Щиро бажали віка і здоров’я О.К. Головко (85 років), М.П. Михальчук (80 років), Н.І. Радченко (85 років), Я.Г. Легенькій (85 років), М.А. Дрозачу (85 років), Н.А. Фурсі (95 років), М.Д. Фурсі (80 років), Л.К. Приліпку (80 років). А ще – дарували пісні і вірші:

«Хай промені сонця вам радість дарують,

Від наших сердець нехай лине тепло,

Хай ваші очі в житті не сумують,

У домі хай буде тільки добро.

Як невловимі ці роки і зупинити їх не вдасться,

Так хай же буде так завжди –

Чим більше літ, тим більше щастя».

 

Звичайно, назвали й імена тих жителів сіл, які в цьому році з’явилися на світ, щиросердечно бажаючи їм щасливої долі і дитинства на радість батькам: Вероніці Кононенко, Сергію Коробку, Артему Піканову та Анні Бедловській. Батькам малюків вручив подарунки староста Володимир Литвиненко.

 

Дарували цього дня пісенні подарунки та щиро вітали зі святом матерів, у родинах яких виховуються троє і більше дітей: А.М. Лаврищук, Т.В. Михальчук, Г.С. Тараненко, В.А. Оніщенко, Г.М. Гречаник, І.В. Литвиненко, М.В. Черську,  Н.В. Штефан, В.І. Майбороду, М.В. Васик.

 

Святкові вітання отримували цього дня працівники соціальної сфери: медичний працівник Катерина Тріщун, директор Козарівської початкової школи Віра Кипа, весь педагогічний колектив, кухарі, кочегари, техпрацівники, вихователі дитячого садка, водій, працівники комунального підприємства «Добробут», продавці, бібліотекарі, працівники культури, працівники з обслуговування людей похилого віку, діловод та староста округу.  

 

Із привітанням та побажаннями всіляких гараздів усім жителям сіл та присутнім на святі виступив громадський діяч із м.Черкаси Іван Степанець.

 

Найбільше святкового настрою, мабуть, було у всіх дітлахів, які цього дня у Козарівці мали вволю розваг – і батут, і надувна гірка, і пригощання солодкою ватою та морозивом, і розваги на дитячому майданчику.

А повз фотозону, що її облаштували в національному стилі місцеві дизайнери, здається не пройшов жоден відвідувач свята – зробити пам’ятне селфі на фоні вишитих рушників та поруч із живоплотом із глечиками й горшками хотілося кожному. Тож тут навіть час від часу створювалася своєрідна черга. А під час козарівської безпрограшної лотереї не залишилося жодного незадоволеного учасника – кому здавався малоцінним приз, щедро добирав жартами, що ними вдало ділився ведучий розіграшу Віктор Варава. Свято провела як справжній професійний конферансьє чарівна ведуча Лідія Варава.

 

Окрім веселощів-розваг-пісень, господарі заходу щедро пригощали і козацькою кашею, тушеною курочкою, варениками та іншими смаколиками. Свято по-справжньому вдалося народним, по-родинному щирим та теплим. І, як висловилася наприкінці концерту Бобрицький сільський голова Олена Штефан, такі заходи єднають усіх нас в спільному прагненні творити добро для тих, хто живе поруч – у родині, у рідному краї, рідній Україні.

 

Святкування продовжувалося до пізнього вечора танцями й веселощами, а всі, хто побував цього дня на майдані біля адмінприміщення Козарівського сільського старостату, разом із організаторами заходу – адміністрацією та Козарівським старостатом Бобрицької сільської ради – не втомлювалися дякувати благодійникам, завдяки яким і вдалося здійснити сільське свято єднання громади, - очільникам місцевих фермерських господарств та депутатам Бобрицької сільської ради В.Куделі та В.Білоусу, очільниці ПрАТ «Миронівська птахофабрика» О.Форостяній, фермеру С.Ополонцю, приватним підприємцям Л.Бовшик, А.Кисіль та О.Мороз, а також працівникам КП «Добробут» і місцевої початкової школи та Козарівського старостату.   

Окремих слів подяки та доземний уклін за постійну готовність надати допомогу, підтримати та взяти участь у житті громади заслуговують засновник Благодійного фонду "МХП - Громаді" Олександр Воскобойнік  та його очільниця Тетяна Волочай. Саме завдяки Благодійному фонду "МХП - Громаді" жителі населених пунктів Бобрицької сільської ради по-справжньому відчувають турботу і розуміння їхніх проблем, піклування і підтримку як матеріальну, так і моральну. Відтак, і підприємства холдингу МХП, і зокрема, Благодійний фонд вкотре своїми діями доводять, що на території Бобрицької територіальної громади працюють справжні господарі - серйозні та відповідальні орендодавці і роботодавці, а ще - це люди із великим серцем та найкращими намірами творити хороші справи, а відтак - по праву мають статус соціально-відповідальних та активних партнерів громади. Приємно відзначити, що і під час підготовки святкового заходу в Козарівці ці благодійники відразу ж відгукнулися на прохання допомогти і внесли свій матеріальний внесок, аби свято відбулося справді яскраво та незабутньо.     

 

Лунали над широкими просторами козарівсько-синявсько-береснягівсько-орловецького привілля щирі слова-побажання і западали кожному в душу, аби прорости там бажанням любити це життя і творити добрі справи:

«Тож ще раз зі святом вас вітаєм,

Здоров’я та наснаги вам бажаєм:

Нехай безкрає синє небо

Дарує дощик, коли вам треба;

Нехай багаті врожаї

Не покидають нашої землі;

Щоби зі столу в вас не вибувало

І ковбаса, і м’ясо, й сало;

Теплого хліба, мирного неба,

Хай у вас буде все так, як треба!»    

 

Текст, фото – Віра Загородня   

 

Повний фотозвіт про захід – на сторінці Бобрицької громади в соцмережі Фейсбук за посиланням: https://www.facebook.com/bobrycaotg

      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь