A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

КОВАЛІВЦІ ВІДЗНАЧАЛИ ДЕНЬ СЕЛА З НАДІЄЮ НА КРАЩЕ МАЙБУТТЯ

Дата: 09.09.2021 22:36
Кількість переглядів: 446

У неділю, 5 вересня ц.р., у центрі Ковалів відбувалося справжнє урочисто-святкове дійство: жителі й гості цього невеликого населеного пункту Бобрицької громади відзначали День свого села. Захід загалом був не дуже людним, проте по-родинному теплим, щирим і обнадійливим…

 

Розпочала урочистості ведуча заходу – директор Литвинецького будинку культури Надія Туренко. «Як душа заболіє думками, про усе, що давно відцвіло, я вернусь польовими стежками пригорнутись до тебе, село. Ми тут виросли й помисли чисті понесли у життя від землі, ми не стали своїми у місті, в Ковалях залишімо серця свої…» - читала вірша Надія Іллівна, і кожен, хто був на святі, проймався ще більшою любов’ю до рідної землі. Мабуть, саме ця нотка й задала всьому святу якоїсь особливої атмосфери великої родини, у якій все вирішують одностайно і роблять злагоджено. У такому стилі місцеві умільці підготували і прикрасили фотозону, де можна було зробити цікаві та пам’ятні світлини.  

 

Такими ж щирими і добрими були побажання усіх наступних гостей та учасників заходу, які бралися до вітальних слів на адресу жителів села, його гостей, а також на адресу благодійників та активістів, силами яких вдалося втілити в життя проект єднання в одну родину всіх ковалівців. Саме на цьому наголошувала і Бобрицький сільський голова Олена Штефан, якій надали перше слово. А ще очільниця громади висловила сподівання, що і це село колись заживе повноцінним і наповненим дитячих і молодих голосів життям. Також вона повідомила приємну для місцевих жителів новину: керівник Канівського районного споживчого товариства Володимир Кривенець днями передав ключі громаді села від приміщення колишнього магазину, що знаходиться в центрі села. Наразі триває процес оформлення документів у зв’язку з безоплатною передачею нерухомості. Від імені громади Олена Василівна висловила щиросердну подяку Володимиру Івановичу за такий подарунок усім ковалівцям. Відтепер жителі цього села матимуть своє вогнище культури, де можна буде збиратися просто для спілкування чи й проводити якісь заходи. Перші опоряджувальні роботи цього приміщення встигли провести до свята. Сумлінно працювали на ремонтних роботах, опорядженні та прибиранні території працівник Комунального підприємства «Добробут» Володимир Заєць та тракторист Яків Кузьменко, а також жителі села Ковалі Олександр Лисенко та Віталій Макайда.

 

Далі до слова запросили депутата Бобрицької сільської ради і Почесного громадянина Канівщини, очільника Фермерського господарства «М.П. Пустовий» Миколу Панасовича Пустового. Виступаючий висловив радість щодо того, що це село продовжує жити наповненим сил буття. Він пообіцяв і надалі тримати руку на пульсі життя в Ковалях та допомагати йому. А ще М.Пустовий закликав єднатися і в турботах, і в свята. Як це, приміром, продемонстрували його жителі ось у це свято.

 

На урочистостях виступила та привітала всіх присутніх зі святом Литвинецький сільський староста Катерина Горохова. Також вона повідомила, що до підготовки та організації заходу доклав максимум зусиль саме Микола Панасович. Від свого імені та від усіх ковалівців вона висловила йому подяку та побажала йому й надалі дарувати людям добро, адже самі люди його потім повертають добродійникам.

 

Урочисту частину продовжив депутат Бобрицької сільської ради, очільник громадської приймальні депутата Черкаської обласної ради О.Воскобойніка Микола Фесенко. Новину, яку він повідомив, ковалівці зустріли радісними вигуками. А порадував Микола Григорович присутніх повідомленням про те, що шмат шляху на найскладнішому проміжку від Ковалів до Литвинця, який наразі є не досить комфортним для проїзду, уже скоро очікує ремонт та, відповідно, поліпшення, адже проведення робіт з облаштування шляхового покриття вже виставлено на тендер.

 

Голові Бобрицької громади Олені Штефан та представнику Ковалівської громади Наталії Піскун організатори вручили хліб-сіль на знак поваги та розуміння спільної мети – працювати й надалі якомога більше та результативніше для покращення життя кожного жителя громади.

А далі – полилися піснеспіви та романтично-патріотичні вірші і гумор. Тішили співом усіх присутніх на святі учасники аматорського гурту «Литвинчаночка» (Литвинецького сільського будинку культури, художні керівники – Олена Гарник та Костянтин Сторчоус), а також аматори сцени із Курилівки - Ніна Арсеєнко, Любов Кучеренко та Ірина Бойко. Розважала глядачів смішними і повчальними історіями неперевершена читець гумору Валентина Нагайник. Вдячні глядачі дружно плескали в долоні і щиро дарували квіти артистам!

 

А після концертної частини всі дружно сіли до столів. Там усіх вже чекала запашна і смачна каша й тушена курочка, а ще – всілякі домашні смаколики, що їх, завбачливо готуючись до святкування, приготувала кожна місцева господиня та, поспішаючи потім на святкування, прикрашала свого кошика вишитим рушником - свято ж як-не-як! Автором «пшоняного шедевру по-ковалівськи» стала кухар дитячого садка із села Литвинець Наталія Ткач. Підіймали ковалівці дружні чари і вітали, і дякували всім, хто влаштував для них отаку справжню віддушину, хто подбав про кожного з них, хто розділив цього дня із кожним із них надію на те, що все буде добре для кожного і для всього села, громади й України.

 

…Біля новоствореного клубу в Ковалях під вечір лунала музика – у завідувачки Ковалівським сільським клубом Олени Олександрівни Ярової теж тепер додалося роботи в новій установі. В клубі святкували День невеликого села Ковалі ледь не всі його жителі. А на зупинці, ніби очікуючи щасливий рейс у краще майбутнє, сиділо два хлопчаки – Дмитрик і Нестор. Чудові діти, майбутні громадяни нашої країни, які, переконана, колись виростуть і зроблять своє село квітучим і щасливим, як і всю Україну. Із-за тинів, ніби прислухаючись до кожного радісного слова, схиляли голови до сонця місцеві сторожі ковалівського життєвого устою – горді соняхи: символи сонця, тепла, родини, перспективного достатку. На думку спливали рядки: «Допоки сонях виглядатиме з-за тину, то буде квітнуть ріднеє село…»

 

Текст, фото – Віра Загородня


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь