A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

СТВОРЕННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ПЛАНІВ ЛІКУВАННЯ: ПАЦІЄНТИ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ ЗМОЖУТЬ БЕЗОПЛАТНО АБО З ДОПЛАТОЮ ОТРИМАТИ ПРЕПАРАТИ ІНСУЛІНУ

Дата: 17.09.2021 21:14
Кількість переглядів: 669

Із 1 жовтня 2021 року Національна служба здоров’я України (далі – НСЗУ) почне адмініструвати програму забезпечення інсулінами. Це означає, що пацієнти з цукровим діабетом зможуть безоплатно або з доплатою отримати препарати інсуліну у будь-якій аптеці, яка працює за договором з НСЗУ.

Програма реімбурсації інсулінів відкриває доступ до ліків для всіх громадян. За інформацією НСЗУ, щоб отримати інсуліни за програмою «Доступні ліки» пацієнту потрібно:

  1. відвідати ендокринолога;
  2. мати    складений    ендокринологом    індивідуальний    план     лікування, де лікар призначає тип та дозування інсуліну і вносить ці дані в електронну систему охорони здоров’я;
  3. отримати електронний рецепт у ендокринолога або свого сімейного лікаря;
  4. прийти та отримати інсуліни у будь-якій аптеці у будь-якому населеному пункті, без прив’язки до місця реєстрації пацієнта та місця роботи лікаря, який видав електронний рецепт.

Головна умова – аптека повинна мати договір з НСЗУ за напрямом

«Реімбурсації інсулінів». Наявність договору і участь аптеки у програмі реімбурсації можна уточнити за номером контакт-центру НСЗУ 16-77. Інформацію про найближчу аптеку з «Доступними ліками» можна перевірити на сайті НСЗУ на дашбордах у розділі Е-дані.

Важливо зазначити, що лікар, який надає первинну медичну допомогу, може виписати електронний рецепт лише за встановленим ендокринологом планом лікування і не може змінити призначення ендокринолога. Якщо тієї кількості інсулінів, які призначив ендокринолог, недостатньо, то лікар, який надає первинну медичну допомогу, направляє пацієнта знову до ендокринолога для коригування або створення нового плану. Водночас пацієнт обирає самостійно, до кого звертатися за повторним рецептом.

Тому головне, що повинен зробити пацієнт вже зараз, це укласти декларацію з лікарем, який надає первинну медичну допомогу, щоб отримувати безоплатну медичну допомогу у повному обсязі в межах Програми медичних гарантій.

Разом із тим, лікарі-ендокринологи з 1 липня 2021 року мають обов’язково вести медичні записи щодо плану лікування пацієнтів з цукровим та не цукровим діабетом та реєструвати їх в електронній системі охорони здоров’я. Коректне внесення даних надзвичайно важливо, адже на їхній підставі будуть виписуватися електронні рецепти і пацієнт отримуватиме потрібні йому препарати.

Принагідно повідомляємо, що у центральній базі даних електронної системи охорони    здоров’я    розроблено    функціональність     електронних     рецептів для препаратів інсуліну та новий модуль плану лікування.

Зокрема, було налаштовано маршрут пацієнта для виписування електронних рецептів лікарями спеціалізованих закладів медичної допомоги та лікарями первинної медичної допомоги через план лікування, налаштовано функціонал для ведення реєстру інсулінів за відповідною програмою реімбурсації.

Модуль плану лікування допоможе лікареві зробити всі необхідні призначення та допомагає стежити за прийомом медикаментів і графіком відвідування лікарів.

На сьогодні триває тестування відповідного функціоналу в закладах, а також навчання медичних працівників. Проте динаміка роботи закладів в області із новими функціоналом є критично низькою.

Станом на 01.09.2021р. згідно з Реєстром пацієнтів, які потребують інсулінотерапії, в області налічується 8 650 інсулінозалежних пацієнтів. В електронній системі охорони здоров’я зареєстровано 45 лікарів-ендокринологів області, з них тільки 9 створили всього 142 електронні плани лікування. Якщо найближчим часом ситуація не зміниться, це може поставити під загрозу запуск електронного рецепта на інсуліни, а самі пацієнти залишаться без ліків.

 

За інформацією Черкаської обласної державної адміністрації

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь