Профілактика ботулізму
Станом на 15.04.2024 у Черкаській області зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм: перший випадок зареєстрований в Золотоніському районі, другий - в Черкаському районі. Дані випадки були здебільшого пов’язані зі вживанням риби та продуктів з неї, виготовленої в домашніх умовах.
Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає внаслідок вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.
Токсин ботулізму, потрапивши в кишківник людини, всмоктується в кров і викликає важке захворювання, яке може призвести до трагічного результату. Ознаки хвороби можуть з’явитися через декілька годин, а можуть навіть через 5 – 7 днів після вживання недоброякісної їжі. Первинні ознаки – головний біль, сухість у роті, слабкість. Дуже характерна відсутність лихоманки, температура тіла підвищується незначно. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше – запори. Потім різко погіршується зір, з’являється двоїння в очах («сітка перед очима», «туман»). Хворий відчуває сухість у роті, голос стає осиплим, а іноді зникає зовсім. Хворому стає важко ковтати, дихати, важко рухатись, наростає м’язова слабкість: людина не може тримати голову.
При перших ознаках ботулізму необхідно терміново викликати лікаря або швидку допомогу для введення протиботулінічної сироватки, так як хворому загрожує зупинка дихання.
Щоб не сталося лиха дотримуйтесь наступних порад:
-
ретельно очищайте продукти і посуд, що використовується для консервування, від бруду і пилу;
-
використовуйте рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину;
-
м’ясо і рибу в домашніх умовах консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава;
-
зберігайте домашні консерви при низьких температурах;
-
остерігайтесь купувати домашні консерви, а також «саморобні» м’ясні та рибні продукти, особливо в’ялену та копчену рибу з рук на вулиці та ринках;
- не купуйте в магазині консервовані продукти з роздутою кришкою.
І, найголовніше, завжди слід пам’ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти – овочі, фрукти, ягоди, гриби та інше, не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Ні один з рецептів консервування не запобігає від проростання спор ботулінічного мікроба. Тому консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, для руйнування ботулотоксину перед вживанням слід прогрівати до 100°С упродовж 30 хвилин.
Бережімо себе й своїх рідних!
Черкаське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області