Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

ДЕНЬ СЕЛА ГРИЩИНЦІ: ПІСЕННИЙ МІЙ КРАЮ, ЛЮБОВ МОЯ ВІЧНА

Дата: 19.09.2021 15:25
Кількість переглядів: 480

У суботу, 18 вересня ц.р., у селі Грищинці Бобрицької територіальної громади дружньо відзначали День села. Свято, не зважаючи на дощ, який зранку з усіх сил намагався внести свої неприємні корективи, вдалося на славу саме завдяки винахідливості, здруженості та злагодженості організаторів свята, благодійників, жителів села та гостей заходу.

 

«…Село моє чудове! Там на світанні запахи медові,

Теплом вітрів овіяні степи, і в цьому краї народились ми.

Стоїть. Заціловане всіма вітрами,

Колиска любові і пісня душі.

Тут стелиться легко дорога до мами,

Стежина дитинства веде в спориші.

Пісенний мій краю, любов моя вічна!

Тут пам’ять козацька і слава батьків,

Так хочеться довше дивитися в вікна,

Вдивлятися в очі своїх земляків…» - такими поетичними словами вітали присутніх на святі села ведучі, задаючи тон всьому заходу, який прийшов на одному подиху та по-родинному тепло і щиро. Цього дня на свято завітали Бобрицький сільський голова Олена Штефан, її заступник з питань діяльності виконавчих органів ради Людмила Коробочка, Грищинецький сільський староста Надія Возна, депутати Бобрицької сільської ради Микола Фесенко, Ольга Галюк та Микола Пустовий, а також Золотоніський міський голова, кандидат у народні депутати Віталій Войцехівський.

«І зеленіють сонцем виднокраї,

І пшеницями доля зашумить,

Ми хліб і сіль на щастя Вам вручаєм,

Нехай Вас Бог з небес благословля…», - із такими словами коровай від імені Грищинецької громади вручили сільському голові, а після урочистостей частували всіх цим смачним витвором місцевих кулінарів-кондитерів. У свою чергу, Олена Василівна, виступаючи на зібранні, привітала зі святом та побажала всіляких життєвих гараздів і здійснення усіх добрих задумів. Із привітаннями та побажаннями щастя-долі також виступили Н.Возна і В.Войцехівський.

Неперевершеними були виступи місцевих аматорів сценічних помостів – як аматорського гурту «Вербиченька» Грищинецького сільського будинку культури (художній керівник Костянтин Сторчоус), так і юних зірочок – учасників художньої самодіяльності. Линули чудові піснеспіви-побажання у виконанні гостей свята – аматорів сцени із Тростянця і Синявки (гурт «Тростянецькі молодички» та завідувач Синявським будинком культури Віктор Варава), із Бобриці (гурт «Горлиця» - художній керівник Олександр Павленко) та Курилівки (дует у складі Ніни Забоєнко і Любові Кучеренко). Вигуки «Браво!» та дружні оплески – ось найбільша винагорода, якою вдячні глядачі дякували кожному виступаючому. Такої високої оцінки своїх виступів усі артисти по-справжньому заслужили, адже вкладали у свої виступи і душу, і сценічний талант.  

«Грищинці! Ви – ніби пісню колисанки

Шепочуть віттям осокори й ясени.

Моє село! Твої пісні й світанки

Візьму з собою в пам’ять назавжди!» - такими мотивами були виступи місцевих поетес Людмили Борківець та Венери Іващук. Поціновувачі римованого слова підбадьорювали і дякували обом жінкам вигуками «Браво!» та голосно аплодували.

«…А було у матері три сини,

Ті, що трави запашні косили,

Ті, що сіяли жито і пшеницю,

І збирали всякую пашницю.

Вони своїх полів не доорали,

Де журавлям літалося і снам,

Вони на амбразурах помирали,

і мир заповіли своїм синам…» - такими словами розпочали ведучі урочисту частину концерту, присвячену вшануванню славних земляків – учасників бойових дій в зоні проведення АТО та ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Так, цього дня учасникам бойових дій С.М. Горовому, В.С. Горовому, В.Г. Кучі, Ю.В. Горовому, Б.А. Царкозенку, С.В. Прошаку, О.Ю. Артеменку, О.В. Сторчеусу, Є.А. Мотриченку та О.А. Міхневичу, а також учасникам ліквідації чорнобильського лиха В.Д. Письмаку, С.Д. Романюку, В.А. Пискуну, П.О. Герасимчуку, М.О. Петренку, В.І. Письмаку та Н.М. Шеремет від імені Бобрицької сільської ради, Благодійного фонду «МХП – Громаді» депутат Бобрицької сільської ради Ольга Галюк вручала пам’ятні подарунки і дякувала за високий патріотизм і вірне служіння народу України.

Окремі слова вдячності, співчуття і підтримки лунали на заході на адресу жительки села Грищинців Ніни Дмитрівни Нурахаєвої – ніжної і водночас сильної духом жінки, яка втратила сина – колишнього учасника бойових дій на Сході України Анатолія Ганненка. Доземним поклоном дякували всі присутні та щиро бажали Божого благословення, здоров’я, душевного спокою та миру.

«Село живе, коли не сплять лелеки,

Із виріїв вертаються далеких,

Приносять до домівок тихих,

Нас захищають і відводять лихо.

Село живе, коли сміються діти,

 Коли у травах пломеніють квіти,

Коли пшениці заквітчають поле,

Коли живе й працює рідна школа…» - такими словами дякували організатори та господарі свята усім членам колективу і школярам  Комунального закладу «Грищинецький ліцей», які дружньо долучилися до підготовки та проведення свята. Усім їм – здоров’я, море благ земних, творчого натхнення, терпіння та толерантності – щиро бажали і жителі села, і гості заходу.

 

Не оминули на святі увагою і служителів місцевої медицини – Н.А. Мостової, Н.В. Семенченко та Л.О. Штефан, адже саме в руках цих людей по-справжньому буває чиєсь життя, зрештою – здоров’я кожного жителя села. Низьким поклоном вшановували їхню працю односельці та побажаннями довгого віку і щасливої долі.

«У світі всі малята – і хлопчики, й дівчата –

Повинні право мати щасливими зростати.

В турботливій країні, у люблячій родині

Мужнітимуть здорові біляві й чорноброві,

Бо карі очі й сірі у злагоді та мирі

Не плачуть, а сміються, що «дітками» зовуться.

Хай небо буде чистим, без хмаринок,

Хай сонце лоскоче до нестями.

Нехай здоровими зростають діти

І хай щасливими будуть мами!

Нехай веселка різнобарвна грає,

Хай дітвора у мирі лиш зростає!…» - бажали і ведучі, і всі разом грищинецьким родинам Наталії та Костянтина Бугаїв, Ірини та Ханса Романюків, Ольги та Максима Кирильців, Юлії та Максима Новаків і їхнім діткам, які з’явилися на світ у цьому році.

Принагідно хочеться відзначити, що організатори свята з допомогою благодійників подбали про дозвілля дітлахів, які разом із дорослими завітали на святкування, - у їхньому розпорядженні були надувний атракціон (гірка), батут, а також пригощання солодкою ватою і поп-корном.

Подарунками та щиросердечними побажаннями відзначали на святі і найстарших жителів села – Ольгу Яківну Сало (97 років) та Катерину Аністратівну Бойко (89 років).  

Лунали вітальні слова цього дня у Грищинцях і на адресу багатодітних родин, у яких виховується троє і більше дітей. Разом із вітаннями вручали подарунки матерям багатодітних родин: Т.В. Жук, Т.П. Бойко, В.М. Коваленко, В.О. Дудник, В.С. Волинець та Ю.А. Мотриченко.

Не забули привітати на грищинецьких урочистостях і сільських вересневих ювілярів: із десятиріччям - Аліну Жук, Еріка Акопяна, Богдану Невідомську, Наталію Календюк, двадцятиріччям – Наталію Календюк, п’ятдесятип’ятиріччям – Надію Міхневич, Ольгу Хруленко, Любов Гончаренко, шістдесятип’ятиріччям – Надію Остапець, сімдесятиріччям – Раїсу Романюк.     

Особливі слова поваги та вдячності за активну участь в підготовці й організації такого незабутнього свята висловлювала на заході, а також вручала пам’ятні імпровізовані «Медалі подячності за патріотизм та любов до рідного села і односельців» Грищинецький сільський староста Надія Возна представникам Благодійного фонду «МХП – Громаді» (керівник – Тетяна Волочай), ВП «Ліпляве» ТОВ «НВФ «Урожай» (регіональний директор Олександр Трохимець), ПрАТ «Миронівська птахофабрика» (директор Ольга Форостяна), жителю села Ніку Піацці, приватним підприємцям Любові Камишіній (до речі, саме Любов Василівна зготувала для всіх учасників свята неперевершено смачнючу кашу, якою частували гостей після концерту), Аллі Буслі, Олені Зінченко, Любові Тарликовій, Надії Сорокіній, а також Фермерському господарству «М.П. Пустовий» (керівник Микола Пустовий) та дружньому колективу місцевих мисливців. Серед тих, хто добряче попрацював задля того, аби і жителям села, і гостям свята було зручно,затишно, весело та смачно, - працівники Комунального закладу «Грищинецький ліцей» та його очільник Олексій Михайлович Письмак, Комунального підприємства «Добробут» та його очільник Микола Пустовіт, Грищинецький сільський староста Надія Возна та працівники старостату, а також усі небайдужі активісти села. «Усім вам, люди добрі, величезна подяка за Вашу працю і людяність!» - говорили на прощання ведучі свята і їх підтримували в цьому одностайно присутні.

Наостанок хотілося б додати, що свято видалося по-родинному теплим і затишним, вочевидь, ще й тому, що завбачливі і турботливі організатори свята вирішили провести його на території складського (ну, доооосить просторого!) приміщення, яке люб’язно надала цього дня на потреби села адміністрація Відокремленого підрозділу «Ліпляве» ТОВ «НВФ «Урожай». Тож ніякий дощ чи негода не могли вплинути на перебіг святкування. Адже саме під накриттям вдало розташувалися і дитячі атракціони, і імпровізована сцена, і неймовірно самобутня та колоритна фото-зона, створена місцевими майстрами-дизайнерами, і локація для розіграшу безпрограшної лотереї,  і простора глядацька частина, яка вмістила всіх бажаючих. Тут таки вдалося розмістити і зону частування гостей, де смакували-прицмакували пухкими вареничками, наваристою козацькою кашею, тушеною курочкою та іншими наїдками-напоями.

Свято Дня села у Грищинцях тривало до півночі – естафету святкування завершили дискотекою, де танцювали-відпочивали-веселилися всі – і старші, і молодші.

 

Текст, фото – Віра Загородня  

Більше світлин - на сторінці громади в Фейсбуку: https://www.facebook.com/bobrycaotg

 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь