A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

РЕФОРМА СИСТЕМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ: РЕГІОНАЛЬНИЙ ФОРУМ ІЗ ПРОЕКЦІЄЮ НА МІСЦЕВІ ЗАКЛАДИ ОСВІТИ

Дата: 17.08.2021 08:37
Кількість переглядів: 437

Саме так можна охарактеризувати захід, у якому взяла участь делегація від Бобрицької територіальної громади, у складі якої були Бобрицький сільський голова Олена Штефан, її заступниця з питань діяльності виконавчих органів Людмила Коробочка та в.о. начальника відділу освіту, культури, молоді та спорту Наталія Тукаленко.

«Чим годувати, де приготувати та які нові правила діятимуть з 1 вересня у шкільних їдальнях?» - на ці та багато інших слушних запитань мали змогу почути вичерпні відповіді учасники Регіонального форуму, що проходив 13 серпня ц.р. у м.Буча (Київська обл.) за ініціативи першої леді України – Олени Зеленської. Гостями заходу під назвою «Реформи шкільного харчування» були представники громад із Черкаської, Житомирської, Чернігівської, Київської області та м.Київ. У своєму вітальному слові до присутніх пані Зеленська висловила надію, що задумане вдасться реалізувати на практиці, суттєво покращити систему шкільного харчування, тим самим підвищити якість життя та здоров’я підростаючого покоління.

Почесними гостями та основними спікерами заходу були міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, відомий шеф-кухар, шоумен та, власне, автор нового шкільного меню, про яке йшла мова в ході роботи форуму, Євген Клопотенко. Експерти у галузі безпечного харчування та громадського здоровя детально розтлумачили присутнім нові вимоги, що віднедавна введені в дію та поступово втіляться у життя у шкільних їдальнях.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет нагадав, що наразі триває оновлення матеріально-технічної бази харчоблоків шкіл. Зокрема, з резерву держсубвенції у 2020 році було виділено 400 млн. грн. на проведення ремонту та придбання нового обладнання. З 01.01.2022 року, за словами високопосадовця, буде активно проводитися робота із моніторингу та спостереження за дією на практиці системи НАССР (хасп) у закладах освіти. Це виявлення та усунення критичних точок у системі харчування на всіх етапах, починаючи від закупівлі якісних продуктів харчування до подачі гарячих страв учням. Сергій Шкарлет охопив увагою всі альтернативи організації роботи харчоблоків, що вже мають місце у школах країни. Наразі все більшої популярності набирають кейтеринг, фабрика-кухня (опорна кухня для кількох закладів) та активно впроваджується мультипрофільне меню для учнів, зазначив міністр.

Кількістю вживаного цукру та солі дітьми, неправильно сформованими харчовими звичками та загальним станом здоровя переймався міністр охорони здоровя Віктор Ляшко. Він переконаний, що змінивши харчові звички та вподобання дітей, зміниться підхід до власного раціону у всій родині. Про те, що складаючи шкільне меню, необхідно, перш за все, враховувати потреби та індивідуальні вподобання учнів свого закладу, слушно зауважила Тетяна Скапа, державний експерт з громадського харчування. Представники МОЗ зазначили, що у разі використання рекомендованого типового шкільного меню, укладеного Євгеном Клопотенком та ухваленого Міністерством охорони здоровя, немає потреби затверджувати його органами Держпродспоживслужби, оскільки воно вже погоджене на державному рівні. Не боятися експериментувати та бути налаштованими на позитив переконував присутніх сам пан Євген.

Чому ж не хочуть діти їсти у шкільних їдальнях, зясовували незалежні експерти. Та, підвівши підсумки масштабних опитувань, зауважили, що основними відповідями дітей на це питання були дві: «не смачно» та «немає з чого вибрати».

Для учасників форуму діяла простора рекреаційна зона на території парку, де пропонували скуштувати страви із нового шкільного меню. У форматі «наживо» команда шеф-кухарів на сучасному кухонному обладнанні продемонстрували, як за 45 хвилин можна приготувати обід з 7-ми страв для 600 осіб (саме стільки присутніх зібралися на заході). Дорослих на вибір частували пловом, кус-кусом з овочами, дієтичним супом, двома салатами з сезонних овочів, смачними котлетами, запеченими в духовій шафі майже без олії, сирною запіканкою та компотом із сухофруктів без цукру.

На останок ділилися тонкощами правильного проведення публічних закупівель продуктів харчування та обладнання, дискутували і давали відповіді на всі запитання, що цікавили гостей. Захід виявися багатим на враження та подарував безліч тем для роздумів кожному з присутніх.

Текст, фото – Наталія Тукаленко

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь