A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

Бережіть дітей від отруєнь нітратами

Дата: 19.04.2024 14:12
Кількість переглядів: 18

ПАМЯТКА

 

Бережіть дітей від отруєнь нітратами

 

По-перше – що таке нітрати? Нітрати – це солі азотної кислоти, багато з яких під назвою «селітри» широко використовуються як мінеральні добрива в сільському господарстві, а також у промисловості. Крім того, нітрати є природним продуктом кругообігу азоту в біосфері та головною формою неорганічного азоту в ґрунті. На жаль, в результаті нераціональної та необдуманої діяльності людини виникло порушення екологічного балансу, які спричинили накопичення нітратів в рослинних продуктах, питній воді, що своєю чергою, призвело до різкого збільшення нітратного навантаження на організм людини.

За результатами моніторингових досліджень, проведених у 2022 році Канівським відділенням Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» понаднормовий вміст нітратів у воді колодязів, каптажів, кюветів виявлено у майже кожній третій пробі. Як вияснилося під час відвідувань, основними причинами забруднення цих джерел водопостачання нітратами, вважається хаотична забудова присадибних ділянок, без урахування вимог санітарного законодавства, що призводить до масштабного спорудження вигрібних ям, господарських споруд, гноярок, на незначній відстані від джерел децентралізованого водопостачання, а також внесення в грунт засобів хімічного захисту рослин, з порушенням регламентів їх застосування.

Шкідливі для здоров’я є не самі нітрати, а продукти їхнього окислення – нітрити, що утворюються як під дією високих температур (кип’ятіння), так і безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Нітрити потрапляють у кров, де утворюють метгемоглобін, неспроможний здійснювати зворотне зв’язування кисню. Необхідно знати, що з водою та овочами до організму людини надходить від 75 до 90 %від загальної кількості нітратів.

Велика небезпека отруєння нітратами загрожує дітям віком до 3-х років, якщо для приготування сумішей дитячого харчування використовують воду джерел нецентралізованого водопостачання (криниці, каптажі, бювети), що містить велику кількість нітратів(понад 50 мл/дм3). Вживання такої води призводить до негативних змін у стані здоров’я дитини. Діти, у яких виникає це отруєння, страждають проносами, розладами серцево-судинної системи. Внаслідок порушення нормального формування кров’яних тілець погіршується надходження кисню у тканини, тому шкіра дитини набуває сіро-синього відтінку. Токсична дія цієї сполуки полягає у гіпоксії – кисневому голодуванні тканин, що призводить до розвитку у дітей смертельно небезпечного захворювання – водно – нітратної метгемоглобінемії. Концентрація метгемоглобіну крові перевищує 2 %.

Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дітей перших місяців життя. Якщо дитині віком від 0 – 3 місяці розвести дитячу суміш водою, яке містить 80 – 100 мг/л нітратів, у неї може виникнути гостре отруєння. Для немовлят токсичною є доза від 10 мг та більше. Тому не використовуйте для приготування сумішей дитячого харчування питну воду лабораторно не перевірену на вміст нітратів. Для немовлят найкраще використовувати фасовану бутельовану столову воду. При перших клінічних проявах отруєння у дітей (проноси, виражена синюшність шкіри та слизових оболонок, сонливість або неспокійна поведінка, у важких випадках – судоми, втрата свідомості, коматозний стан) – слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

Чи можливо уникнути небезпечної дії нітратів?

Так, це можливо за умови, що Ви візьмете до уваги та будете використовувати наші поради:

  • Якщо у Вашій питній воді вміст нітратів перевищує допустиму норму (50 мг/л) не використовуйте її для пиття та приготування їжі, особливо це стосується дітей та вагітних жінок!

  • Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує їх токсичність на 39 – 86 %.

  • Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна на смак. Хай це не вводить Вас в оману! Будьте обережні.

Головне, що Ви повинні зробити, це відібрати 0,5-1,0 л питної води з будь-якого джерела (криниця, каптаж, кювет) яку використовуєте для пиття і приготування їжі, особливо дітям до 3-х років і віднести її в хімічну лабораторію канівського відділення Черкаського районного відділу Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», м. Канів, вул. енергетиків, 35 (санстанція)- тел. 3-23-46 для визначення в ній вмісту нітратів. У разі забруднення води нітратами, просимо взяти до уваги наші поради та неухильно їх виконувати.

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь