Профілактика гострих кишкових інфекцій
На сьогодні епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекцій в області, як і в Україні в цілому, залишається нестабільною.
За даними сайту Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» найвищі рівні захворюваності зафіксовані у містах Черкаси, Умань, Сміла, Канівській та Маньківській територіальних громадах. За 6 місяців поточного року в області вже зареєстровано 71 випадок сальмонельозу, показник захворюваності на 100 тис. населення, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зріс у 2,2 рази.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - інфекційні захворювання з фекально-оральним механізмом передачі і переважним ураженням шлунково-кишкового тракту (дизентерія (шигельоз), черевний тиф, сальмонельоз, холера та інші).
Основними причинами захворювання є вживання інфікованих патогенними мікроорганізмами (бактеріями, вірусами, найпростішими та ін.) продуктів харчування та питної води, нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму тощо.
Після потрапляння збудника в організм хвороба проявляється не відразу. Це так званий прихований, інкубаційний період, який, як правило, триває від декількох годин до 7 днів. До кінця цього періоду у хворих підвищується температура, погіршується апетит, з'являються слабкість, нудота, болі в животі, блювота, частий рідкий стілець.
Захворювання ГКІ може протікати також у вигляді здорового носійства інфекції. Хворі або носії становлять небезпеку для оточуючих, так як з фекаліями виділяється величезна кількість збудників в навколишнє середовище. Далі через забруднену воду, предмети побуту, руки або харчові продукти збудники ГКІ знову потрапляють в кишківник здорової людини. Деякі захворювання протікають в легкій формі, тому хворі не звертаються до лікаря, а займаються самолікуванням. Це може призвести до небажаних наслідків.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно:
- дотримуватись правил особистої гігієни: обов'язково мити руки з милом після кожного відвідування вбиральні, а також перед приготуванням і вживанням їжі;
- не використовувати воду з невідомих, неперевірених джерел водопостачання, для пиття краще вживати бутильовану або свіжопереварену воду, компоти, чай, соки;
- неухильно дотримуватись технології приготування страв, термінів придатності до споживання харчових продуктів, особливо тих, що швидко псуються;
- сирі харчові продукти та готові страви зберігати окремо;
- швидкопсувні харчові продукти, готові страви зберігати при температурі не вище +2 - +6 °С;
- непастеризоване молоко перед вживанням обов'язково кип'ятити;
- сирі овочі, фрукти та ягоди старанно мити водопровідною водою і ополіскувати окропом;
- овочеві салати приправляти оцтом або розчином лимонної кислоти;
- утриматись від приготування заливних м'ясних та рибних страв у теплий період року;
- не купувати на ринках, у випадкових осіб та у невизначених для торгівлі місцях м'ясні продукти, в'ялену та копчену рибу, ковбасні та кулінарні вироби домашнього приготування;
- купатися тільки у встановлених місцях. При купанні у водоймах і басейнах не допускати попадання води в рот.
Будьте обережні! При появі симптомів кишкових захворювань не займайтесь самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря! Не
ризикуйте своїм здоров'ям та життям!
Черкаське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Черкаській області