A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

ПРОФIЛАКТИКА ДИТЯЧОЇ БЕЗДОГЛЯДНОСТI: ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ДЕЯКІ ЗЛОЧИНИ НАСТАЄ З 14 РОКІВ

Дата: 11.02.2022 15:31
Кількість переглядів: 139

Виховання дітей і піклування про них — основний обов'язок громадян України (ст.52 Конституції). У зв'язку з цим батьки наділяються батьківськими правами та обов'язками, зміст яких розкривається у законодавстві. Невиконання батьками і особами, які їх замінюють, своїх обов'язків може полягати у тому, що вони не піклуються про моральне виховання, фізичний розвиток дітей, створення необхідних умов для своєчасного отримання ними загальної середньої та професійної освіти.

Адміністративним і кримінальним законодавством передбачена відповідальність за дії чи бездіяльність, що:

- порушують обов'язки з виховання, навчання, утримання дітей та підлітків;

- призводять до жорстокого поводження з ними;

- спрямовані на втягнення неповнолітніх у протиправну чи злочинну поведінку;

- порушують їх майнові, трудові та інші права;

- загрожують їх нормальному статевому розвитку тощо.

При вирішенні питання про відповідальність за дані протиправні дії враховується характер і наслідки порушень, особистість винного, наявність чи відсутність спеціальних обов'язків стосовно неповнолітнього, причини і мотиви дій дорослих.

Батьки або особи, які їх замінюють, наділені всіма необхідними правами з виховання і захисту прав та інтересів своїх дітей. Неналежне використання цих прав, порушення чи зловживання ними у передбачених законом випадках тягнуть адміністративну відповідальність, яка є одним з видів юридичної відповідальності. Адміністративна відповідальність батьків або осіб, котрі їх замінюють, використовується як засіб правового захисту неповнолітніх, державної допомоги їм, запобігання чи усунення негативного сімейного впливу.

Відповідно до ч.1 ст.184 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КпАП) ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Виховання — це різнобічний процес, одним з елементів якого є нагляд за поведінкою дитини. Тому адміністративна відповідальність батьків настає не тільки за ухилення від виконання обов'язків щодо виховання та навчання дітей, а також у зв'язку з протиправними діями дітей. Норми права, які передбачають даний вид відповідальності, містяться у ч.3 та ч.4 ст.184 КпАП. У них зазначено: вчинення неповнолітніми у віці від 14 до 16 років адміністративних проступків або ж діянь, що містять ознаки злочину, якщо вони не досягли віку кримінальної відповідальності, тягне накладення адміністративних стягнень на батьків або осіб, які їх замінюють.

Дитина на вулиці… Підліток на лаві підсудних… На жаль, це стало прикметою нашого часу. Труднощі та протиріччя, які торкнулися всіх сфер діяльності нашої держави і всіх верств населення, в першу чергу, позначились на найменш захищеній категорії – дітях. Крім традиційних причин – асоціальної поведінки батьків, алкоголізму, наркоманії, додалися причини, пов’язані із складними соціально-економічними перетвореннями – це: інформація, безробіття, економічна нестабільність, низький життєвий рівень, що спричинило зростання злочинності взагалі та зокрема серед неповнолітніх.

Підлітковий період – час переходу особи від дитинства до дорослого віку, і тому він містить в собі суперечливі тенденції. Підліток не хоче, щоб до нього ставились, як до дитини, а дали можливість приймати самостійні рішення, які не завжди є вірними і ведуть до порушення закону. Часто вони не уявляють, яка відповідальність за це передбачена.

Статтею 22 Кримінального кодексу встановлено, що відповідальність за деякі злочини настає вже з 14 років.

Неповнолітні несуть відповідальність за скоєння таких злочинів, як вбивство, зґвалтування, крадіжка, грабіж, шахрайство, свідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян.

Статтею 98 Кримінального кодексу України передбачені основні та додаткові види покарань, які застосовуються до неповнолітніх:

1) штраф;

2) громадські роботи;

3) виправні роботи;

4) арешти;

5) позбавлення волі на певний час.

 

Шановні батьки.

Для того, щоб вашим дітям уникнути неприємностей із законом, ви завжди повинні знати, де і з ким спілкується дитина, як і з ким вона проводить вільний час.

Ні в якому разі не можна залишати дитину сам на сам із своїми проблемами.

Вам необхідно бути вірними друзями та помічниками для своїх дітей у всіх життєвих ситуаціях.

 

Наталія Харитоненко,

начальник Служби у справах дітей Бобрицької сільської ради

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь