Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

Про заходи щодо запобігання ускладненню епідемічної ситуації з кашлюка, дифтерії та правця.

Дата: 22.08.2024 11:58
Кількість переглядів: 63

Протягом останніх десяти років показники охоплення щепленнями проти кашлюка, дифтерії, правця, відповідно до Календаря профілактичних щеплень в Україні, були недостатніми для забезпечення епідемічного благополуччя в країні. По жодному з антигенів не було досягнуто показника 95% - необхідного для створення колективного імунітету щоб забезпечити захист населення від спалахів та епідемій.

Найнижчі показники відзначалися у 2014-2016 роках, коли рівні охоплення щепленнями дітей до року та у 18 місяців проти кашлюку, дифтерії та правця не досягали 40%, відсоток ревакцинації дітей у 6 та 16 років та дорослого населення був у межах 0,1%- 6,7%.

Проведення “підчищаючих” заходів з імунізації проти кашлюка, дифтерії, правця у 2019 році дітей 2015–2018 років народження, які отримали менше 3-х доз щеплень АКДП (АаКДП) та посилення комунікації з населенням під час проведення цих заходів, сприяло підвищенню прихильності населення до вакцинації, як результат – підвищення охоплення щепленнями дітей.

Зниження показників охоплення щепленнями у 2020-2021 роках пов’язано з пандемією Covid-19, яка створила кризу в системі охорони здоров’я, постраждала і програми з вакцинації.

У 2022 році, через воєнний стан в країні, активні бойові дії, руйнування медичної інфраструктури, населення тимчасово окупованих територій обмежене у доступі до медичних послуг, у тому числі вакцинації. Відбулась потужна хвиля міграції населення (внутрішня та зовнішня).

На початок року в країні визначено близько 60 000 взагалі не щеплених дітей старших 1 року проти дифтерії, кашлюку та правцю, понад 200 000 дітей, які не отримали ревакцинацію відповідно до віку. На ревакцинацію підлягає понад 1,5 млн. дорослих осіб.

На сьогодні, проблемним є питання допуску не щеплених дітей до очного освітнього процесу. Як наслідок – виникнення спалахів захворювань імунокерованих інфекцій (зокрема, кашлюку) в організованих колективах.

Відвідування нещепленими дітьми організованих колективів є наслідком відсутності, повноважень перевірок вакцинального статусу вихованців та учнів і не допуску до очного освітнього процесу не щеплених дітей. Це унеможливлює здійснення контролю за реалізацією вимог статті 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Також, відсутні механізми контролю за виконанням заходів передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 2021 року № 31 «Про затвердження Порядку здійснення медичного обслуговування учнів закладів загальної середньої освіти».

У період воєнного стану питання імунізації є надзвичайно актуальним для збереження здоров’я військовослужбовців, а також і цивільного населення. Окрім так званих дитячих інфекційних захворювань, є ризики захворювання на правець. В умовах війни, нівечень, поранень — правець може спричинити летальні випадки як серед військових, так і серед цивільних. Імунізація є питанням національної безпеки країни.

За результатами проведеного макропланування станом на 01.03.2024 року визначено 117 687 дітей від 1 до 6 років 11 місяців 29 днів, які не отримали щеплення відповідно до віку визначеного у календарі профілактичних щеплень та підлягають на щеплення проти кашлюку, дифтерії та правцю у рамках проведення додаткових заходів з імунізації, та 1 694 169 дітей від 7 років та дорослих які підлягають на щеплення проти дифтерії та правцю.

Під час воєнного стану в країні, активних міграційних процесів (внутрішніх та зовнішніх), змінюється кількість як підлягаючих на щеплення контингентів, так і кількість щеплених осіб в розрізі регіонів та районів країни. Тому, перед проведенням додаткових заходів з імунізації населення заплановано організацію та проведення мікропланування з визначенням та верифікацією кількості підлягаючих на щеплення осіб.

Задля забезпечення виконання цілей визначених у Стратегії розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики, на період до 2030 року, необхідно охопити вакцинацією не менш як 80 відсотків цільових груп населення, які пропустили планову імунізацію у попередні роки.

Проведення додаткових заходів з імунізації необхідне задля надолуження пропущених доз з метою підвищення напруженості імунітету та утворення колективного імунітету що є запорукою виникнення несприятливої епідемічної ситуації, спалахів та епідемій.

За період 2018 - 2024 (2 міс.) роки в Україні зареєстровано 6 913 випадків захворювання на кашлюк. З 2018 по 2019 роки відмічалось зростання захворюваності населення на кашлюк з 141,0 (2 213 вип.) до 144,7 (2 314 вип.) на 100 тис. нас; з 2020 по 2022 роки відбулось зниження захворюваності з 65,6 (1 041 вип.) до 2,1 (32 вип.) на 100 тис. нас. відповідно, у тому числі через вплив пандемії COVID-19 та запроваджені обмежувальні заходи.

Графік 1. Динаміка захворюваності на кашлюк в Україні за період січень 2018 - лютий 2023

Починаючи з 2023 року відмічається тенденція до зростання захворюваності на кашлюк до 52,5 (707 вип.) на 100 тис. нас. За 2 місяці 2024 року зареєстровано 515 випадків з показником 36,1 на 100 тис. нас., що свідчить про продовження підйому захворюваності на кашлюк й у 2024 році.

Спалахи кашлюку часто проявляють циклічність через залежність від часового імунітету, вакцинації та інших факторів. Частота підйомів захворюваності коливається в проміжку кожні 3-5 років. Ось деякі фактори, які можуть впливати на циклічність спалахів кашлюку:

Імунітет населення: Після спалаху кашлюку або масової вакцинації імунітет в населення може зростати, що призводить до зменшення кількості випадків. Однак з часом імунітет може послабшати, що створює умови для наступного спалаху.

Цикли вакцинації: Цикли вакцинації можуть також впливати на циклічність спалахів кашлюку. Наприклад, якщо певна кількість осіб не вакцинується або пропускає вакцинацію протягом певного періоду, це може створити умови для збільшення кількості випадків у майбутньому.

 

Динаміка популяції і переміщення населення: Зміни у динаміці популяції, такі як міграція або інші демографічні фактори, можуть впливати на розповсюдження імунітету в різних регіонах і створювати умови для спалахів.

У зв’язку з цим, циклічність спалахів кашлюку може виявлятися через взаємодію цих та інших факторів. Сукупність цих факторів може призвести до наступного підйому захворюваності у 2024-2025 роках.

Для ефективного контролю спалахів кашлюку важливо проводити систематичні вакцинальні кампанії, вживати заходів контролю за імунізацією та моніторингу епідеміологічної ситуації.

За період 2022-2023 року зареєстровано 3 випадки захворювання на дифтерію, в той же час за три місяці 2024 року зафіксовано ще один 1 летальний випадок В сукупності серед захворілих - 3 дорослих та 1 дитина. За період 2020-2021 рр. не було зареєстровано жодного випадку. Разом з тим, через пропущену ревакцинацію дорослих дифтерійно-правцевим анатоксином зі зменшеним вмістом антигену (далі - АДП-М) тримається на стабільно високих показниках захворюваність на правець. Протягом 2022-три місяці 2024 рр було зафіксовано 19 випадків захворювання - 15 випадків з яких серед дорослого населення. За 2020-2021 рр – також 19 захворілих ( 11 дорослих, 8 дітей).

Імунна складова захворюваності

Для забезпечення комплексного захисту від дифтерії, правця та кашлюку потрібно 4 вакцинальних дози та ревакцинальні дози кожні 10 років.

Щеплення для профілактики дифтерії, правця та кашлюка проводяться за віком: у 2 місяці (перше щеплення), у 4 місяці (друге щеплення), у 6 місяців (третє щеплення) та у 18 місяців (четверте щеплення). Ревакцинацію проти дифтерії та правця у 6 років проводять анатоксином дифтерійно-правцевим (далі - АДП), наступну у 16 років - анатоксином дифтерійно-правцевим зі зменшеним вмістом антигену (далі - АДП-М).

Першу планову ревакцинацію дорослих за віком та епідпоказаннями, які раніше були щеплені, проводять АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення АДП-М. Для вакцинації дітей проти кашлюка на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (далі - АаКДП), так і з цільноклітинним (далі - АКДП) кашлюковим компонентом.

Перенесений кашлюк в анамнезі не є протипоказанням до вакцинації проти цієї хвороби.

Щеплення проти кашлюка проводиться дітям до 6 років 11 місяців 29 днів.

Для забезпечення імунного захисту проти дифтерії та правцю вакциною АДП-М, ревакцинацію потрібно проходити через кожні 10 років починаючи з 16 років. Чинником, який призвів до збільшення захворюваності та створення неімунного прошарку населення є низький рівень охоплення щепленням дорослого населення. Існування інших загроз, таких як пандемія COVID-19 протягом 2019-2023 рр, повномаштабне вторгнення та воєнні дії 2022 - дотепер , значна внутрішня міграція населення поставили інші виклики та змістили фокус уваги з актуальності вчасної вакцинації.

В той же час під час активної фази бойових дії на території України залишається велика кількість гострих металевих виробів покритих грунтом, при пораненні якими є потенційним ризик зараження на правець, що в свою чергу несе додаткову загрозу для людей, які готуються до весняно - польових робіт та військовослужбовців які проходять військову службу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь