A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

У КУРИЛІВЦІ НА ПОКРОВУ КОЗАКИ ГУЛЯЛИ

Дата: 15.10.2021 23:01
Кількість переглядів: 420

У четвер, 14 жовтня ц.р., у Курилівці представники населених пунктів Бобрицької громади зібралася для відзначення відразу чотирьох свят – Дня захисників і захисниць України, Дня українського козацтва, свята Покрови Пресвятої Богородиці та Дня села. Відразу скажемо: захід вдався по-родинному щирим, теплим та щедрим із присмаком козацької сили, слави і духу, а ще – під салют козацької гармати і піснеспіви талановитих нащадків славного козацького племені.

Велелюдно-святкові урочистості біля Курилівського будинку культури розпочали з символічного залпу козацької гармати. Перше слово для привітання надали сільському голові Олені Штефан, яка, вітаючи, висловила щиру подяку всім, хто боронив і досі боронить рідну землю від ворогів, хто своєю наполегливою працею та невгасимим патріотизмом примножує славу козацьку та розбудовує рідний край і Україну. Тим, хто своєю працею та сумлінним служінням народу і громаді заслуговує окремої подяки, Олена Василівна вручила почесні грамоти. Серед нагороджених – учасниця бойових дій на сході України, член виконкому Бобрицької сільської ради Алла Хапугіна, завідуюча Грищинецьким сільським клубом Наталія Пісьмак, директор Литвинецького сільського будинку культури Надія Туренко, директор Синявського будинку культури Віктор Варава та художній керівник Литвинецького будинку культури Олена Гарник.

За традицією, сільському голові від імені Курилівської громади вручили хліб-сіль. Приймаючи хліб святий, вона подякувала всім жителям села та зауважила, що такий важливий подарунок по праву належить розділити із справжнім патріотом Курилівки, почесним громадянином Канівщини, керівником місцевого Фермерського господарства «М.П. Пустовий» та депутатом Бобрицької сільської ради Миколою Панасовичем Пустовим. Завдяки його старанням і в цей день вдалося влаштувати чудове свято, і щодня село відчуває присутність справжнього господаря, депутата.

Із вітальним словом звернулася до присутніх Алла Хапугіна. «Перебуваючи в зоні АТО, - розповіла вона, - ми ні на мить не сумнівалися: Україна для нас – понад усе. Вже тут, у мирному житті, для нас Батьківщина продовжує бути вище за все. І якщо доведеться знову стати на її захист, ми знову станемо грудьми за рідну землю. Бо так чинили наші прадіди, так маємо любити її й ми». Від імені громади Аллі Юріївні та її бойовим побратимам, які теж цього дня були присутні на святкуванні, вдячні земляки вручили хліб-сіль із доземним поклоном та дякою за відданість Батьківщині.

По-батьківському щирими та теплими були вітальні слова до односельців і гостей свята від Миколи Пустового. Він подякував усім, хто тримає село на своїх руках і плечах, хто дбає про те, аби кожному тут жилося комфортно, хто турбується про селян і їх день завтрашній.

Хвилиною мовчання вшановували учасники урочистостей пам’ять про тих, хто загинув у боях за рідну землю. Словами подячності за мирне небо привітали жителів Курилівки, які з перших днів проведення антитерористичної операції склали присягу на відданість Батьківщині у лавах Збройних сил України, - Андрія Биковця, Михайла Лазарчука, Володимира Забоєнка, Євгена Бойка та Сергія Грінчука, а також односельців, які мають статус учасника бойових дій у зоні збройних міжнародних конфліктів, – Сергія Донченка та Миколу Іринчака.

Не обійшли увагою і тих героїчних односельців, які свого часу стали на захист людства від чорнобильської біди. Згадали поіменно та привітали подарунками земляків-учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС – Г.О. Яценко, Є.А. Забоєнка, С.В. Бицика, О.Г. Цибулю, О.С. Півня.

Привітаннями, побажаннями ще довгих років життя та піснями вшановували курилівчани поважний вік і колишню самовіддану працю своїх односельчанок-довгожительок Катерини Йосипівни Байбасарової (95 років), Надії Сергіївни Голуб (94 роки) та Віри Василівни Цибулі (92 роки).

Привітаннями та подарунками відзначили на святі і матерів багатодітних родин, які щедро дарують тепло материнського серця та виховують у свої родинах троє і більше майбутніх патріотів свого села, - Сніжани Демко, Оксани Бойко, Марії Гоменюк, Гафії Донченко.

Золотою парою цьогорічного Дня села у Курилівці назвали подружжя Миколи Григоровича та Валентини Василівни Павленків, які півстоліття тому стали на весільний рушник та прожили всі роки в мирі-злагоді. Дарували щасливій парі подарунки і бажали щиро: «Нехай завжди ваш дім буде затишним і теплим, нехай панує в ньому любов щира та взаємна ще багато літ». Привітали подарунками і подружні пари курилівчан, які прожили разом тридцять років та чверть століття.

Ювілярам землякам – Р.М. Шабалі, П.І. Потужньому, Л.І. Грінчук, Т.А. Курмоярцевій, В.П. Томенюку – усі також щиро бажали здоров’я, щасті та удачі, а ще – щоб кожна година була гожою та благословенна Матір’ю Божою, і вручали подарунки-привітання.

Задушевні пісні та запальний гумор, що його щедро дарували глядачам аматорські колективи «Вербиченька» (с.Грищинці, художній керівник – Костянтин Сторчоус), «Тростянецькі молодички» (с.Тростянець), працівники Синявського будинку культури та народний вокальний колектив «Литвинчаночка» (с.Литвинець, художній керівник – Олена Гарник, концертмейстер - Костянтин Сторчоус), зробили свято душевним, по-святковому мелодійним та родинним. Заворожувала своєю грацією та неймовірним відчуттям музики і ритму юна зірочка сценічних помостів Аня Майстренко. Просто неперевершені номери у її виконанні викликали в глядачів захоплені вигуки та дружні оплески.

Справжньою окрасою святкового концерту стала його ведуча Вікторія Столяренко, а пісня у виконанні Ганни Погрібної із с.Литвинець «Я – козачка твоя» надовго запала в душу кожному, хто побував на святі. Як запам’ятався і надзвичайним смак запашного короваю, що ним щедро частували господарі свята усіх-усіх гостей. Колоритом та справжнім козацьким духом переймалися всі, хто поспішав зробити незабутні світлини у місцевій фотозоні.

Із словами подяки всім, хто долучився до процесу організації, підготовки та проведення свята звернулася на завершення концерту Ніна Забоєнко. Вона щиро дякувала М.П. Пустовому за увагу до потреб села і зокрема, працівників сільського клубу під час підготовки та проведення свята, а також за нові сценічні костюми, що їх було придбано коштом саме цього благодійника для курилівських учасників художньої самодіяльності. Від імені жителів села, Грищинецького старостату та Бобрицької сільської ради Ніна Арсентіївна подякувала також засновникам і керівництву ТОВ «НВФ «Урожай» та Благодійному фонду «МХП – Громаді» за надану благодійну допомогу на придбання подарунків для жителів села з нагоди свята, а також за організацію змістовного дозвілля найменшим жителям села – надувний атракціон (гірка), батут і пригощання солодкою ватою. Окремих слів подяки заслуговують благодійники, які долучилися до підготовки святкового заходу, -фізична особа-підприємець Алла Володимирівна Кисіль, Канівський полк Міжнародної громадської організації «Міжнарожний союз козацтва», добросовісні орендарі курилівського ставка, а також представники громадської організації, яка старанно готувала та пригощала усіх учасників свята смачним козацьким борщем. Нехай добро, зроблене вами, шановні благодійники, завжди воздається вам сторицею, міцним здоров’ям та Божою ласкою і допомогою у всіх ваших справах.   

Із вітанням та побажаннями всіляких життєвих гараздів до всіх присутніх на святі звернувся й очільник Канівського полку Громадської організації «Міжнародний союз козацтва» Василь Спіжовий. Представники цієї організації для жителів Курилівки до свята підготували гарматний салют із козацької гармати та зварили великий казан неймовірно смачнючої юшки, якою щедро пригощали усіх учасників заходу.

А коли закінчилися врочистості, гостинні господарі села запросили до щедрого застілля. Смакували-пригощалися курилівчани та гості села різноманітними стравами, що їх з любов’ю готували майстри кулінарної справи, – жіночки-господині під проводом Лідії Пустової з Курилівки та Валентина Коваленко із Тростянця. «Таке застілля і розмаїття страв може бути лише в Курилівці! То нехай так буде вам, господарі, до віку!» - дякували-бажали вдячні гості, смакуючи пригощаннями. Ось так - із розмахом, по-щедрому - на Покрову в Курилівці козаки гуляли!

Текст, фото – Віра Загородня

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь