A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

ЗАСТЕРІГАЄ ВЕТЕРИНАРНА СЛУЖБА

Дата: 12.05.2022 09:18
Кількість переглядів: 329

Спеціалісти Канівської районної державної лікарні ветеринарної медицини провели протягом квітня 2022 року весняну диспансеризацію великої рогатої худоби (корів). Всього було досліджено на лейкоз корів по населених пунктах чотирьох територіальних громад 367 голів великої рогатої худоби, із них 20 голів виявлено як позитивно реагуючими на вищезгадане захворювання.

Під час перевірки тварин було виявлено випадки, коли власник тримає більше однієї корови, а на дослідження дав згоду лише на одну тварину. Причому, молоко продає від усіх корів із власного господарства, в тому числі - і від позитивнореагуючих тварин на лейкоз. До речі, це стосується також і власників тварин, які реалізують молочну продукцію на агропродовольчому ринку.

В окремих населених пунктах утримується лише одна корова. Молоко цієї тварини споживають багато односельців. Але господар від проведення весняної диспансеризації корови відмовився.

На жаль, є села, де повністю ігнорували проведення щорічної весняної диспансеризації великої рогатої худоби протягом останніх 5 років.

Згідно з наказом №21 від 21.12.2007 року Про затвердження Інструкції з профілактики
та оздоровлення великої рогатої худоби від лейкозу”:

1.2. Лейкоз ВРХ - інфекційна, хронічна хвороба пухлинної природи, що характеризується злоякісним розмноженням клітин кровотворних органів із порушенням їх дозрівання, що зумовлює дифузну інфільтрацію різних органів і тканин та утворення в них злоякісних пухлин. Простими словами - рак крові.

1.3. Збудником лейкозу ВРХ є онкогенний РНК-вірус із родини ретровірусів, який має близьку генетичну й антигенну спорідненість із вірусом Т-клітинного лейкозу людини типів 1 і 2 та Т-клітинного лейкозу мавп. Простими словами – людина може захворіти на рак крові через молочні продукти.

1.7. Джерелом збудника є заражені вірусом лейкозу тварини на всіх стадіях інфекційного процесу захворювання”.


Порада тим, хто купує молоко в населених пунктах: запитуйте у власників тварин, яка кількість корів у них в особистому господарстві, та попросіть пред’явити паспорт кожної корови на наявність відміток про дослідження крові тварин на лейкоз, бруцельоз, проведену туберкулінізацію і щеплення проти сибірки. Не надійтеся на сумлінність власника тварини.


Якщо власники тварин відмовляються надавати інформацію про кількість тварин в особистому господарстві, а також про проведення щорічної весняної диспансеризації великої рогатої худоби, звертайтеся за телефоном (047-36) 3-08-96 до Канівської районної державної лікарні ветеринарної медицини, або за номером (047-36) 3-81-23 до Канівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.


Ганна СОЛОВЕЙ, начальник Канівської районної державної лікарні ветеринарної медицини


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь