Початок сезону лептоспірозу: профілактика та ознаки захворювання
В Україні захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає навесні і влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм. Випадок захворювання на лептоспіроз був зареєстрований у жителя м. Канева в вересні 2024 року.
Лептоспіроз – небезпечна зоонозна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira.
Джерела інфекції
Джерелами збудників лептоспірозу є інфіковані тварини (хворі та носії збудника) – переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплавні гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.). Від людини до людини захворювання не передається.
Де заражається людина
Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – дрібних ссавців (гризунів). Захворіти на лептоспіроз можна під час купання, ловлі риби у заражених водоймах, її розробці, сінокосі на зволожених територіях, при догляді за хворими та інфікованими тваринами тощо. У тіло людини збудник лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи, рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот). Вживання інфікованої їжі та води також може спричинити захворювання.
Що має Вас насторожити
Головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання.
Врахуйте попередній контакт з тваринами чи купання у водоймах. Якщо симптоми проявилися після цього, варто звернути на свій стан особливу увагу!
Пам’ятайте! Лептоспіроз – вкрай небезпечна хвороба, оскільки вражає печінку та нирки, що може призвести до смерті хворого. Тому дуже важливо при появі перших симптомів негайно звернутися до лікаря. Тільки вчасно розпочате лікування може зберегти життя!
Щоб убезпечити себе та близьких від інфекції, необхідно дотримуватись наступних правил:
– не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водоймищ, неперевірених джерел;
– уникати купання у водоймах, на яких відсутні обладнані пляжі. Особливо слід уникати купання у водоймах із стоячою водою, береги яких зарослі кущами, або які використовуються для водопою сільськогосподарських тварин;
– захищати джерела питної води та продукти харчування від доступу гризунів. Проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях і місцях утримання худоби;
– дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за худобою – регулярно мити руки, не вживати їжу, не палити під час роботи;
– не вживати в їжу немиті овочі та фрукти.
Пам’ятайте, захворювання завжди легше попередити, ніж лікувати. Бережіть здоров’я своє та своїх близьких !
Канівське відділення Черкаського міськрайонного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ»