A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бобрицька громада
Черкаська область, Черкаський район

Податковий всеобуч

ОДНОРАЗОВЕ (СПЕЦІАЛЬНЕ) ДОБРОВІЛЬНЕ ДЕКЛАРУВАННЯ: ДОКУМЕНТИ, НА ПІДСТАВІ ЯКИХ ВИЗНАЧАЮТЬСЯ ВИТРАТИ НА ПРИДБАННЯ/НАБУТТЯ ПРЕДМЕТІВ МИСТЕЦТВА ТА АНТИКВАРІАТУ, ДОРОГОЦІННОГО КАМІННЯ, ЮВЕЛІРНИХ ВИРОБІВ

Відповідно до п.п. «в» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування можуть бути визначені підпунктами 14.1.280 і 14.1.281 п. 14.1 ст. 14 ПКУ активи фізичної особи, що належать декларанту на праві власності (в тому числі на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності) і знаходяться (зареєстровані, перебувають в обігу, є на обліку тощо) на території України та/або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі – Декларація), зокрема, рухоме майно, у тому числі інше цінне рухоме майно (предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби тощо).

20:10 03.02.2022

ЧИ ПОВИНЕН ДЕКЛАРАНТ ВІДКРИВАТИ У БАНКУ ПОТОЧНИЙ РАХУНОК ІЗ СПЕЦІАЛЬНИМ РЕЖИМОМ ВИКОРИСТАННЯ ДЛЯ ЦІЛЕЙ ОДНОРАЗОВОГО (СПЕЦІАЛЬНОГО) ДОБРОВІЛЬНОГО ДЕКЛАРУВАННЯ, ЯКЩО КОШТИ, ЯКІ ВІН БАЖАЄ ЗАДЕКЛАРУВАТИ, ВЖЕ РОЗМІЩЕНІ НА ПОТОЧНИХ РАХУНКАХ У БАНКУ?

Відповідно до п. 9 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України (далі – спеціальні рахунки) до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

20:10 03.02.2022

ЧИ МАЄ ПРАВО ДЕКЛАРАНТ, ЯКИЙ ВИЯВИВ БАЖАННЯ СКОРИСТАТИСЯ ПРАВОМ НА ПОДАННЯ ОДНОРАЗОВОЇ (СПЕЦІАЛЬНОЇ) ДОБРОВІЛЬНОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ, УПОВНОВАЖИТИ ІНШУ ОСОБУ НА ПІДСТАВІ УКЛАДЕНОГО ДОГОВОРУ ДОРУЧЕННЯ ПОДАТИ ТАКУ ДЕКЛАРАЦІЮ?

Згідно з п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до ПКУ є чи були платниками податків (далі – декларант).

20:09 03.02.2022

НОВОВВЕДЕННЯ, ЯКІ НАБИРАЮТЬ ЧИННОСТІ З 01.01.2022, ЗГІДНО ЗАКОНУ № 1525

Звертаємо увагу, що Законом України від 03.06.2021 № 1525-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» доповнено Податковий кодекс  України нормами, згідно з якими з 01.01.2022 скасовується положення щодо оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та нормами щодо удосконалення порядку оподаткування ПДВ операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам, у тому числі фізичним особам – підприємцям, зокрема:

20:08 03.02.2022

ЧИ ЗОБОВ’ЯЗАНІ ФОП – ЄП ДРУГОЇ – ЧЕТВЕРТОЇ ГРУП ВЕСТИ ОБЛІК ТОВАРНИХ ЗАПАСІВ ТА ПІДТВЕРДЖУВАТИ ЇХ ПОХОДЖЕННЯ ПЕРВИННИМИ ДОКУМЕНТАМИ? (З 01.01.2022)

ГУ ДПС у Черкаській області повідомляє про те, що відповідно до п. 12 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку. Порядок та форма обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, встановлюється центральним органом виконавчої влади, та забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. При цьому суб’єкт господарювання зобов’язаний надати контролюючим органам на початок проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), що підтверджують облік та походження товарних запасів (зокрема, але не виключно, документи щодо інвентаризації товарних запасів, документи про отримання товарів від інших суб’єктів господарювання та/або документи на внутрішнє переміщення товарів, які на момент перевірки знаходяться у місті продажу (господарському об’єкті).

20:08 03.02.2022

ЧИ ПОТРІБНО КОРИГУВАТИ ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ ЧИ НАРАХОВУВАТИ ПОДАТКОВІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ПРИ РЕОРГАНІЗАЦІЇ (ПРИЄДНАННІ, ЗЛИТТІ, ПЕРЕТВОРЕННІ, ПОДІЛІ ТА ВИДІЛЕННІ) ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ – ПЛАТНИКА ПДВ?

Згідно з п.п. «б» п. 184.1 ст. 184 ПКУ реєстрація платника податку діє до дати анулювання його реєстрації, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається у разі якщо особа, зареєстрована як платник податку, прийняла рішення про припинення та затвердила ліквідаційний баланс, передавальний акт або розподільчий баланс відповідно до законодавства за умови сплати суми податкових зобов’язань із податку у випадках, визначених ПКУ.

20:06 03.02.2022

«ЩОДО СКАСУВАННЯ ОПОДАТКУВАННЯ ДОХОДІВ, ОТРИМАНИХ НЕРЕЗИДЕНТАМИ У ВИГЛЯДІ ВИПЛАТИ ЗА ВИРОБНИЦТВО ТА/АБО РОЗПОВСЮДЖЕННЯ РЕКЛАМИ, ТА УДОСКОНАЛЕННЯ ПОРЯДКУ ОПОДАТКУВАННЯ ПОДАТКОМ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ ОПЕРАЦІЙ З ПОСТАЧАННЯ НЕРЕЗИДЕНТАМИ ЕЛЕКТРОННИХ ПОСЛУГ

Головне управління ДПС у Черкаській області повідомляє, що 02.07.2021 набрав чинності Закон України від 03.06.2021 №1525 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» (далі – Закон №1525). Зазначеним Законом №1525 передбачено, що іноземні компанії, які постачають резидентам України електронні послуги, будуть зобов’язані зареєструватися платниками ПДВ за спрощеною процедурою через спеціальний електронний сервіс, якщо загальна сума від здійснення відповідних операцій перевищуватиме 1 мільйон гривень на рік. Нерезиденти складатимуть спрощену звітність в електронній формі державною або англійською мовою.

20:06 03.02.2022

ІНФОРМАЦІЯ, ЯКА ЗАЗНАЧАЄТЬСЯ В ГРАФІ 8 ФОРМИ ВЕДЕННЯ ОБЛІКУ ТОВАРНИХ ЗАПАСІВ ФОП, У ТОМУ ЧИСЛІ ПЛАТНИКАМИ ЄП

Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496 (далі – Порядок № 496) визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку (далі – ФОП), які відповідно до Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об’єкті) такого ФОП.

20:05 03.02.2022

ФОП І ГРУПИ НЕ ЗАСТОСОВУЄ РРО

З 01.01.2022 значно розширюється коло суб’єктів господарювання (фізичних осіб-підприємців), які мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

20:04 03.02.2022

ЧИ МОЖЛИВО ПРИПИНИТИ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ЗА ОПЕРАЦІЯМИ З ЕКСПОРТУ ТА ІМПОРТУ ТОВАРІВ, ЯКІ ПЕРЕДБАЧАЮТЬ РОЗРАХУНКИ У ГРОШОВІЙ ФОРМІ ШЛЯХОМ ЗАРАХУВАННЯ ЗУСТРІЧНИХ ОДНОРІДНИХ ВИМОГ?

Згідно з п. 1 ст. 601 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV зі змінами та доповненнями зобов’язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред’явлення вимоги.

20:04 03.02.2022

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь