Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

Інформаційні матеріали по онкологічним захворюванням

Дата: 05.02.2024 14:15
Кількість переглядів: 85

 

ОНКОЛОГІЧНІ  ЗАХВОРЮВАННЯ

 

         Щорічно, 4 лютого, починаючи з 2005 року, світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями, який організовується Міжнародним протираковим союзом. Цей День покликаний привернути увагу громадськості до профілактики раку, своєчасність виявлення, якість лікування з метою зниження кількості випадків передчасної смерті від раку до мінімуму і підвищення якості життя для онкологічних пацієнтів.

        Онкологічні захворювання є однією з основних причин захворюваності і смертності в усьому світі. За останні 100 років за цими показниками онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи.

         За прогнозами МОЗ України рівень захворюваності на злоякісні новоутворення в країні може досягти на кінець 2024 року  до 180 тисяч нових випадків, тобто збільшиться на 15%. За локалізацією найбільш поширеним серед чоловіків є рак легенів, шкіри, передміхурової залози, шлунка, а серед жінок – рак молочної залози, рак тіла і шийки матки та ободової кишки, шкіри.

          Рак – захворювання, при якому відбувається безконтрольне зростання атипових (злоякісних) клітин, здатних проростати в сусідні органи і тканини, поширюватися (метастазувати) по кровоносних або лімфатичних судинах в інші ділянки організму з утворенням віддалених метастазів, які є однією з основних причин смерті від раку.Рак виникає в результаті перетворення нормальних клітин в пухлинні клітини в ході багатоетапного процесу.

         Ці зміни відбуваються в результаті взаємодії генетичних факторів людини і факторів зовнішнього середовища, до яких відносять:

  • фізичні канцерогени – ультрафіолетове і іонізуюче, рентгенівське випромінювання;
  • хімічні канцерогени – забруднення повітря компонентами тютюнового диму, вихлопними газами і пестицидами, задимленість приміщень в результаті використання в будинках твердих видів палива, вживання нездорової їжі;
  • біологічні канцерогени – інфекції, викликані деякими вірусами, бактеріями або паразитами (Helicobacter pylori, вірус папіломи людини (ВПЛ), вірус гепатиту B, вірус гепатиту C і вірус Епштейна-Барра).

         Ще одним важливим чинником розвитку раку є старіння. Протягом життя людини відзначається зниження ефективності механізмів поновлення клітин у міру старіння людини, а фактори ризику виникнення онкології накопичуються.Також до факторів ризику розвитку раку відносять надлишкову масу тіла, низький рівень споживання фруктів і овочів, відсутність фізичної активності, зловживання алкоголем, вживання тютюну – найзначніший фактор ризику (смертність від раку через куріння становить близько 22% від усіх випадків).

       Серед численних проявів різних видів онкологічних хвороб виділяють загальні ознаки, характерні для всіх онкологічних захворювань, які при появі можна залишати без уваги і в терміновому порядку необхідно звернутися до лікаря:

  • Безпричинне підвищення температури тіла.
  • Підвищена слабкість і стомлюваність.
  • Відчуття болю неясного походження. Даний симптом раку може проявлятися у випадках, коли      пухлина здавлює або пошкоджує прилеглі судини, нервові закінчення і органи.
  • Незрозуміла втрата ваги – найчастіше може говорити про пізню стадію раку.
  • Зміни шкірних покривів (землисте забарвлення шкіри, поява жовтушності, свербіння).
  • Збільшення лімфатичних вузлів – це може говорити про наявність запалення, або пухлинного ураження лімфатичного вузла, або поблизу розташованому до нього органу.
  • Психологічна симптоматика – дратівливість, плаксивість, зниження уваги, незрозумілі запаморочення і головні болі – можуть говорити про інтоксикацію або пухлинному ураженні головного мозку.

     В даний час можна запобігти виникненню 30-50% ракових захворювань, якщо звести до мінімуму фактори ризику та здійснювати профілактичні заходи.

 

Профілактика онкологічних захворювань

 

Для профілактики онкологічних та інших захворювань існують універсальні медичні рекомендації:

  • виключити куріння і вживання алкоголю;
  • вживати різноманітну і здорову їжу на основі рослинних продуктів і з низьким вмістом жирів. Обов'язкова присутність в раціоні харчування овочів і фруктів, які забезпечують організм рослинною клітковиною, вітамінами і речовинами, що володіють протипухлинною дією (жовто-червоні овочі і фрукти, капуста, особливо броколі, цвітна, брюссельська, цибуля, часник). Необхідно регулярне вживання рослинної клітковини (цільні зерна злакових, крупи, хлібці, висівки). Обмежте вживання копчених, смажених і консервованих продуктів.

          Віддавайте перевагу тушкованій, вареній їжі і приготовленої на пару, регулярно займатися спортом і підтримувати оптимальну вагу.

Надмірна вага є чинником ризику розвитку багатьох злоякісних пухлин; у жінок – раку ендометрія, шийки матки, яєчників, молочних залоз; у чоловіків – раку передміхурової залози, товстої кишки; раку підшлункової залози у осіб обох статей.

Достатні фізичні навантаження знижують ризик розвитку раку товстої кишки на 50%. У жінок в постменопаузальному віці щоденна піша прогулянка протягом 30 хвилин знижує ризик виникнення раку молочної залози на 20%, а у жінок з нормальною вагою – на 37%.

Рекомендується бути особливо обережним з сонцем дітям, підліткам, рудоволосим, блондинкам, що мають найбільш чутливу шкіру. Захищати від сонячних променів необхідно пігментні плями, які в результаті інтенсивного загару можуть перероджуватися в пухлини.

У профілактиці онкологічних захворювань важливо виявлення і усунення передпухлинних захворювань. Онкозахворювання нерідко виникають на тлі тривалих хронічних захворювань, званих передпухлинними. Наприклад, злоякісних пухлин шлунка в 15% випадків передували довго існували виразки, хронічний атрофічний гастрит, в 30% випадків раку молочної залози – фіброаденоми, в 42% раку шийки матки – незагойні ерозії. Теж можна сказати про рак прямої кишки (поліпи, тріщини), порожнини рота, нижньої губи (хронічні виразки), раку шкіри (хронічні травми, трофічні виразки, келоїдні рубці).

Для профілактики виникнення деяких видів раку, таких як рак молочної залози, товстої кишки і матки, рекомендується проходити систематичні обстеження:

  • мамографія (дослідження молочних залоз) – щороку, починаючи з 40-річного віку;
  • колоноскопія (огляд і оцінка стану внутрішньої поверхні товстої кишки за допомогою спеціального зонду) – кожні 5-10 років починаючи з 50-річного віку;
  • цитологічне дослідження мазка (діагностика захворювань шийки матки) – кожні 2-3 роки, починаючи з 21-річного віку.

Регулярне проходження профоглядів значно знижує ризик онкозахворювань за умови їх ранньої діагностики.

ОНКОЛОГІЧНІ   ЗАХВОРЮВАННЯ

 

Онкологічні захворювання є однією з основних причин захворюваності і смертності в усьому світі. За останні 100 років за цими показниками онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи.

            З цієї причини Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України з 5 по 11 лютого 2024 року проводить інформаційно-розяснювальний тиждень приурочений до всесвітнього дня боротьби з раковими захворюваннями, який відзначається щорічно 4 лютого. Цей тиждень покликаний привернути увагу громадськості до профілактики  онкологічних захворювань, своєчасність виявлення, якість лікування з метою зниження кількості випадків передчасної смерті від них до мінімуму і підвищення якості життя для онкологічних пацієнтів.                                                                                                                               

 

Причини виникнення раку

 

Кількість людей, які хворіють на рак, з кожним роком зростає. Звичайно, разом з цим розвиваються медичні технології, які дозволяють лікувати або хоча б сповільнювати дію цього захворювання, проте ситуація залишається критичною. Згідно з даними ВООЗ в середньому 14 мільйонів чоловік хворіє на рак щорічно. На це впливають безліч факторів, в тому числі генетичні, екологічні, спосіб життя. Незважаючи на те, що тема є досить складною, безліч людей намагаються її уникати, причини виникнення цього захворювання потрібно знати та мінімізувати.

Генетичні фактори

При обстеженні в першу чергу запитують “чи були у родичів якісь захворювання?”. Роблять не з інтересу або необхідності заповнити базу даних, а через те, що генетичний фактор в деяких випадках є одним з ключових у розвитку раку.                                                                        Генетичні фактори містять в собі генетичні мутації, які пов’язані з підвищенням ризику захворювання раку, особливо молочної залози і яєчників. Вони передаються у спадок.                                                                                                                       Однак генетичні фактори можуть бути й не спадковими. Наприклад, є таке явище як соматичні мутації, коли протягом життя людини внаслідок таких факторів як вплив канцерогенів відбувається неконтрольоване зростання клітин раку.

Як визначити, що у вас є генетичні схильності до раку?

Проведіть генетичне тестування. Така процедура може здаватися дорогою, проте вона дозволяє скорегувати спосіб життя на довгі роки, а також визначити всілякі ризики захворювань.

Спосіб життя і розвиток раку

Однією з найголовніших причин виникнення раку є спосіб життя. Наприклад, факторами, які найбільше впливають на здоров’я, є:  вживання тютюну, дієта, надмірне вживання алкоголю, малорухливий спосіб життя, надмірне перебування на сонці або любов до соляріїв, проблеми із зайвою вагою, гормональна терапія, особливо без рекомендацій лікарів.                          Звичайно, далеко не у всіх любителів алкоголю або куріння є рак. Також з людьми, які страждають від ожиріння. Однак дуже важливо стежити за своїм здоров’ям через те, що ці фактори впливають на стан імунної системи і, як наслідок, поширення ракових клітин.      Окремо потрібно згадати про вплив стресу на організм. Повністю встановити взаємозв’язок між стресом і розвитком раку не можна, так як це досить складний механізм. Однак хронічний стрес може послабити імунну систему, роблячи її менш ефективною у виявленні та знищенні ракових клітин та інших захворювань.                                                                                                            Крім того, хронічний стрес може призвести до порушень сну, а недостатній або неякісний сон пов’язаний з підвищеним ризиком різних проблем зі здоров’ям, включаючи рак. Через проблеми з моральним станом можуть початися проблеми з вагою, харчуванням, людина починає більше вживати алкоголю або почати курити, через що ризик появи раку збільшується.             Незалежно від способу життя, ризик раку збільшується з віком. Це пов’язано з тим, що з часом імунна система стає все більш сприйнятливою, генетичні мутації накопичуються, а вплив зовнішнього середовища стає більш агресивним.

Ракові захворювання та екологія

Окремо варто відзначити вплив екології на розвиток раку. Всесвітні організації почали активно займатися станом зовнішнього середовища, так як воно зараз на критичному рівні. Розвиток технологій, велика кількість заводів володіє не тільки позитивною стороною у вигляді підвищення рівня комфорту нашого життя, але і може збільшити ризик розвиток раку.                В першу чергу на розвиток цього захворювання впливають канцерогени. Зараз вони містяться навіть в повітрі, їжі і воді, куди потрапляють разом з тютюновим димом, азбестом, газами і промисловими хімікатами. Забруднення повітря від автомобілів, заводів, генераторів, поширення так званих Смогів впливає на розвиток раку легенів у жителів великих міст.   Руйнування озонового шару і надмірне вплив УФ-випромінювання від сонця, Популярність соляріїв призводить до підвищеного ризику захворювання на рак шкіри, включаючи меланому. Те саме стосується радіації, яка також є причиною деяких «професійних» захворювань.

Профілактика онкологічних захворювань

Багато факторів людина не може передбачити, на багато не може вплинути. Наприклад, людина не може змінити стан зовнішнього середовища поодинці або зробити щось з власною генетикою. Однак існують рекомендації, які допоможуть уникнути раку:

  • відмовтеся від надмірного вживання алкоголю і куріння;
  • дотримуйтесь збалансованої та здорової дієти;
  • підтримуйте здорову вагу при регулярній фізичній активності;
  • завжди захищайте шкіру від сонця;
  • частіше гуляйте на свіжому повітрі, їздите в гори або в села, де повітря є більш чистим.

Обов’язково потрібно проводити регулярний скринінг. Заведіть собі традицію раз на рік проводити обстеження на онкологію, щоб виключити ризик стрімкого розвитку раку. Жінки обов’язково повинні проходити обстеження на рак молочної залози. Дотримуйтесь рекомендацій лікаря, менше піддавайтеся стресу.                                                                 Слідкуйте за своїм здоров’ям тому, що тільки від вас буде залежати якість вашого життя. Профілактика раку – комплексний процес, тому не бійтеся обговорювати будь-які зміни у своєму організмі з профільними лікарями.


Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь