A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

СЕЛО МОЄ РІДНЕ, МІЙ КРАЮ ДОРОГИЙ: У ТРОСТЯНЦІ ВІДЗНАЧИЛИ ДЕНЬ СЕЛА

Дата: 02.09.2021 23:35
Кількість переглядів: 500

У суботу, 28 серпня ц.р., через усеньке село Тростянець до місцевого осередка культури – сільського клубу – на тракторі, прикрашеному квітами, із піснями їхали жителі вулиці Зацарини. Односельці виходили до воріт та подивовано допитувалися: «А в кого ж це весілля?» А їм у відповідь із веселого гурту відповідали: «Ми їдемо на день села. Гайда з нами!» І тростянецький люд поспішав за тими веселими агітаторами до клубу. А коли самодіяльні артисти під’їхали до місця призначення, то зібралися і гуртом… утнули гімн України! Зачаруванню, відчуттю гордості та святкової урочистості моменту не було меж.

 

Отак і розпочалося святкування Дня села у Тростянці. У місцевому клубі всім бажаючим подивитися на пісні й танці не вистачило місць. Проте самого свята таки дійсно вистачило всім. Бо ж під час святкового концерту згадали поіменно багатьох своїх односельців. Але спочатку, як і годиться, надали слово Бобрицькому сільському голові Олені Штефан. Далі до виступу запросили представника ТОВ «НВФ «Урожай» та Благодійного фонду «МХП – Громаді», депутата Бобрицької сільської ради Ольгу Галюк і Грищинецького сільського старосту Надію Возну.

 

«…Село моє рідне, мій краю дорогий, -

Знайомі з дитинства стежини,

Де в росах кришталь, де пісок золотий,

Де в небі безмежні хмарини.

На цій землі мій дім, моя родина,

Калина в лузі, соловї в лісах.

Моя безсмертна славна Україна -

Неначе сонце в синіх небесах...» - лунали слова ведучих святкового концерту і в серці кожного присутнього відлунювала любов до рідної сторони, до нашої України. Згадали на святі добрим словом тих, хто свого часу поліг за волю і щасливі сучасність та майбуття, і тих, хто нині живе і разом з односельцями будує нову і незалежну Батьківщину та прославляє своєю працею й відданістю рідний край.

 

Пісенні привітання та подарунки від благодійників цього дня отримували  учасники бойових дій в зоні проведення антитерористичної операції на Сході Віталій Бабій, Юрій Литвиненко, Юрій Павленко. Гордістю тростянецької сільської громади є односельці, які носять статус дітей війни. Цього дня їм теж лунали привітання і пісенні подарунки.

 

Село Тростянець відноситься до територій, що мають третю категорію забруднення внаслідок аварії на ЧАЕС. Наразі тут проживають люди, які мають статус постраждалих від аварії на ЧАЕС. Пошанували на заході та подарували подарунки учаснику ліквідації аварії Юрію Бабурі, а також Володимиру Борку, Валентині Борщ, Павлу Сидоренку та Любові Федоренко.

 

Привітали піснями та подарунками і тростянецькі родини, які багато років прожили у парі, у злагоді, мирі, любові та взаєморозумінні, а ще - виростили і виховали дітей, діждали внуків-правнуків, а саме: Миколу Микитовича і Людмилу Миколаївну Коваленків, Григорія Івановича і Ніну Федорівну Приходьків.

 

Віддали данину шани та поваги і найстаршим жителям села Тростянець - Марії Кузьмівні Возній, якій у цьому році виповниться 93 роки, та Дмитру Сергійовичу Салу, якому виповнилось 88 років.

«Щоб біда і горе вас обминало,
Мир і щастя в оселю ступало,
Благ усяких - горою, здоров’я - рікою,
Ніяких бід і многих літ!» - лунали щирі побажання на адресу
одиноких жінок старшого покоління - Надії Федорівни Балтак, Ганни Іванівни Писаренко та Віри Дмитрівни Ярошенко.

 

Окремі вітання, побажання добра і щастя та подарунки цього дня присвячувалися тростянецьким сім’ям, які щедро дарують добро батьківського серця своїм дітям та мають статус багатодітних родин: Заріне Агабекян і Сейрана Барсегяна, Івана і Гафії Бондарів, Євгенія і Надії Возних, Віктора і Наталії Веремчуків, Віталія і Марини Саленків, Ніни Бойчук і Григорія Веремчука, Віталія і Катерини Маніленків.

 

Святковий настрій усім глядачам та гостям села у Тростянецькому клубі створювали справжні зірки тутешніх помостів та самобутні таланти - Ніна Маніленко, Іван Басистий, Ольга Остапець, Ніна та Валерій Донці, Любов Полішко і Тетяна Колісник, а також юні і вже досить перспективні таланти -

Денис Сосюра, Дарія, Катерина та Даниїл Онищенки, Валерія Чернишова, Дарія Бойчук, Валерія та Юлія Веремчук. У концертній програмі були і пісні, і танці, і декламування віршів, і неперевершені жартівливі сценки з життя.

 

Після концерту у програмі свята було ще багато цікавого, веселого та розважального. Зокрема, дітлахам припали до вподоби розваги на надувній гірці та круглому батуті, а також пригощання солодкою ватою. Дорослим запам’яталися розіграш безпрограшної лотереї, святкова дискотека, селфі у фотозоні і чи не найбільше – караоке-розваги. А всі разом – і дорослі, і малі - смакували шедеврами національної кухні від тутешніх майстрів кулінарної справи – кашею від Валентини Олександрівни Коваленко, варениками від Ніни Дмитрівни Нурахаєвої та Наталії Миколаївни Білан, іншими стравами.

 

Тішилися новими концертними костюмами тутешні зірки сцени. А придбані вони коштом Бобрицької сільської ради. Тепер тростянецькі аматори можуть виходити навіть на сцену палацу «Україна» у Києві, бо ж «таланти мають гідні і костюми – відповідні» - жартували і водночас раділи односельці-шанувальники їхньої творчості.

 

Доклали багато зусиль до організації свята та допомогли фінансово Благодійний фонд «МХП – Громаді» (керівник Тетяна Волочай) та житель села Тростянець Олександр Леонідович Саленко, а також Бобрицька сільська рада (сільський голова Олена Штефан), Грищинецький сільський старостат (староста Надія Возна).

 

Усім, хто не пошкодував сили і часу заради того, аби гідно відзначити свято села Тростянець, а також усім, хто докладає душу, розум і сили заради розвитку громади і всієї нашої Вкраїни, хочеться вклонитися низенько і подякувати щиро, а ще – побажати усього-усього доброго. З такою думкою розходилися жителі та гості села із справжнього свята рідної серцю сторони. Так говорить Бобрицький сільський голова Олена Штефан у відповідь на розповіді-подяки учасників цього незабутнього заходу.

 

«Хай все буде добре - у серці і в хаті, в родині, в країні, у мами і тата, в дітей, у сусідів - близьких і далеких. Нехай у садибах гніздяться лелеки, хай все буде добре в роботі і вдома. Хай вас не застануть печалі і втома. Живіть, не хворійте, багатими будьте, кохайте, радійте і щастя даруйте!» - примовляли усім присутнім організатори свята, частуючи усіх смачним короваєм, що є справжнім символом родинної основи кожного села нашої рідної неньки-України.

 

Текст – Віра Загородня, фото – Надія Возна  



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь