A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

Про дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці

Дата: 07.11.2023 08:35
Кількість переглядів: 61

Фото без опису

Однією з мінімальних державних гарантій в оплаті праці є мінімальна заробітна плата. Під час дії воєнного стану ніяких послаблень щодо обов’язковості дотримання цієї гарантії немає.

Нагадуємо, що Законом України № 2710-ІХ від 03.11.2022 «Про Державний бюджет України на 2023 рік» визначений розмір мінімальної заробітної плати у 2023 році, а саме:

– у місячному розмiрi – 6 700 гривень;

– у погодинному розмiрi – 40,46 гривень.

Мінімальна заробітна плата протягом всього року підвищуватись не буде і залишиться на рівні 6700 грн.

Роботодавці зобов’язані щомісяця нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше 6700 грн. Якщо ж заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, то їм необхідно провести доплату до рівня мінімальної, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

Відповідно до частини 2 статті 3-1 Закону України «Про оплату праці», при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Мінімальними державними гарантіями в оплаті праці є не лише мінімальна заробітна плата, але й норми й гарантії в оплаті праці, які передбачені частиною першою статті 12 Закону України «Про оплату праці», а саме:

  • норми оплати праці за роботу в надурочний час; у святкові, неробочі та вихідні дні; у нічний час; за час простою, який мав місце не з вини працівника; при виготовленні продукції, що виявилася браком не з вини працівника; працівників молодше вісімнадцяти років, при скороченій тривалості їх щоденної роботи тощо.
  • гарантії в оплаті праці для працівників – оплата щорічних відпусток; за час виконання державних обов’язків; для тих, які направляються для підвищення кваліфікації, на обстеження в медичний заклад; для переведених за станом здоров’я на легшу нижче оплачувану роботу; переведених тимчасово на іншу роботу у зв’язку з виробничою необхідністю; для вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, переведених на легшу роботу; при різних формах виробничого навчання, перекваліфікації або навчання інших спеціальностей; для донорів тощо.
  • гарантії та компенсації працівникам в разі переїзду на роботу до іншої місцевості, службових відряджень, роботи у польових умовах тощо.

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, що нарахування та виплата індексації заробітної плати також є державною мінімальною гарантією в оплаті праці.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» дію Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» зупинено на 2023 рік.

Зупинення нарахування та виплати індексації заробітної плати працівнику є правом роботодавця, проте не є обов’язком. Відповідно до статті 91 Кодексу законів про працю України підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові та соціально-побутові пільги для працівників.

Роботодавець може на власний розсуд прийняти рішення продовжувати нараховувати індексацію заробітної плати працівнику, наприклад, передбачивши в колективному договорі, що нарахування та виплату індексації заробітної плати буде продовжено.

У разі недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці на роботодавця може бути накладений фінансовий штраф у розмірі 2 мінімальних заробітних плат (у 2023 році — 13400 грн) за кожного працівника, щодо якого вчинено порушення (абзац п’ятий ч. 2 ст. 265 КЗпП України).

Проте в разі усунення порушення в повному обсязі до перевірки чи у визначений приписами Держпраці строк, зазначений штраф не застосовується. Це прямо передбачено ч. 6 ст. 265 КЗпП України.

Щодо адмінвідповідальності, яка накладається на посадових осіб роботодавця за порушення трудового законодавства, то в загальному випадку можна отримати штраф від 510 до 1700 грн (ч. 1 ст. 41 КпАП). Складають протоколи щодо цих порушень представники Держпраці, а накладають штрафи суди (ст. 221 КпАП).

Строк для застосування адмінштрафів складає 3 місяці з дня вчинення порушення (для разових порушень) або з дня його виявлення (для триваючих порушень) (див. ст. 38 КпАП).

 Тому, закликаємо роботодавців неухильно дотримуватись вимог законодавства про оплату праці в частині виплати заробітної плати не нижче мінімального встановленого розміру.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь